Search

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Talous

Kilpailukykysopimus ei riitä – SY vaatii työpaikkasopimista hallituksen asialistalle

Yrittäjäjärjestö esittää työmarkkinauudistusta, joka lisäisi merkittävästi työpaikkasopimista, toisi reilua kilpailua työmarkkinoille ja purkaisi yleissitovuutta.

Työelämä- ja työmarkkinauudistusta tarvitaan vastaamaan modernin työ- ja yrityselämän tarpeisiin, linjaa Suomen Yrittäjien hallitus kannanotossaan. Lisäksi on tarpeen keventää työelämän sääntelyä. Järjestön mukaan suomalainen hyvinvointimalli on uhattuna,  jos uudistusta ei tehdä nopeasti.

– Lainsäädännöllä pitää mahdollistaa se, että yhteisellä työpaikkakohtaisella sopimuksella voitaisiin poiketa työehtosopimuksen työaikoja, palkkoja ja erilaisia korvauksia koskevista määräyksistä. Näin pk-yritysten mahdollisuus työllistää paranisi huomattavasti, SY:n hallitus toteaa.

Suomen Yrittäjien hallituksen mukaan työpaikkasopimisen edistämiseen on pikaisesti palattava hallitusohjelman kirjausten mukaisesti.

– Se on välttämätöntä Suomen kasvun ja työllisyyden kannalta. 

Tällä uudistuksella 60 000 – 65 000 työpaikkaa

Paikallisen sopimisen rohkea laajentaminen toisi Suomeen 60 000 - 65000 uutta työpaikkaa. Arvio perustuu työ- ja elinkeinoministeriön, Finnveran ja Suomen Yrittäjien Pk-yritysbarometriin.

Pk-yrityksissä on hyvät edellytykset sopia paikallisesti, koska niissä on tutkitusti vahva luottamus.

– Yleissitovan kentän yritysten saattaminen tasa-arvoiseen asemaan työpaikkasopimisessa on toteutettava tavalla, joka ei syrji ketään ja on perustuslain mukainen.

Suomen Yrittäjien mukaan on vahingollista, että työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat keskenään järjestäytymättömien yritysten ja työntekijöiden asioista, vaikka ne eivät edusta niitä lainkaan. 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi