Search

Vasemman laidan demari-pääministeri huolettaa yrityksissä – Sanna Marinilla on hyvät edellytykset lunastaa yrittäjien luottamus

"Marinin täytyy osoittaa tekemisellään, että hän ymmärtää myös yrittäjyyttä ja yrittäjien tarpeita", Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa.

Äänestys pääministerin paikasta ratkesi sunnuntaina tamperelaisen Sanna Marinin hyväksi. Marinin esittelyissä hänestä kerrotaan usein ikä, 34, äitiys ja SDP:n muuta puoluejohtoa vasemmistolaisempi arvopohja.

Vasemmistolaisuus näkyy esimerkiksi siinä, että Marinin puheissa vilahtelevat veronkorotukset ja julkiset palvelut. Hän puuttuisi aggressiiviseen verosuunnitteluun ja harmaaseen talouteen. Ylipäätään hän soisi valtion roolin olevan vahvempi taloudessa ja elinkeinopolitiikassa.

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ymmärtää yrittäjien huolen siitä, että Marin asemoituu vaalikonevastauksissaan poliittisen kentän vasemmalle laidalle.

– Marinin täytyy osoittaa tekemisellään, että hän ymmärtää myös yrittäjyyttä ja yrittäjien tarpeita, Pentikäinen toteaa.

Työmarkkinauudistukset nopeasti työlistalle

Sekava työmarkkinatilanne ei helpota uuden pääministerin kauden alkua. Pentikäisen mukaan nyt on olennaista, että työmarkkinoilla syntyy sopi ja sellaisia ratkaisuja, jotka tukevat työllisyyttä ja Suomen talouden kasvua.

– Suomen julkisen talouden tasapaino on täysin riippuvainen siitä, miten paljon Suomessa asuvista on töissä ja miten moni elää sosiaalitukien varassa. Jos hallitus ei pysty lähikuukausina edistymään työllisyystoimissa, on ilmeistä, että seuraava kriisi koittaa keväällä kehysriihen yhteydessä tai viimeistään syksyllä budjettiriihessä, Pentikäinen sanoo.

Antti Rinteelle Yrittäjäjärjestö on kiitollinen hyvästä yhteistyöstä. Pentikäisen mukaan hän piti sen, mitä oli luvannut ja halusi käydä vuoropuhelua.

Marinille Pentikäinen toivoo menestystä ja viisautta. Pääministerinä tämän tulisi muistaa neljä asiaa: pitää olla huolellinen siinä, mitä eduskunnan edessä sanoo. Toiseksi täytyy toimia pelisääntöjen mukaan erityisesti valtionyhtiöiden omistajaohjauksessa. Työmarkkinakiistoihin ei kannata sotkeutua, eikä valita puolia. Uusia avauksia kannattaa harkita huolella ja hallituskumppanien tuella.

Pääministerin vahvuudet hallussa

Marinilla on vahvuuksia pääministerin pestiä ajatellen. Talouselämä-lehden päätoimittaja Jussi Kärki toteaa kolumnissaan, että Marin ei ole tuuliviiri. Vakaudella on suuri arvo talous- ja työllisyyspolitiikassa. Epävarmuus on myrkkyä investoinneille, ja jatkuvat suunnanmuutokset yritystuissa ja -verotuksessa haitallisia yritysten jatkuvuuden kannalta.

Marin on Kärjen mukaan myös vahva ja valovoimainen.

Marin on todennut, että hän ei soita Etelärantaan tai Hakaniemeen, eli työmarkkinajärjestöille, kysyäkseen hallituksen asioista. Marin on jo aikaisemmin saanut kiitosta jämäkkyydestään ja napakkuudestaan.

Helsingin Sanomien henkilökuvassa ennen nimitystään Marin toteaa, että: ”On ihan selvä, että puolueiden väliseen luottamukseen on tullut särö. Kun meillä on tiedossa, kuka on seuraava pääministeri, hänen tehtävänsä on ottaa tämä tilanne hallintaan ja käydä nämä keskustelut hyvin suoraan.”

Mikael Pentikäinen uskoo, että myös yrittäjien ymmärtämiseen hänellä on hyvät edellytykset.

– Hän on nähnyt yrittäjän arkea. Marinin puoliso on toiminut yrittäjänä. Marinin sukulaisia toimii yrittäjäjärjestön luottamustehtävissä paraikaa Ylä-Savossa, Pentikäinen toteaa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi