Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjien väsymys ja työuupumus – vaiettu salaisuus?

Yrittäjien työuupumus ja työssä jaksaminen puhututtaa laajasti. On erittäin tärkeää, että uupumuksesta keskustellaan myös yrittäjien tapauksessa ja että huoli yrittäjien jaksamisesta tuodaan näkyvästi esille, koska yrittäjätkään (vaikka superihmisiä ovatkin!) eivät ole immuuneja työuupumukselle. Juuri tämän takia haluan nostaa asiaa edelleen tapetille.

Yli puolet yrittäjistä kokee ylirasitusta

Mistä yrittäjien uupumuksessa on kyse?

Työuupumuksen kokeminen on tavallisesti seurausta voimakkaasta henkisestä tai fyysisestä rasituksesta. Uupumusta voidaan kuvata tilana, jossa ihminen kokee jatkuvaa väsymystä, merkityksettömyyden tunnetta ja motivaation puutetta. 

Suomen Yrittäjät teetätti syksyllä 2017 Kantar TNS:llä Yrittäjägallup-kyselyn, jossa pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjiltä kysyttiin työssä jaksamisesta ja työuupumuksesta. Vastauksista ilmeni, että lähes puolet (44 %) yrittäjistä tekee 50-tuntista tai sitä pidempää työviikkoa. Puolet kokee joskus ylirasitusta, ja lähes kymmens vastaajista (9 %) kertoo olevansa jatkuvasti ylirasittunut. Saman Yrittäjägallupin mukaan silti todella harva (9 %) yrittäjä hakee apua uupumukseensa. Tilanne on todella hälyttävä!

Yksi huolestuttavimmista piirteistä yrittäjien uupumuksessa voi olla se, että harva yrittäjä huomaa olevansa uupunut ennen asiat ovat jo huonossa jamassa. Kuten Suomen yrittäjien Harri Hellsténkin on todennut, “Yrittäjät ovat usein erittäin innostuneita työstään ja eivät aina muista ajatella jaksamista, taukoja ja työkykyä ylläpitävää lepoa ja virkistymistä.” 

Huoli taloustilanteesta pakottaa yrittäjän töihin sairaanakin

Miksi yrittäjät eivät malta levätä?

Olen teettänyt myös itse yrittäjille hyvinvointitutkimuksen hyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta. Tutkimuksessa nousi voimakkaasti esille yrittäjien taloudellinen tilanne: 28 prosenttia yrittäjistä ei saa yritystoiminnastaan riittävästi palkkaa henkilökohtaisen taloutensa menoihin. Pelkkä raha ei tietystikään tuo onnea, mutta taloudelliset huolet koettelevat voimakkaasti yrittäjien hyvinvointia.

Taloudellinen turvallisuus on merkittävä osa ihmisen kokonaishyvinvointia. Jos yrittäjä ei voi myös taloudellisesti hyvin, vaikuttaa se joko välittömästi tai jonkin ajan kuluttua myös yrityksen kykyyn toteuttaa liiketoimintaa, työllistää ja kasvaa. Yksinyrittäjien pienituloisuusaste oli aiempaan blogikirjoitukseeni löytämien tilastojen mukaan 16,5 prosenttia, kun työnantajayrittäjien oli 5,7 prosenttia ja eläkeläistenkin pienempi eli 14 prosenttia. Taloudelliset haasteet koskettavat siis erityisesti yksinyrittäjiä.

Uskon, että monet yrittäjät eivät uskalla tai yksinkertaisesti voi sanoa ei, koska rahaa täytyy saada kassaan. Kipeänäkin tehdään töitä. Pahimmillaan yrittäjä venyy aivan äärirajoille yrittäessään pitää kassavirran tasaisena ja saattaa suostua sellaiseenkin työhön, jota ei normaalitilanteessa tekisi. Tämä tapahtuu usein oman hyvinvoinnin ja jaksamisen kustannuksella ja tilanteen jatkuttua samanlaisena pitkään. 

Innostuskin aiheuttaa työuupumusta

Toinen mahdollinen syy yrittäjien uupumukseen on jo aiemmin mainittu innostuneisuus omasta työstään. “Sehän on vain hyvä juttu!” moni saattaa todeta. Se onkin, jos myös malttaa lopettaa työt ajallaan ja olla antamatta työn vallata myös koko vapaa-aikaa.

Itse sorrun myös liian usein siihen, että kun oikein innostun jostain asiasta, niin en meinaa millään malttaa lopettaa työskentelyä. Siinä kohtaa vaan repäisen itseni lähes väkisin irti. Tässä auttaa myös suuresti omat lähimmäiset ja se, että haluan viettää myös heidän kanssaan aikaa ilman, että työ tunkee siihen väliin.

Vinkit yrittäjän hyvinvointiin

Ihminen ei ole kone, henkinen ja fyysinen raja tulee myös yrittäjille vastaan jossain vaiheessa. Yrittäjille ei kukaan tule sanomaan STOP, vaan yrittäjä vastaa pääsääntöisesti itse omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Annan sinulle muutaman vinkin, joista kannattaa aloittaa oman hyvinvointisi vaaliminen.

Olen sitä mieltä, että yrittäjien hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen vaikuttavat myös muut kuin suoraan työhön liittyvät asiat. Tässä Top3-vinkkini yrittäjän henkisen, fyysisen, sosiaalisen ja taloudellisen hyvinvoinnin tukemiseen.

Henkinen Top3

 1. Anna tilaa ajatuksillesi ja tunteillesi. Opettele tutustumaan ja ystävystymään itsesi kanssa. Keskity tavoitteisiin ja ratkaisuihin. Kiinnitä aktiivisesti huomiota asioihin, jotka ovat elämässäsi hyvin ja joista olet kiitollinen. Varaa päivittäin aikaa muullekin kuin työnteolle. Lue kirjoja, kuuntele energisoivaa musiikkia tai ota rennosti muuten vaan.
 2. Opettele sanomaan useammin ei. 
 3. Tarkkaile oman henkisen hyvinvointisi tasoa säännöllisesti ja uskalla hakea apua ajoissa (katso alempaa vinkkini, mistä voit hakea tukea).

Fyysinen Top3

 1. Lepo: Pidä huolta riittävästä ja laadukkaasta yöunesta. 
 2. Liikunta: Huolehdi, että liikutat kehoasi sinulle mielekkäällä tavalla säännöllisesti. Jo lyhyetkin liikuntahetket ovat parempi kuin ei mitään. Lisää päivääsi hyötyliikuntaa.
 3. Ravinto: Syö ravitsevaa ja energiapitoista ruokaa säännöllisin väliajoin. Muista myös välipalat!

Sosiaalinen Top3

 1. Varaa aikaa siihen, että tapaat sinulle merkityksellisiä, myös työhösi liittymättömiä ihmisiä säännöllisesti. 
 2. Etsi ja löydä itsellesi vertaistukea toisista yrittäjistä. Facebook-ryhmät ja valmennusryhmät ovat yksi loistava tapa tähän! 
 3. Puhu ja naura!

Taloudellinen Top3

 1. Tunne omat numerosi ja tiedä, millaista liikevaihtoa ja palkkaa haluat.
 2. Ota säännöllisesti aikaa tarkistaa, missä menet taloudellisesti ja mihin haluat mennä. Uskalla järjestää töitäsi tai koko yrittäjyyttäsi tarvittaessa uudelleen. 
 3. Hyödynnä ammattilaisten osaamista ja julkista tukea oman yritystoimintasi kehittämiseen. Sitä on saatavilla!

Oletko sinä kokenut työssäsi väsymystä tai uupumista? Oletko sairastunut työuupumukseen? Miten olet selvinnyt siitä? Tervetuloa keskustelemaan vaikka Facebookiin!


Tytti Laine
yksinyrittäjä
Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmän jäsen

Tytti Laine

Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palvelujen tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksia sekä verkostoitumista. Tytti tarjoaa yritystoimintaa vauhdittavia vinkkejä, toimivia tekniikoita ja muuta apua viikoittaisilla posteillaan ja muilla maksuttomillakin keinoilla, jotka löydät osoitteesta www.tyttilaine.fi. Valmistaudu onnistumaan!

Tytti Laine

Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palvelujen tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksia sekä verkostoitumista. Tytti tarjoaa yritystoimintaa vauhdittavia vinkkejä, toimivia tekniikoita ja muuta apua viikoittaisilla posteillaan ja muilla maksuttomillakin keinoilla, jotka löydät osoitteesta www.tyttilaine.fi. Valmistaudu onnistumaan!