Search

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Perinteet puntarissa 

Joulu on rauhoittumisen ja yhdessäolon aikaa. Tänä jouluna moni meistä joutuu puntaroimaan uusiksi näitä meille niin tärkeitä – rakkaitakin – jouluperinteitä. Korona rajoittaa riskiryhmään kuuluvien läheisten kohtaamista ja luontaista yhdessäoloa.

Liian monelle yrittäjälle rauhoittuminen ja rentoutuminen tuntuu kaukaiselta haaveelta, koska vuosi 2020 on iskenyt yritystoimintaan rajusti aiheuttaen huolta omasta ja läheisten toimeentulosta tai horjuttaen vakavasti mahdollisuuksia suunnitella tulevaa. Perinteet joutuvat siis monessa kodissa antamaan tilaa selviytymiselle. 

Yritysten tukeminen koronakriisissä on työpaikkojen tukemista

Myös me yrittäjät olemme monessa asiassa hyvin periaatteellisia. Tiedämme, ettei yritystoimintaa voi pyörittää tuki- tai velkarahalla – emmekä tätä edes halua. Koronavuosi on kuitenkin pakottanut meidät punnitsemaan periaatteitamme. Vielä hetki sitten hyvin toimineen ja kannattavan liiketoiminnan äkillinen ja täydellinen pysähdys kohtasi keväällä liian monia meistä. Eikä epävarmuus tulevasta ole sittemmin hellittänyt. Olemme joutuneet arvioimaan uusiksi myös suhtautumistamme yritystukiin. Vai olemmeko sittenkään? 

Yritysten päällä olevat vaikeudet eivät johdu liikeidean heikkoudesta tai yrittäjän virheistä. Nyt on kyse maailmanlaajuisesta terveyskriisistä, jota valtiot pyrkivät taltuttamaan rajuilla rajoitustoimenpiteillä. Kyse on siis häiriötilanteesta, jolla ei ole mitään tekemistä yritysten liikeidean elinkelpoisuuden kanssa.

Siksi onkin perusteltua, että niin kauan kuin viranomaiset kehoittavat ihmisiä välttämään liikkumista ja kohtaamisia, niin kauan myös tuetaan yritysten toimintaa rajoitusten ja suositusten tekijöiden toimesta. Yritysten tukeminen on ennen kaikkea tukea niissä olevien työpaikkojen ja Suomen elinvoimaisuuden säilyttämiseksi. 

Kustannustukea kannattaa hakea

Kustannustuen toinen hakukierros avautui maanantaina 21.12.2020. Tuki on tarkoitettu yritysten kiinteiden kulujen kattamiseen tämän täysin poikkeuksellisen markkinahäiriön keskellä. Kustannustuen kriteereitä on viilattu niin, että se vastaisi aiempaa paremmin yritysten tarpeita, olipa yritys minkä kokoinen tahansa.

Kannustankin vahvasti jokaista liiketoiminnassaan häiriöitä kohdannutta yrittäjää hakemaan nyt tarjolla olevaa tukea, sillä edelleenkään emme voi olla varmoja siitä, milloin koronan aiheuttama markkinahäiriö helpottaa.

Sen kuitenkin tiedämme, että Suomi tarvitsee toimintakykyisiä yrityksiä ja yrittäjiä – kenties enemmän kuin koskaan – siinä vaiheessa, kun ihmiset pystyvät vapaammin liikkumaan ja markkinat jälleen muodossa tai toisessa alkavat toimia. 

Tietoa siitä, miten ja mistä tukea voi hakea, saa tästä Yrittäjät.fi:n uutisesta.

Uutta kohti kuluneesta kiittäen 

Vaikka päällä on paljon epävarmuutta ja liian moni joutuu painiskelemaan vaikeuksien keskellä, on myös samalla todettava, että paljon olemme tämän vuoden aikana myös oppineet.

Se suunnaton yhteisöllisyys ja vilpitön auttamisen halu, jota olemme keväästä saakka ympärillämme nähneet on ollut hätkähdyttävää. Olemme kansakuntana halunneet toimia yhdessä ja vastuullisesti toinen toistemme puolesta ja siksi myös selvinneet monia muita maita paremmin koronapandemian keskellä. Kiitos tästä kuuluu teille ja meille ihan jokaiselle! 

Erityisen kiitoksen kuluneesta vuodesta haluan osoittaa yrittäjäjärjestön toiminnassa mukana olleille. Luottamushenkilöinä toimivat yrittäjät sekä Suomen Yrittäjien, aluejärjestöjen, toimialajärjestöjen ja paikallisyhdistysten henkilöstö ovat tehneet pyyteettömästi ja tunteja laskematta töitä sen eteen, että suomalaiset yrittäjät, yritykset ja yritysten henkilöstö selviäisivät kaiken epävarmuuden keskellä. Vaikuttamistyömme on ollut tuloksekasta ja yrittäjille annettu vertaistuki korvaamattoman arvokasta. Kiitos työstänne! 

Vuosi 2021 saapuu ja tuo mukanaan varmasti uudet haasteet, mutta samalla myös niissä piilevät mahdollisuudet. Varmaa on vain se, yrittäjien tulevaisuudenusko ja kyky tarttua avautuviin mahdollisuuksiin nostaa ja kantaa Suomea jatkossakin. 

Näillä sanoilla haluan kiittää kuluneesta vuodesta, sekä toivottaa rauhallista joulua ja erittäin hyvää uutta vuotta 2021! 

Petri Salminen 
puheenjohtaja 
Suomen Yrittäjät 

 

 

 

Yrittäjät kertovat yrittäjien arjesta ja juhlasta.

Petri Salminen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja.