Search

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Kaksinkertainen maailman vahvin mies Jouko Ahola pyörittää kuntosalia, jossa jokainen voi nostella atlaskiviä

Jouko Aholan salilla luotetaan monipuolisuuteen ja asiakkaiden rehellisyyteen.

Kaksinkertainen maailman vahvin mies Jouko Ahola on lähtenyt kuntosaliyrittäjäksi. Hän pyörittää kahta salia kotikaupungissaan Hämeenlinnassa.

– Aloitin jo vuonna 2016 rakentamaan salia 600 neliön tiloihin Hämeenlinnan Hallituskadulla. Sisäilmatutkimuksissa rakenteista löytyi kuitenkin sädesieni, ja suunnitelmat menivät uusiksi, hän kertoo.

Ahola joutui keskeyttämään projektin ja aloittamaan uuden tilan etsimisen. Sellainen löytyi Hämeenlinnan Tiiriöstä vuonna 2018.

– Kyseessä on Etra Megacenterin vanhan vesileikkaamon tila. Siellä tilaa oli reilummin, noin 900 neliötä.

Tiloihin alkoi rakentua liikuntakeskus Like, jonka Ahola omistaa yksin. Samoihin aikoihin Tiiriön tilan kanssa Ahola huomasi, että Hämeenlinnan keskustassa on myynnissä 300-neliöinen kuntosali.

– Päätin hankkia sen täydentämään ideaani kokonaisvaltaisesta liikuntakeskuksesta. Nyt meillä on kaksi sijaintia.

Kuntosalit vaativat Aholan mukaan reilun 300 000 euron pankkilainan. 

– Lähden siitä, että tarjoan asiakkaalle samalla hinnalla kaiken mahdollisen, mitä kuntokeskukseen voidaan rakentaa.

Paljon itse rakennettua

Aholan vahvan voimamiestaustan takia Tiiriön sali tarjoaa paljon sellaista, jota ei löydy tavalliselta kuntosalilta. Likessä voi kokeilla voimamieskisoista tuttuja lajeja kuten voimaportaita, conanpyörää, atlaskiviä ja farmikävelyä.

– Olen kehittänyt hommaa siihen suuntaan, että voimamieslajit ovat kaikille mahdollisia. Painot ja laitteet ovat sillä tavalla säädettäviä, että konttorityöntekijäkin voi kokeilla niitä. Pienryhmissä olen havainnut, että voimamieslajeja kokeillaan mielellään.

Ahola on itse rakentanut monet tarvittavat välineet, kuten säädettävät atlaskivet. Kivet voi avata, mikä mahdollistaa vastuksen muuttamisen.

– Luulin, että olen itse keksinyt idean, mutta Amerikassa joku muu olikin jo keksinyt saman aikaisemmin.

Yksi erikoisimmista laitteista on vinssaus, jossa liikutellaan kelkkaa alumiinikiskoa pitkin. Kiskoja on kaksi vierekkäin, jotta voimia voi mitellä yhdessä kaverin kanssa.

– Kelkka liikkuu 40 senttiä yhdellä pyöräytyksellä. Se on todella raskasta, Ahola sanoo.

Voimamies ohjaa itse useita ryhmiä ja pyrkii olemaan paikan päällä mahdollisimman paljon. Kesäksi avautuu ulkorata, jonka Ahola rakentaa itse.

– Paljon on omin käsin tehtyä. Metallisia laitteita ei ole ollut järkeä tehdä itse, koska ne vaativat pätevän hitsarin. 

Ennen saliprojektia Ahola teki elantonsa lähinnä talonrakennuksessa. Näistä projekteista hän on nyt enimmäkseen luopunut.

"En lähde pakottamaan jäsenyyteen"

Ahola on huomannut, että pitkä sitoutuminen ei houkuttele ihmisiä kuntosalien asiakkaiksi.

– En missään nimessä lähde pakottamaan ihmisiä jäsenyyteen. Olen sanonut asiakkaille, että otan heiltä sähköpostitiedot, mutta ne menevät vain asiakasrekisteriin. Takaan, että en lähetä kenellekään sähköpostilla tarjouskirjeitä, jos lopettavat jäsenyyden. En ikinä lähde siihen, vaikka se olisi jonkun mielestä huonoa bisnestä.

Ahola ei ole ottanut käyttöön myöskään verkkolaskutusta. Asiakkaat käyvät maksamassa jäsenyytensä paikan päällä.

– Meillä on joka päivä henkilökuntaa paikalla. Asiakkaat tykkäävät tästä systeemistä. Pidämme myös juomakaapin aina auki. Kaikki perustuu rehellisyyteen.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi