Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjät vahvasti vaaleissa

Yrittäjiä on eduskuntavaaleissa ehdolla jopa 20 prosenttia enemmän kuin viime vaaleissa. Se on erinomaista! Kasvu kertoo vahvaa kieltä yrittäjien halusta vaikuttaa ja uskosta kansanvaltaan. Mutta se kertoo myös huolesta, että Suomen politiikassa ei ymmärretä riittävästi yrittäjien tarpeita.

Ehdokkaista on yrittäjiä Yrittäjien laskelman mukaan 437, mikä tarkoittaa 17,6 prosenttia ehdokkaista. Viime vaaleissa yrittäjäehdokkaita oli 364 ja heidän osuutensa oli 16,9 prosenttia.

Ehdokasmäärä on ylipäänsä kasvanut, kun uusia ryhmiä pyrkii eduskuntaan. 2015 vaaleissa ehdokkaita oli yhteensä 2146, nyt 2468.

Kokoomuksessa eniten yrittäjiä

Eniten yrittäjäehdokkaita on kokoomuksella (66), perussuomalaisilla (62) ja keskustalla (61). Kokoomuksen ja keskustan yrittäjäehdokkaiden määrä laski, perussuomalaisten kasvoi.

Uudet ryhmät, Paavo Väyrysen Seitsemän tähden lääke ja Hjallis Harkimon Liike Nyt, ovat vetäneet paljon yrittäjiä. Väyrysen liikkeen listoilla on 40 ja Harkimon listoilla 37 yrittäjää.

Näyttää siltä, että moni yrittäjä etsii uutta poliittista kotia ja on löytänyt sen uusista ryhmistä perinteisten puolueiden sijaan.

Vasemmistoliitossa, vihreissä ja RKP:ssa kasvua

Kiinnostavaa on myös, että viime vaaleja enemmän yrittäjiä on vihreissä (nyt 29) ja vasemmistoliitossa (nyt 15). Oletan, että luvuissa näkyy yksinyrittäjyyden kasvu. Myös RKP:ssä yrittäjäehdokkaiden määrä on noussut (nyt 18).

Huomionarvoista on SDP:n yrittäjäehdokkaiden määrän voimakas lasku. Heitä oli vielä viime vaaleissa 18, nyt enää kahdeksan. Voi olla, että SDP:n esitykset yrittäjien verotuksen kiristämisessä näkyvät ehdokasasettelussa.

Moni yrittäjäehdokas on myös Suomen Yrittäjien jäsen. Heistä ja heidän tavoitteistaan voit lukea Yrittäjien Kasva Suomi -vaalisivuilta.

Yrittäjistä 90 prosenttia aikoo äänestää

Kantar TNS selvitti joulukuussa yrittäjien äänestysaikomuksia Yrittäjien toimeksiannosta. Otos oli runsas tuhat yrittäjää. Jopa 90 prosenttia yrittäjistä aikoi äänestää.

Vastanneista 27 prosenttia ei osannut tai halunnut kertoa kantaansa joulukuussa. Kantansa kertoneiden keskuudessa kokoomuksen kannatus oli 33 prosenttia, keskustan 11 prosenttia, perussuomalaisten ja vihreiden kuusi prosenttia ja SDP:n kolme prosenttia.

Vahva äänestysinto kertoo siitä, että yrittäjät haluavat vaikuttaa ja pitävät yhteiskunnallista vaikuttamista arvossa. Tämä on näkynyt myös Yrittäjien Kasva Suomi -kiertueella, jossa yrittäjät ja ehdokkaat ovat kohdanneet ja keskustelleet aktiivisesti Yrittäjien tavoiteohjelmasta.

Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.