Etsi

Emergency banner

Uskalla yrittää, Suomen toivo

Keskiviikkona 8.5. minulla oli mieluisa tehtävä avata NY-yrittäjien Uskalla yrittää -finaali ja messut Helsingin Kampissa. Myös presidentti Sauli Niinistö kävi kannustamassa nuoria paikan päällä, mikä on upea teko tasavallan päämieheltä.

Uskalla yrittää -finaali on hieno juttu. Se kertoo väkevällä tavalla suomalaisten nuorten yrittäjäinnosta, luovuudesta ja rohkeudesta. Se on Suomen toivo – lupaus siitä, että meillä on vastakin hyviä yrittäjiä ja työntekijöitä, jotka ovat valmiit näkemään vaivaa, tarttumaan mahdollisuuksiin ja ottamaan riskiä luodakseen hyvää yhteiskuntaan.

Suomalaisen nuorison yrittäjäinto on merkittävästi kasvanut 2000-luvulla. Yksi selittävä tekijä on mainio työ, jota Nuori Yrittäjyys ry on tehnyt suomalaisissa kouluissa. NY-toimintaan osallistuu vuosittain 65 000 nuorta. Se on valtava määrä.

Yrittäjyyskasvatusta eri puolilla maata

NY-toiminnalla on vahvat juuret. Vuosi yrittäjänä -ohjelma täyttää sata vuotta. Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 120 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansanvälinen kattojärjestö Junior Achievement Worldwide perustettiin Yhdysvalloissa 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa. Onnea 100-vuotiaalle!

Suomessa tämän työn yksi ilmentymä – tai huipentuma – on NY-Yrittäjien toiminta. Työtä tehdään eri puolilla maata. Kampin tapahtumassa on mukana porukan parhaimmisto, yli 80 nuorten perustamaa yritystä ja yli 220 perus-, toisen ja korkea-asteen nuorta. Muutamat heistä pääsevät edustamaan Suomea kesällä EM-kilpailuihin. Onnea kaikille finalisteille!

On tärkeää, että yrittäjäriskistä palkitaan

Messujen äärellä on hyvä pohtia yrittäjyyden olemusta. Yrittäjyyteen liittyy ainakin muutama tekijä: idea, asiakas, riski ja halu hyödyntää markkinataloutta – tehdä kauppaa. On tärkeä nähdä, että siihen liittyy aina yrittäjäriski. Ilman riskiä ei ole yrittäjiä eikä heidän tuomiaan työpaikkoja ja hyvinvointia. Siksi on tärkeää, että yrittäjäriskistä palkitaan. Tämä on hyvä muistaa hallitusneuvotteluissa.

Minulta usein kysytään, miksi puhutte yrityksistä. Miksi ei puhuta tekijöistä tai onnistujista? Sana yritys on hyvä, koska se sisältää sen tosiasian, että yritys ei aina onnistu. Yrittämiseen kuuluu epäonnistumisen riski. Epäonnistuminen – tai tavoitteiden toteutumatta jääminen – on aina oppimisprosessi. Sen takia pitää antaa uusi mahdollisuus. Tämäkin on tärkeä muistaa hallitusneuvotteluissa.

Työpaikat syntyvät pk-yrityksiin

Tarvitsemme yrittäjiä, sillä uudet työpaikat ovat syntyneet 2000-luvulla pk-yrityksiin. Yrittäjien lisäksi tarvitsemme yrittäjähenkisiä työntekijöitä. Yrittäjämäinen työnteko on rohkeaa, luovaa, tavoitteellista ja palvelevaa tekemistä yhteiseksi hyväksi maailman mahdollisuuksia hyödyntäen. Kampin nuoret luovat työtä ja hyvinvointia tähän maahan vielä 2060-luvullakin.

Nuori Yrittäjyys ry. ja NY-toiminta kouluttaa yrittäjyyteen – niin yrittäjiksi ja yrittäjämäiseen työhön. Se on tärkeää työtä. Suomi tarvitsee vahvaa ja monipuolista yrittäjyyskasvatusta jatkossakin.

NY-toiminnalla on erinomaisia vaikutuksia osallistujiinsa. Se parantaa motivaatiota opiskella, antaa työelämätaitoja, vahvistaa itseluottamusta, parantaa viestintätaitoja ja vähentää koulupoissaoloja. Kaikki todella tärkeitä asioita.

Erityisesti haluan painottaa itseluottamusta. Kun nuori luottaa itseensä, hän uskaltaa luottaa myös muihin – ja muut uskaltavat luottaa häneen. Luottamus on vahvinta, kun se kasvaa ihmisen sisältä. Terve itseluottamus on tärkeä hyvän elämän ainespuu.

Lue täältä uutisjuttu Uskalla Yrittää -tapahtumasta


Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

 

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.