Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjä, valmistaudu kovaan Brexitiin näin   

Talousuutisia hallitsevat nyt kuvat Ison-Britannian parlamentin istunnoista. Maassa käydään poikkeuksellisen tiukkaa vääntöä siitä, lähteekö maa Euroopan unionista ja jos lähtee, niin koska ja millä ehdoin. Tilanne on hyvin sekava. Ja se vaikuttaa suoraan kaikkiin niihin tuhansiin suomalaisyrityksiin, jotka käyvät kauppaa brittiyritysten kanssa.  

Mikä on Brexit? 

Isossa-Britanniassa järjestettiin kansanäänestys Euroopan unionin jäsenyydestä eroamisesta vuonna 2016. Kaksi vuotta eroäänestyksen jälkeen Iso-Britannia on poliittisessa kriisissä, ja kansa on entistä jakautuneempi Brexit-kysymyksessä. 

Pääministeri Boris Johnson on luvannut, että maa lähtee EU:sta 31.10.2019, erosopimuksella tai ilman. Erosopimuksen hyväksyminen ennen lokakuun lopun eropäivää näyttää epätodennäköiseltä. Jos Iso-Britannia eroaa EU:sta, Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisestä rajasta tulee EU:n ulkoraja.  

Erosopimus antaisi vähintään kahden vuoden siirtymäajan, joka mahdollistaisi vaiheittaisen siirtymän EU-sääntöjen noudattamisesta Iso-Britannian omiin sääntöihin. Ison-Britannian parlamentti kuitenkin tyrmäsi erosopimuksen useaan otteeseen.  

On mahdollista, että Iso-Britannia lähtee Euroopan unionista ilman sopimusta. Tätä vaihtoehtoa kutsutaan kovaksi Brexitiksi. Jos se toteutuu, Iso-Britannia on EU:n sisämarkkinoiden sekä tulliunionin ulkopuolella kertaheitolla, mahdollisesti jo kahden kuukauden kuluttua. Isosta-Britanniasta tulisi siis niin sanottu kolmas maa suhteessa unioniin. Kaupankäynti monimutkaistuisi ja kallistuisi merkittävästi.  

Yrittäjä, tarkista nämä asiat varauduttaessa kovaan Brexitiin

  1. Tunne toimitusketjut ja mahdolliset uudet velvollisuutesi.  
  2. Selvitä tarvitaanko maahantuonnissa ja viennissä lupia, todistuksia, lisenssejä tai sertifikaatteja.
  3. Selvitä tullit, tullinimikkeet, arvonlisäverot ja valmisteverot. Opettele asioimaan tullin kanssa, jos sinulla ei ole kokemusta kaupankäynnistä EU:n ulkopuolelle. 
  4. Tarkista, onko tavaroiden tuontia/vientiä koskevia rajoituksia tai kieltoja.  
  5. Alkuperäsäännöillä määritellään tavaroille alkuperämaa. Mikä merkitys alkuperäsäännöillä on teidän kannaltanne?  
  6. Sovi Brexitin lisäkustannuksista brittiasiakkaan kanssa. Keskustele asiakkaan kanssa siitä, miten Brexit vaikuttaa tuotteisiin ja palveluihin ja siitä, miten se pitäisi huomioida yritysten välisissä sopimuksissa. 
  7. Selvitä, minkälaisia rajoituksia henkilöiden liikkuvuuteen on tiedossa.     
  8. Suunnittele, miten kuljetukset hoidetaan, jos kova Brexit toteutuu. Aluksi odotettavissa on kuukausia kestävä kaaos.  
  9. Huomioi, että tuontiyrityksen asema voi muuttua jakelijasta maahantuojaksi. Tämä voi tarkoittaa uusia velvollisuuksia. Sisäkaupan muuttuessa ulkokaupaksi kannattaa huomioida, että sopimusten toimitusehdot muuttuvat.  
  10. Hyödynnä Team Finland -verkoston sekä Tullin asiantuntemusta sekä elinkeinoelämän järjestöjen osaamista.   

Kannattaa myös tutustua Valtioneuvoston kanslian sivuille yrityksiä varten keräämään tietopakettiin!

Thomas Palmgren
kansainvälisten asioiden päällikkö
Suomen Yrittäjät

p.s. Suomen Yrittäjät järjestää Brexitinfon yrityksille webinaarina 8.10.2019 klo 14.30 alkaen. Lue lisää täältä.

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Thomas Palmgren

kansainvälisten asioiden päällikkö 
Suomen Yrittäjät