Etsi

Emergency banner

Yrittäjiä laaja kirjo eduskunnassa – hyvä niin!

Yksinyrittäjiä, kevytyrittäjiä, työllistäviä yrittäjiä, yrittäjäpuolisoita – eduskuntaan valittiin vaaleissa kattava otos yrittäjätaustaisia kansaedustajia.

Yrittäjän määrittelyjä on useita. Esimerkiksi lainsäädännössä yrittäjän määritelmä riippuu asiayhteydestä, kriteerit muuttuvat kun siirrytään verotuksesta sosiaaliturvaan.

Suomen Yrittäjät listasi vaalien alla yrittäjäehdokkaat ja vaalien jälkeen yrittäjäkansanedustajat.

Yrittäjiksi on listattu ne ehdokkaat ja kansanedustajat, joiden yrityksestä on tarkka tieto: jäsenyrittäjämme ja yrittäjät, jotka vaikkapa nettisivuillaan kertovat olevansa yrittäjiä ja joiden yrityksistä löytyy tieto Kaupparekisteristä.

Lisäksi katsomme yrittäjiksi ne kansanedustajat, jotka ovat vaaliviranomaisille ilmoittaneet olevansa yrittäjiä. Vaaliviranomaisille ilmoitettua tietoa ei ole syytä epäillä.

Työntekemisen ja yrittäjyyden muuttuminen näkyy myös valittujen kansanedustajien taustoissa. On tuttua yrittäjyyttä – kauppiaita, kuljetusalan yrittäjiä tai asianajajia. Mutta yritystoimintaa tehdään myös oman päätoimen ohella, sivutoimisesti toiminimen kautta tai kevytyrittäjänä.

On hyvä, että eduskunnassa on laajaa näkemystä yrittäjyydestä. Työntekemisen muodot muuttuvat, ja muutoksesta tarvitaan ymmärrystä lainsäädäntötyössä.

Yrittäjien ja heidän perheenjäsentensä asemassa tapahtuu myös selkeytymistä. Yrittäjäjärjestön pitkäaikainen tavoite toteutuu, kun 1.7.2019 alkaen yrittäjän perheenjäsenen, jolla ei ole omistusta yrityksessä, asema työttömyysturvassa muutetaan yrittäjästä palkansaajaksi.

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Hanna Hietala

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien järjestöjohtaja.