Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Viisi ratkaisua onnistuneeseen palveluhankintaan 

Onnistuneet hankinnat luovat kuntaan yrittäjyyttä, työpaikkoja ja verotuloja. Yritykselle julkinen asiakas on tärkeä meriitti. Sitä arvostetaan kotimaassa ja erityisesti yrityksen kansainvälistyessä.

Tässä viisi vinkkiä kuntiin, miten julkinen hankinta onnistuu. Yrittäjän kannattaa välittää tätä listaa kunnassa.

1. Järjestä markkinavuoropuhelu 

Näin pääset perille siitä, millaista tarjontaa markkinoilla on. Vuoropuhelu on myös yrittäjille tilaisuus esittää kysymyksiä askarruttavista ja epäselvistä asioista. Markkinavuoropuhelu on hyvä työkalu jalostaa tarjouspyyntö tarkoituksenmukaisemmaksi. Kun hankintayksikkö ei pyydä ylimääräistä tai epäolennaista, se saa enemmän tarjouksia.  

2.   Jaa hankinta osiin  

Usein hankinta on liian iso ja pk-yritykset eivät pysty siihen osallistumaan. Samalla tuottaminen keskittyy ja kunta voi ajautua yhden ison toimijan loukkuun. Tämä ei edistä paikallista elinvoimaa ja yrittäjyyttä. Siksi hankinta kannattaa jakaa osiin. 

3.  Valitse monta toimittajaa

Näin kunta saa myös tuntemusta eri palveluntuottajista. Saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää seuraavalla kilpailutuskierroksella.  

Hankintalaki kannustaa hankintojen jakamiseen, jotta pk-yritysten osuus hankinnoissa lisääntyisi. Kilpailuta myös kynnysrajat alittavat hankinnat ja mahdollisimman avoimesti. 

4. Seuraa laatua 

Seuraa sopimusaikana laatua ja käy vuoropuhelua tuottajan kanssa. Samalla voit varautua siihen, kun seuraavan sopimuskauden kilpailutukseen. 

5. Mahdollista kuntalaiselle valinnanvapaus ja palvelusetelit 

Ihmiset pääsevät jonoista palveluihin. 

Valinnanvapaudella ihmiset voivat valita tilanteeseensa sopivimman palveluntuottajan ja palveluiden tarjonta monipuolistuu. Kun valitset monta toimittajaa, useampi yritys pystyy osallistumaan ja kuntalaiset saavat mahdollisuuden valita. 

Palveluseteli on yksi tapa toteuttaa valinnanvapautta ja se on käypä ratkaisu muuallakin kuin sote-alalla. Se sopii esimerkiksi yrityspalveluihin ja varhaiskasvatukseen. Palveluseteli on paras tie markkinoille aloilla, jossa toimii paljon kasvollisia yrittäjiä. He ovat usein myös paikallisia toimijoita. Näillä aloilla on myös huomattavasti uutta yrittäjäpotentiaalia. 


Janika Tikkala
elinkeinopolitiikan asiantuntija
Suomen Yrittäjät 

 

 

 

  

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Janika Tikkala

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija.