Etsi

Emergency banner

Tunnetko yrityksesi osaamisen kehittämisen aakkoset?

Osaavat ihmiset ovat jokaisen yrityksen perusta. Kun yritys satsaa säännöllisesti yrittäjän ja henkilöstön osaamispääomaan, se pystyy säilyttämään nykyiset asiakkaansa ja kilpailemaan menestyksellä myös uusista.

Teknologia ja markkinat muuttuvat entistä nopeammin, mikä korostaa osaamisinvestointien merkitystä. Pelkkä nuorena hankittu tutkinto tai työtä tekemällä tapahtuva tietojen ja taitojen karttuminen eivät enää riitä. Osaamista on päivitettävä läpi uran entistä tavoitteellisemmin ja järjestelmällisemmin.

Iso osa yrittäjistä ymmärtää onneksi tämän. Suomen itsenäisyyden rahaston Sitran Tulevaisuusbarometrin (2019) mukaan 90 prosenttia yrittäjistä pitää tärkeänä mahdollisuutta elinikäiseen oppimiseen. 96 prosenttia katsoo tähdelliseksi, että Suomi on kilpailukykyinen korkeaa osaamista vaativassa globaalissa taloudessa. Osuudet ovat korkeampia kuin millään muulla ammattiryhmällä.

Opiskelu työpaikalla on tärkeä rekrytoinnin väylä

Nykyisten osaajien kehittämisen lisäksi kasvavan yrityksen on löydettävä uusia työntekijöitä. Monessa pidempään toimineessa yrityksessä eläköityvä yrittäjä taas etsii itselleen jatkajaa. Niin nuorille kuin vanhoille suunnattu työpaikalla tapahtuva opiskelu onkin yhä tärkeämpi rekrytoinnin väylä yritykselle, joka etsii osaajaa tai omistajaa.

Hyödyllistä tietoa yrittäjän ja työntekijöiden koulutuksesta

Onneksi pienyritykselle on tarjolla laaja kattaus eri tarpeisiin soveltuvia koulutus- ja oppimispalveluita. Jotta yrittäjä löytäisi näistä sopivimmat, olemme koonneet Yrittajat.fi:n Yrittäjän ABC -osioon hyödyllistä tietoa yrittäjän oman ja työntekijöiden osaamisen kehittämisestä sekä uusien osaajien kouluttamisesta. Lisäksi kerromme, miten yrittäjä voi antaa pieninkin teoin panoksensa koulujen yrittäjyyskasvatukseen. Näiden lisäksi suosittelen tutustumaan Suomen Yrittäjien erinomaisiin koulutuksiin.

Suomalainen koulutusjärjestelmä säilyy maailman parhaana vain sitä määrätietoisesti kehittämällä. Tässä osaamispolitiikasta vastaavilla päättäjillä on merkittävä rooli. Suomen Yrittäjien viesti heille on selvä: On koko Suomen etu, että yrittäjillä on jatkossa vieläkin paremmat mahdollisuudet vahvistaa yrityksensä osaamispohjaa läpi liiketoiminnan eri vaiheiden aina käynnistämisestä kasvattamiseen ja vakiinnuttamisesta seuraavalle omistajakunnalle siirtämiseen.

Joonas Mikkilä
digi- ja koulutusasioiden päällikkö
Suomen Yrittäjät

Tutustu:

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Joonas Mikkilä

Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö, joka vastaa järjestön korkeakoulu- ja innovaatiopoliittisista sekä digitalisaatioon liittyvistä asioista.