Search

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Postituksen lisähinta kauhistuttaa pienyrittäjää – ”Iso muutos ja iso miinus”

Posti perii maaliskuusta lähtien lisähintaa, jos haluaa saada kirjeen nykyisessä kahdessa päivässä perille. Pihkatuotteiden verkkokauppaa pitävälle yrittäjälle muutos on iso, sillä se saattaa tuplata postikulut.

Posti ottaa maaliskuun alussa käyttöön Plus-merkin, joka maksaa 1,5 euroa. Ostamalla tämän Posti takaa, että kirje on perillä kahdessa arkipäivässä. Jos ei ole halukas maksamaan lisämaksua, kirje toimitetaan perille vasta neljän arkipäivän kuluessa.

– Iso muutos ja iso miinus, huokaa yrittäjä Carita Partanen, joka pitää Hollolasta käsin pihkatuotteiden verkkokauppaa.

Partanen sanoo, että pienimuotoisessa yritystoiminnassa postituskulut ovat suhteellisen iso kulu. Luonnon Cosmetics Hollola valmistaa käsin erilaisia luonnonmukaisia tuotteita kuusen pihkasta.

– Tuotteet ovat pienikokoisia, ja ne mahtuvat kirjeeseen. Tähän asti olemme perineet toimitus- ja postituskuluna kolme euroa, mutta tämä muutos tuo painetta nostaa hintoja.

”Neljä päivää on aivan liikaa”

Nopea toimitus asiakkaalle on ollut Partaselle tärkeä palveluvaltti.

– Tuotteet ovat yleensä olleet perillä jo seuraavana päivänä tilauksesta. Asiakkaillemme on tärkeätä, että palvelu pelaa ja tuote tulee nopeasti. Neljä päivää on aivan liikaa.

Partanen huomauttaa, että postituskulut ovat nousseet viime vuosina voimakkaasti.

– Ikimerkin sai muutama vuosi sitten 70 sentillä, nyt se maksaa 1,5 euroa.

Jos Partanen ostaisi alle 50 gramman tuotepostitukseen jatkossa Plus-merkin, hinta nousisi kaksinkertaiseksi 1,5 eurosta kolmeen euroon.

– Kyllä se ärsyttää, kun kulut nousevat koko ajan. Samaan aikaan Kiinasta voi tilata tuotteita ilman postikuluja. Hinnan korotukset eivät ainakaan tue suomalaista pienyrittäjyyttä, Partanen sanoo.

Postin tiedotteen mukaan Plus-merkki tuo kirjeisiin mahdollisuuden seurata niiden kulkua.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Luonnon Cosmetics Hollola