Viikko Slushin jälkeen — mitä euforian laskeuduttua? | Yrittajat.fi
Etusivu > Blogit > Vierailijalta

Etsi

Viikko Slushin jälkeen — mitä euforian laskeuduttua?

Suomen Yrittäjät alkaa selvästikin ottaa sitä roolia mikä sille luontevasti start up- ja kasvuyritysten maailmassa kuuluu. Tästä tuoreimmat osoitukset nähtiin Slushin yhteydessä.

Slush -euforian hiljalleen laskeutuessa voisi yrittää arvioida mitä jäi käteen. Itse osallistuin mm Slushin sivutapahtumana järjestettyyn kiinteistö- ja rakennusalaan keskittyneeseen Recotech-tapahtumaan. Panostamalla 10 x 10 minuuttia kuuntelu- ja kyselyaikaa ns speed meet -tapaamisiin oli mahdollisuus saada tuntumaa kymmeneen start up -yhtiöön, ihmisiin ja ideoihin, mikä jo sellaisena oli poikkeuksellinen ja palkitseva tilaisuus.

Tavatuista kymmenestä start upista suurin osa kertoi olevansa kehittämässä digitaalista tuotetta, jonka tarkoitus olisi parantaa jotain kiinteistönhallintaan, kiinteistöjen energiatehokkuuteen, rakentamiseen tai rakennussuunnitteluun liittyvää toimintoa. Kaikki liikeideat siis hakivat uusia ratkaisuja perinteisille toimialoille rakentamisen ja kiinteistöliiketoiminnan kentässä. Lähes poikkeuksetta ideat oli suunnattu yritysratkaisuiksi.

Kuluttajapuolen sovellusten vähäisyys oli hieman yllättävää. Kehitysasteeltaan suurinta osaa esitellyistä ideoista voisi ehkä luonnehtia tuoteideoiksi pikemmin kuin yritysideoiksi. Yritystoiminnan edellyttämä strateginen ja taloudellinen pohja oli ehkä vasta tulossa piirustuslaudalle. Tärkeää oli, että ideoitaan esitelleillä yrityksen edustajalla oli hyvä asenne – riittävästi tervettä itseluottamusta ja samalla halu kuunnella markkinaa.

Tällä pienelläkin otoksella näyttäisi siltä, että start up -kentästä löytyy uutta tulokulmaa erityisesti perinteisten toimintojen digitalisointiin ja vakiintuneiden käytäntöjen haastamiseen. Samalla pitää ymmärtää, että vain hyvin pieni osa käynnistetyistä liikeideoista kehittyy kannattavaksi liiketoiminnaksi. Ja että vain harvasta on tosipaikan tullen yrittäjäksi. Jos kymmenestä liikeideasta yksi kasvaa vakiintuneeksi toimijaksi, on suhdeluku jo hyvä.

Start upeissa on huomattava tarve yritystoiminnan perusasioiden osaamisen saralla. Ansaintamallit, markkinointi ja rahoitus -näkökohdat tarvitsevat lisää panostusta. Juuri tätä start upit tapahtumasta olivat hakemassakin. Ja juuri tähän kokeneilla yrittäjillä on annettavaa. Tässä yhteistoiminnassa voi olla suuri mahdollisuus sekä vakiintuneille yrittäjille, yrittäjäjärjestölle että start up- ja kasvuyrityksille.

 

Petri Roininen
toimitusjohtaja, Investors House
Suomen Yrittäjät, Kunnallisen ja alueellisen elinkeinopolitiikan valiokunnan jäsen

 

 

 

 

 

 

 

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.

Vierailija

Kirjoittajat kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen liittyvistä asioista.