Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjän aseman parantamiseen on keinoja

Yksinyrittäjyyden yleistymisen myötä yksinyrittäjien menestys ja jaksaminen koskevat paitsi yksinyrittäjiä itseään, myös heidän lähipiiriään – eli isoa joukkoa kansasta. Yhteisenä tavoitteena tulee olla, että mahdollisimman moni yksinyrittäjä voi hyvin ja menestyy. Sen puolesta me Suomen Yrittäjissä teemme töitä.

Keinoja on! Niitä tuodaan vahvasti esiin Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -tavoiteohjelmassa tulevaa hallituskautta varten. 

Yrittäjävähennys säilytettävä

Moni yksinyrittäjä joutuu tulemaan vähällä toimeen. Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjäkyselyn mukaan lähes puolet yksinyrittäjistä ansaitsee alle 2 000 euroa kuukaudessa. Siksi on tärkeää, että yksinyrittäjien hyvinvointiin ja asemaan kiinnitetään huomiota.

Yrittäjävähennys astui voimaan vuoden 2017 alusta. Suomen Yrittäjät ajoi sitä voimakkaasti. Sen vaikutus on tärkeää erityisesti yksinyrittäjille. Verohallinnon tietojen mukaan kaikista vähennyksen saajista 38 prosenttia tienasi alle 25 000 euroa vuodessa. Yrittäjävähennys pitää ehdottomasti säilyttää.  

Arvonlisäverollisen toiminnan alarajaa nostettava

Nykyiset arvonlisäverotuksen rajat otettiin käyttöön vuonna 2016. Suomen Yrittäjät vaatii, että arvonlisäverovelvollisen toiminnan alarajaa nostetaan nykyisestä 10 000 eurosta 20 000 euroon ja liukuen poistuvan alarajahuojennuksen ylärajaa 30 000 eurosta 50 000 euroon. Alarajahuojennus otettiin aikanaan käyttöön Suomen Yrittäjien vaatimuksesta. Rajojen nostolla helpotetaan yritystoimintaa, kannustetaan yritysten perustamiseen ja kasvuun nykyistä rajaa laajemmalla alueella.

Liikunta- ja kulttuurisetelien verovähennysoikeus tarvitaan myös toiminimiyrittäjille

Yrittäjän jaksamisella ja yrityksen menestymisellä on kiinteä yhteys: yritys ei pyöri hyvin, jos yrittäjä itse ei voi hyvin. Yrityksen pyörittämisestä yksin vastuussa oleminen kuormittaa. 

Erityisesti ennaltaehkäisevät toimet hyvinvoinnin edistämiseksi ovat tärkeitä. Siksi Suomen Yrittäjät vaatii, että liikunta- ja kulttuuriedun verovähennysoikeus tulee saada myös toiminimiyrittäjille. He ovat tällä hetkellä muita yritysmuotoja huonommassa asemassa. Myös työterveyshuoltoon pitää saada joustavia ja kevyitä malleja, jotka vastaavat yksinyrittäjien tarpeisiin. 


Mika Hämeenniemi
toimialapäällikkö
Suomen Yrittäjät

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mika Hämeenniemi

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö, jonka vastuulla ovat toimialajärjestöt, yksinyrittäjätoiminnan koordinointi sekä yrittäjien hyvinvointiteemoja.