Search

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Epävarmuus syö investointeja ja työpaikkoja

Tuorein Pk-yritysbarometri asettuu hyvin talouskuvaan, jota leimaa yksi sana: epävarmuus. Maailmankaupan ja teollisuustuotannon kasvuvauhti on hidastunut jyrkästi. Myös kauppakiistat, Brexit ja rahoitusolojen kiristyminen lisäävät epävarmuutta.

Kun vientimarkkinoiden kysyntä vaimenee, myös Suomen kasvu hiipuu. Kuten barometri osoittaa, moni yrittäjä pohtii epävarmuuden sumussa, uskallanko työllistää ja investoida. On siksi odotettua, että työllisyys ei ole enää vahvistunut.

Tässä tilanteessa on syytä esittää pk-yritysten näkökulmasta muutama pyyntö ja toivomus.

Talousshokkiin pitää varautua

Ensiksi on tärkeä varautua ajoissa tulevaan talousshokkiin, vaikka sellainen ei nyt ole käsillä. Tulevien talouskriisien vuoksi julkinen talous pitää saada tasapainoon. Holtiton julkisten menojen lisääminen olisi vastuutonta.

Työn tarjontaa ja kysyntää on lisättävä

Toiseksi tarvitaan toimia, jotka lisäävät työn tarjontaa ja kysyntää. Pitää olla rohkeutta uudistaa työttömyys- ja sosiaaliturvaa sekä avata ovia ulkomaiselle työvoimalle. Erityisen tärkeää on lisätä työelämän sääntelyn joustavuutta ja paikallista sopimista.

Näitä asioita edistämään on asetettu työryhmiä, mutta valitettavasti merkkejä aidosti vaikuttavien uudistusten etenemisestä en havaitse.

Työmarkkinoille saatava joustoa

Pk-yritysbarometrissä kysyttiin tällä kertaa myös työmarkkinajärjestelmän toimivuudesta. Yli kolmannes yrityksistä sanoi, ettei se toimi hyvin tai lainkaan. Tyytymättömimpiä ovat ne harvat voimakkaasti kasvuhakuiset yritykset, joita Suomi palavasti tarvitsee.

Toivon, että poliitikot ja työmarkkinajärjestöt kuulevat yrittäjien viestin: Toivon, että ne toteuttavat lainsäädännössä ja sopimuksissa rakenteellisia uudistuksia, jotka lisäävät työpaikoilla sopimisen liikkumatilaa ja mahdollistavat sen, että yrittäjä ja työntekijät voivat yhdessä sopien rakentaa oman yrityksensä menestyksen tien.

Olemme olleet rahaliitossa jo pari vuosikymmentä. Silti olemme yhä tilanteessa, jossa Suomen yrityksiltä puuttuu kotimaassa rahaliiton edellyttämä työmarkkinoiden työkalupakki: mahdollisuudet avata työehtosopimuksia ja neuvotella paikallisesti ratkaisuja, jotka tukevat työllisyyttä ja yritysten kilpailukykyä.

Paikallisen sopimisen lisääminen olisi myös tehokasta aluepolitiikkaa, koska se helpottaisi yritysten menestymistä eri puolilla Suomea.

Työmarkkinoilla tarvitaan sopimusneuvotteluissa suurta malttia. Julkisista puheista päätellen maltista on paikoin pulaa, mikä on huolestuttavaa.

Työllisyystavoitteen saavuttaminen vaatii enemmän

Hallitusohjelman kulmakivi, työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin, on oikea tavoite. Sen saavuttaminen on olennaista julkisen talouden kestävyyden vuoksi. Se on haastava mutta myös mahdollinen tavoite. Se ei kuitenkaan toteudu itsestään, eivätkä ne toimet, joita nyt budjettiriiheen työllisyysryhmistä tulee, riitä alkua pidemmälle.

 

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.