Etusivu > Blogit > Vierailijalta

Etsi

Maailman parasta tarkastelemassa

Osallistuin syksyllä Suomen yrittäjien Osaavia opettajia – yrittäviä nuoria -projektin opettajille järjestettyyn täydennyskoulutukseen Seinäjoella. Kolmipäiväisen koulutuksen yhtenä päivänä varjostettiin yrittäjän arkea. Itse pääsin varjostamaan maailmallakin jo menestystä niittänyttä Kyrö Distillery Companya, jossa seurasin tislaamonjohtaja Miko Heinilää.

Päivä alkoi aamuyhdeksältä, ja sille oli Mikon kalenteriin merkattu etukäteen vain yksi työhaastattelu. Päivässä kaikki ei todellakaan ollut siinä. Ensimmäiseksi oli tarkoitus käydä esittäytymässä työntekijöille ja samalla käydä läpi tuotantotilat. Miko oli ollut edelliset päivät Portugalissa työmatkalla, joten monilla työntekijöillä oli esimieheltään monenlaista kysyttävää ja varsinainen esittäytymiskierros venähti siten, että vasta iltapäivällä olin tainnut lopulta tavata kaikki työvuorossa olleet.

Ensimmäiseksi ylimääräistä päänvaivaa aiheuttivat saapuneet joululahjapakkaukset, joihin pulloja pakattiin, mutta jotka eivät vastanneet laadulta mallikappaleita. Vaikka maallikon silmin virheet pakkauksessa olivat vähäiset (muste ei ollut mennyt pahvipaketin tekstin kaikkiin syvänteisiin niin kuin olisi pitänyt), ne kelpasivat vain pahvin keräykseen. Koska Kyrö Distilleryn tuotteet ovat saavuttaneet tietyn statusarvon, ei brändiä haluta pilata kakkoslaadun paketeilla.

Toisen keskeytyksen kierrokselle aiheutti rokla, joka oli jäänyt hiekkaan jumiin ja jonka kaivoimme trukin avulla ylös. Sen jälkeen yhdelle uudelle työntekijälle oli annettu tehtäväksi hakea lisää tyhjiä viskin kypsytystynnyreitä etävarastolta, mutta koska hän ei ollut käynyt siellä aiemmin, lähdettiin Mikon kanssa oppaaksi ja nosteltiin isot tynnyrit auton lavalle ja edelleen tislaamon varastoon odottamaan seuraavaa työvaihetta.

Kyrö Distilleryn vaiheita seuranneet tietävät, että tislaamo on jatkuvasti laajentanut toimintaansa. Vanhasta meijeristä on hankittu käyttöön pikkuhiljaa lisää tiloja, jolloin ei ole tarvinnut tehdä suuria investointeja kerrallaan. Kävimme katsomassa missä vaiheessa uuden linjaston asennus oli sekä toista tilaa, johon oli jo monia suunnitelmia seuraavaan laajennukseen, kun linjasto valmistuu ja vielä sitä seuraavankin laajennuksen suunnitelmat olivat jo suunnitteluissa pitkällä. Yrityksellä on siis kova halu kasvaa edelleen.

Kyrönmaan Maatalousmuseo Osuuskunta omistaa vanhan meijerin tilat, ja he käyttävät tiloja myös omassa toiminnassaan. Kävimme heidän kahvitauollaan sopimassa yhteisistä vastuista pihan hoidon ja rakennuksen lämmityksen suhteen.

Tislaamossa lähtökohtana on kotimaisuus. Vain tynnyreiden ja lasipullojen kohdalla siitä on jouduttu joustamaan, koska sopivaa kotimaista valmistajaa ei ole löytynyt. Pullot tulevat Italiasta, josta oli kaksi edustajaa tutustumassa ensimmäistä kertaa tislaamolla paikan päällä ja sopimassa pulloihin tehtävistä pienistä muutoksista. Kävimme lounaalla heidän kanssaan, minkä jälkeen Miko kertoi heille tislaamon tarinan. Se oli mielenkiintoista kuunneltavaa, koska hyvin monissa asioissa on otettu huomioon pieniä yksityiskohtia, esimerkiksi fontin, logojen, nimien suhteen. Esimerkiksi sille on selvä peruste, miksi gini pullossa lukee GIN kaksi kertaa, vai kuka toivottaa ”kippiksen” lausumalla vain kerran ”gin”? Ylipäätään ihastuin siihen, kuinka brändäykseen oli panostettu ja jokainen pienikin yksityiskohta oli mietitty ja voitiin liittää osaksi tarinaa.

Tutustuimme myös tuoteperheeseen ja itselle tuli tutuksi myös muutama ”erikoiserä”, joita on ollut saatavilla vain rajoitetuista tilaisuuksista ja tietysti omasta tislaamon yhteydessä olevasta ravintolasta. Tislaamolla järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja keikkoja erikoistarjoiluineen.

Tislaamolla oli myös vierailuryhmä tutustumassa tuotteisiin ja tuotantoon. Alkuinfojen ja -maljojen jälkeen ryhmä lähti tislaamoon kierrokselle, jonka aikana putsasimme pöydät, jotta kierrokselta tulevat voivat tulla puhtaaseen pöytään ja jatkaa tuotteisiin tutustumista. Ennen kuin ryhmä tuli takaisin kierrokselta, työhaastatteluun tulija saapui. Haastattelu keskeytyi ennen kuin varsinaisesti ehti alkaakaan, koska tislaamokierrosta oli vetämässä kaksi työntekijää, mutta tiskillä riitti asiakkaita sen verran että Miko joutui hyppäämään lennosta tiskin toiselle puolelle. Itse jäin suorittamaan epävirallista haastattelua sen ajan, että Miko sai asiakkaat palvelluksi. Sain olla myös varsinaisessa työhaastattelussa läsnä. Olin myös läsnä, kun erään tislaamolle kiireapulaiseksi palkatun työntekijän työsopimusta jatkettiin.

Oli hienoa huomata, ettei niin mitätöntä työtä tullut vastaan, ettei tislaamonjohtaja olisi niihin voinut tarttua. Yrittäjän arki on myös hektistä asioihin reagoimista ja tilanteen jatkuvaa lukemista, kun pienessä yrityksessä ja yhteistyökumppaneiden kanssa pitää hakea sopivia työtapoja. Oli erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen päivä, jossa tuli koettua mm. varastomiehen, tarjoilijan ja esimiehenkin tehtäviä.

Päivän päätteeksi sain vielä Mikolta tehtäväksi miettiä millaisia asioita tislaamotyöntekijän perehdytyspaketin tulisi sisältää ja jota pohdimme sitten kolmantena koulutuspäivänä toisten koulutukseen osallistuneiden kanssa. Kaiken kaikkiaan kolmipäiväinen koulutus oli erittäin antoisa ja antoi kyllä eväitä ja näkökulmaa omaan opettajuuteenkin, vaikka itse toiminkin opettajana yläkoulussa.

Antti Iivari
Antti Iivari
matemaattisten aineiden ja yrittäjyysopettaja, Nurmon yläaste

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.