Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjien hätähuuto on kuultu Kouvolassa

Yrittäjien kuntabarometrissä perää pitivät Kymenlaakso ja Kouvola. Kouvola painui alueensa jumbosijalle, vaikka kaksi vuotta sitten se teki kovan nousun.

Alkujärkytyksestä on hiljalleen toivuttu. Nyt alkaa työ. Kouvolan Yrittäjät ja Kouvolan kaupunki analysoivat yhdessä tulokset ja sopivat jatkotoimista. Suomen Yrittäjät on mukana auttamassa, ja kävin kuntavaikuttamisen starttipalaverissa Kouvolan Yrittäjien kanssa 18.8. 

Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä tiedustellaan yrittäjiltä kuntien yrittäjämyönteisyydestä. Suomen Yrittäjät toteuttaa kyselyn joka toinen vuosi. Viime keväänä kyselyyn vastasi 10 404 yrittäjää, joista kouvolalaisia oli 140. 

Havaintoja Kouvolan kehittämiseen 

Kouvolan Yrittäjien mielestä jumbosija on herättänyt: ”Kaupunki ja yrittäjät ovat yhdessä nostaneet kissan pöydälle. Oppi on jo se, että kunta haluaa tehdä kehittämistä ja tulosta yhdessä yrittäjäjärjestön kanssa”, sanoi puheenjohtaja Jari Liikkanen.

Yhteistyöhaluja nostaa myös se, että romahdus kahden vuoden takaiseen huikeaan nousuun oli ihmeinen. ”Kunnan pitäisi opetella ajamaan kaksilla valoilla, lyhyillä ja pitkillä: pitää olla nopeasti vaikuttavia, sekä pitkävaikutteisia toimenpiteitä. Hankkeiden, mihin Kouvola lähtee, tulee tähdätä pysyvään verotulojen nousuun. Kouvola voisi karsia verkostoja ja hankkeita. Nyt se on mukana valtavan monessa, mikä sitoo valtavasti resursseja”, sanoi Kouvolan Yrittäjien varapuheenjohtaja ja Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan valiokunnan jäsen Ville Helander. 

Yrittäjät kokivat epäselväksi, kenen käsissä Kouvolan elinkeinopolitiikka on – kaupungin viranhaltijajohdon vai elinkeinoyhtiö Kinnon. Johtajuutta tarvittaisiin. Sama epäselvyys keskustelukumppanista voisi periaatteessa toteutua Yrittäjien suuntaan – toimiihan Kouvolan alueella yhteensä viisi Yrittäjien paikallisyhdistystä.  

Ongelma on taklattu siten, että kaupungin asioissa Kouvolan Yrittäjien puheenjohtajalla on oikeus edustaa myös kaupungin alueella toimivia muita yrittäjäjärjestön paikallisyhdistyksiä eli Jaalan, Anjalankosken, Kuusankosken ja Valkealan Yrittäjiä. Näin yhteinen viesti tulee kuulluksi. 

Yrittäjävaikuttajat ovat huikea resurssi kunnalleen 

Tämä oli viimeinen blogini ja työviikkoni Suomen Yrittäjien palveluksessa. Siirryn Suomen Kuntoutusyrittäjien toiminnanjohtajaksi syyskuun alussa.  

On hienoa lopettaa työt siihen, mikä on tämän työn suola ollutkin eli yrittäjien tapaaminen ja kentän kiertäminen. Vaikutun joka kerta siitä, kuinka fiksuja, innokkaita ja sitoutuneita yrittäjät ovat toimimaan kotiseutunsa parhaaksi. On upeaa nähdä kuinka yrittäjien ja kuntien yhteinen halu kehittämiseen muuttuu toimiksi. Joskus se vaatii konflikteja, mahalaskuja tai kuolemanlaaksoja. Kiitos Kouvolan Yrittäjät, että sain olla mukana. 

Fiksu kunta kuuntelee yrittäjiään. Niin kauan kuin on yrityksiä, on elinvoimaa. Kiitos yrittäjät, että olette läsnä Manner-Suomen jokaisessa kunnassa, ja jokaista kuntaa varten.

Satu Grekin

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Satu Grekin

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö.