Search

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Paula Koivuniemi on ollut yrittäjä pian 40 vuotta – ”En ole vielä valmis eläkkeelle, laulaminen pitää minut virkeänä”

71-vuotiaalle Paula Koivuniemelle satelee työtarjouksia, mutta hän pystyy ottamaan vastaan vain osan. Kesän Yrittäjäristeily on yksi niistä.

– Uskoisin olevani sopiva esiintyjä Yrittäjäristeilylle. Siellä on varmasti samanhenkisiä ihmisiä yleisössä, olemmehan yrittäjiä, Koivuniemi sanoo.

Hän uskoo, että yleisö tunnistaa kappaleet ja kesäkuisilla aalloilla tulee olemaan mahtava tunnelma.

– Minulla on hieno, näyttävä orkesteri ja varmasti yleisö laulaa mukana.

Kevääseen mahtuu laivakeikkojen lisäksi sinfoniaorkesterien kanssa tehtäviä konsertteja, joissa kuullaan kappaleita myös viime vuonna julkaistulta Elämästä-albumilta.

– Sinfoniaorkesterien kanssa esiintyminen on yksi hienoimmista kokemuksista tässä ammatissa. Kun lavalla on yhtä aikaa jopa 80 muusikkoa, täytyy itsekin kasvaa henkisesti isommaksi. Tilanne on kokonaisuudessaan arvokas ja yleisölle musiikki on upeaa kuultavaa.

Karisma ja taito ovat aina riittäneet isoillekin lavoille.

– Esiintyessään pitää olla vahva. Pohja itsevarmuuteen tulee Pohjanmaalta ja kotikasvatuksesta, mutta se perustuu myös etukäteen tehtyyn työhön ja harjoituksiin.

Tämän näkevät myös vuosia esiintymisiä seuranneet fanit, jotka kiertävät keikalta toiselle. Vuosikymmenien suosio perustuu Koivuniemen mukaan ennen kaikkea ahkeruuteen ja kurinalaisuuteen.

– Olen mielestäni aina hoitanut työni hyvin, ja ollut tarpeeksi vaativa muillekin. Kaikenlaiset työt, joita ottaa vastaan, on tehtävä kunnolla ja aina yhtä energisesti.

Vaikka Koivuniemi onkin ahkera, on toki päiviä, jolloin hänen tekisi mieli jäädä vain kuuntelemaan sohvalle kissan kehräystä.

– Onhan kaikilla välillä murheita ja suruja, sellaisia päiviä tulee vastaan elämässä eikä töitä voi jättää sen takia tekemättä. Onneksi tuolloin managerini Laura kannustaa eteenpäin.

Laura Vuorinen on Koivuniemen yrityksen, PKK-Viihde Ky:n työntekijä. Aikoinaan Koivuniemi on työllistänyt kuukausipalkalla myös muusikoita, mutta nykyään kaikki muusikot ovat freelancereita.

Koivuniemi on ollut yrittäjä vuodesta 1980.

– Hankin aikoinaan hyvän tilitoimiston, joka on ollut apunani kaikissa yritystä koskevissa asioissa.

Koivuniemi sanoo, että yrittäjyys on hänelle hyvin luontaista. Taiteellisen työn ja yrittäjyyden yhdistäminen on sujunut ongelmitta ennen kaikkea siksi, että töitä on riittänyt.

– Yrittäjyys ei ole helppo juttu. Jos on työntekijöitä, heistä on myös vastuuta. Olisi yksinkertaisempaa mennä töihin päiväksi ja sulkea ovi työpäivän jälkeen miettimättä työasioita enää illalla.

”Kysyntää keikoille on paljon”

Koivuniemen ura alkoi jo 60-luvulla hänen esiintyessään isänsä Mauri Koivuniemen tanssiorkesterissa. Läpimurtohitti oli vuonna 1966 levytetty Perhonen, jonka tekstin teki vuodenvaihteessa kuollut Tuula Valkama.

Yli 50 vuoteen mahtuu satoja levytettyjä kappaleita ja tuhansia esiintymisiä. Aktiivisen tanssilavakeikkailun Koivuniemi lopetti jo useita vuosia sitten, mutta esiintyy edelleen muun muassa konserteissa ja festivaaleilla.

– Viime aikoinakin kysyntää on ollut paljon. Olisi hienoa, jos pystyisi ottamaan vastaan kaiken tarjotun työn, mutta on ajateltava myös omaa jaksamista.

Koivuniemi on aina pitänyt huolta terveydestään ja onkin omasta mielestään erinomaisessa kunnossa. Hän käy managerinsa Lauran Siru-koiran kanssa lenkillä joskus jopa monia kertoja päivässä. Usein he lähtevät myös Espooseen metsälenkille, Koivuniemen entiselle asuinseudulle.

Koivuniemi esiintyy mielellään myös vanhuksille palvelutaloissa, kun muilta työkiireiltään suinkin ehtii.

– Laulan hoivakodeissa asukkaiden iloksi ja saan siitä piristystä myös omaan päivääni. Asukkaat virkistyvät usein silmin nähden ja saattavat puhua esiintymisestä vielä viikkoja sen jälkeen.

Osan työtarjouksista hän kertoo ottavansa vastaan musiikillisen kiinnostuksen vuoksi, vaikka ne eivät olisi taloudellisesti niinkään kannattavia.

”Wau, saan tämänkin vielä kokea”

Uusiutuminen on yksi Koivuniemen suosion salaisuus. Vuosikymmen sitten esiintymisiin tuli uusi ulottuvuus, kun Koivuniemi nousi ensimmäisen kerran rockfestivaalin lavalle Provinssissa syntymäkaupungissaan Seinäjoella.

Tilanteen muistelu nostaa vieläkin tunteet pintaan.

– Takahuoneessa iski pelko, että kukaan ei tule kuuntelemaan. Nousin kuitenkin lavalle ja vastaanotto oli uskomaton. Nuori yleisö osasi kaikki laulut ja lauloi mukana koko esiintymisen ajan. Sanoin mielessäni, että wau, saan tämänkin vielä kokea.

Provinssin jälkeen hän on vuosittain esiintynyt erilaisilla kesäfestivaaleilla ympäri Suomea. Myös ensi kesälle on luvassa hienoja esiintymisiä.

Vuosien kokemus on tuonut varmuutta nähdä, mikä työ tuntuu omalta ja mikä ei.

– Yleensä minulla on vahva tuntemus siitä, minkälaisia työtehtäviä haluan ottaa vastaan ja mihin projekteihin lähteä mukaan.

Vaikka Koivuniemi täyttää kesällä 72 vuotta, hän ei ole suunnitellut eläkkeelle jäämistä.

– En ole vielä valmis jäämään eläkkeelle. Laulaminen pitää minut virkeänä ja nautin yleisön kohtaamisesta ja musiikista.  

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Janne Aaltonen

Lisää Paula Koivuniemestä Yrittäjäsanomissa 1/2019.