Etsi

Emergency banner

Yrittäjä tarvitsee osaavaa tukea

Kysyn usein yrittäjiä tavatessani eri puolilla maata, onko heidän yrityksissään aktiivisesti toimiva hallitus. Olen kuullut usein suurenkin yrityksen vetäjältä, että ei ole mutta pohdittu on. Keskusteluissa on käyty läpi myös muita johtamiseen liittyviä asioita.

Kantar TNS selvitti Yrittäjägallupilla suomalaisten pk-yritysten johtamisrakenteita Yrittäjien pyynnöstä. Otos kuvaa suomalaista pk-kenttää.

Tulokset kertovat, että aktiivisesti toimiva hallitus on 34 prosentissa yrityksiä. Määrä ei ole yllätys.

Mitä suurempi on yritys, sitä useammin siellä on toimiva hallitus. Silti yli 10 henkeä työllistävistäkin vain 60 prosentissa on aktiivinen hallitus. On myönteistä, että yksinyrittäjistä 16 prosenttia on värvännyt tuekseen toimivan hallituksen.

Molempien sukupuolien edustajia on 44 prosentissa hallituksista. Vain miehiä on 46 prosentissa ja vain naisia kymmenessä prosentissa. Henkilöstön edustaja on mukana 11 prosentissa.

Selvitimme myös tulospalkkiojärjestelmän yleisyyttä. Sellainen on lähes joka neljännessä yrityksessä. Määrä on kohtalainen mutta saisi olla suurempi.

Hallituksella on paljon väliä

Onko sillä väliä, onko yhtiöllä toimiva hallitus tai johtoryhmä?

Kyllä sillä on. Hallitus tai neuvonantajaryhmä (advisory board) on erinomainen tapa yrittäjälle saada tukea ja apua yrityksen kehittämiseen. Tuki on joskus tarpeen jokaiselle.

Monella yrittäjällä on asiasta erittäin hyviä kokemuksia.

Hyvä hallitus haastaa, vaatii ja tuo uusia näkökulmia. Se pystyy myös esittämään kysymyksiä, joita ei ehkä muuten haluta tai uskalleta nostaa pöytään. Se myös edellyttää, että tietyt johtamiseen liittyvät asiat on vain laitettava kuntoon.

Aina homma ei toki toimi, mutta silloin vika ei ole yleensä siinä, että on hallitus vaan siinä, että sen kokoonpano on väärä tai sitä johdetaan huonosti.

Kymmenen vinkkiä yrittäjille: näin kehität johtamista

Teimme selvityksen pohjalta kymmenen vinkkiä yrittäjille johtamisrakenteiden kehittämiseen. 

  1. Kannustamme kirkastamaan ja dokumentoimaan yrityksen strategian. Jokainen yritys tarvitsee hyvin kirjatun tiekartan tulevaan. Se puuttuu liian monelta.
  2. Suosittelemme perustamaan aktiivisen hallituksen. Se on tehokas tapa saada tukea yrityksen kehittämiseen. 
  3. Hallitukseen kannattaa ottaa myös jäseniä omistaja- ja työntekijäkunnan ulkopuolelta, koska se avaa uusia näköaloja.
  4. Jos hallitus on jostain syystä hankala perustaa, kannattaa kokeilla neuvonantajaryhmää (advisory board). Se ajaa usein hallituksen asian, vaikka jäseniltä puuttuu hallituksen jäsenten vastuu.
  5. Isommissa yrityksissä kannattaa perustaa johtoryhmä ja kehittää sitä aktiivisesti. 
  6. Henkilöstö kannattaa kytkeä johtamisrakenteisiin tavalla, joka istuu luontevasti yrityksen johtamismalliin.
  7. Jokaisessa yrityksessä on tärkeä säännöllisesti käydä henkilöstön kanssa läpi yrityksen taloustilannetta. 
  8. Hyvän tulospalkkiojärjestelmän avulla voi vahvistaa henkilöstön sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin ja yrityksen asiaan.
  9. Kasvua kannattaa hakea rohkeasti, myös pienen yrityksen, sillä moderni tekniikka avaa kaikenkokoisille markkinoita myös maailmalta.
  10. Lopuksi suosittelemme jokaista yrittäjää miettimään itselleen seuraajasuunnitelmaa ja pohtimaan, kuka voisi olla tämän yrityksen jatkaja. Tämä pohdinta on tärkeää jokaiselle yrittäjälle, vaikka ei olisi aikeita luopua, sillä mitä tahansa voi aina tapahtua.

 

Tutustu Yrittäjägallupiin pk-yritysten ja johtamisen hallinnosta tästä.

Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.