Search

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

”Nyt kannattaa etsiä oma ratkaisu” – Teknologiateollisuudessa työajan pidennys sovitaan työpaikoilla

Kilpailukykysopimuksessa olevasta työajan pidentämisestä voidaan sopia paikallisesti myös järjestäytymättömässä yrityksessä.

Teknologiateollisuus ry on julkaissut kilpailukykysopimuksen mukaiset sopimustekstit uusista työehdoistaan.

Kyseessä ovat työntekijöitä, toimihenkilöitä ja teknologiateollisuuden sähköalan työntekijöitä koskevat sopimukset. Näissä kaikissa työajan pidentäminen toteutetaan ensisijaisesti paikallisesti sopien.

Tämä on iloinen uutinen yrittäjäjärjestölle.

– Se on positiivista, että tässä paikallinen sopiminen on ensisijainen tapa ratkaista, miten kilpailukykysopimusta sovelletaan käytäntöön. Ei sanella ylhäältä, vaan annetaan työpaikkojen tehdä oma päätös, sanoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Albert Mäkelä.

Työajan pidentämiseen löytyy useita tapoja

Mäkelä huomauttaa, että myös järjestäytymättömillä yrityksillä on sama oikeus.

– Tässä ei ole edellytystä kuulua liittoon. Kannattaa etsiä omia ratkaisuja, siihen on nyt mainio tilaisuus, Mäkelä kehottaa.

Teknologiateollisuuden sopimusteksti ohjeistaa, että työajan pidentämisestä sovittaessa on suositeltavaa huomioida työpaikan käytännöt, tuottavuuden ja kilpailukyvyn kehittäminen sekä työntekijöiden yksilölliset työaikatarpeet.

Pidentäminen voidaan toteuttaa esimerkiksi muuttamalla vapaapäiviä työpäiviksi, pidentämällä vuorokautista työaikaa tai vähentämällä pekkaspäiviä. Kikyssä sovittu 24 tunnin työajanpidennys tarkoittaisi pekkaspäivinä kolmea vuodessa.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työmarkkinajärjestöjen kanssa sorvaama kiky-sopimus linjasi työaikojen pidentämisestä 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta.

Kikyyn osallistuvat liitot ovat vieneet siinä sovittuja asioita työehtoihinsa kesäkuusta lähtien.

 

Juhani Ojalehto