Etsi

Emergency banner

Ostaisinko oman yritykseni?

Yrityksen ostamista suunnitteleva yrittäjä tai sellaiseksi aikova miettii ensimmäiseksi taloudellisia ja ehkä myös toiminnallisia toteutumia ja odotuksia perusteiksi ostopäätökselle. Aivan luonnollinen lähestymistapa vaikkakin useiden tutkimusten mukaan ihmisten (yrittäjäkin on ihminen, uskoisitko?)  ostopäätökset tehdään tunneperusteisesti. Päätöstä perustellaan sitten järki- ja taloudellisilla syillä - jos osataan.

Jos olet myymässä omaa yritystäsi, ajatteletko koskaan, minkälaisilla perusteilla itse tekisit ostopäätöksen? Miten perustelisit vaikkapa oman yrityksesi oston? Ylipäätään, ostaisitko oman yrityksesi?

Jos vastaus viimeiseen kysymykseen on kielteinen, olisiko syytä tehdä jotain?

Tärkeintä yrityksen myyntiä suunniteltaessa on tehdä päätös myynnin toteuttamisesta ja mielellään myös aikataulusta. Toiseksi tärkeintä on myöntää, että jotain on tehtävä, että myynti toteutuisi tavoitteiden mukaisesti. Useimmiten tavoitteet liittyvät yrityksen kauppahintaodotukseen. Mitä siis tehdä, jotta yrityksen kauppasumma olisi odotusten mukainen?

Paljonkin on tehtävissä, kunhan koko myynti- ja sen valmisteluprosessin aikatauluttaa tarkoituksenmukaisesti. Perinteisissä yrityksen myyntitapahtumissa parin vuoden valmistautumis- ja valmisteluaika on suositeltava. Sukupolvenvaihdoksissa aikaikkuna voi olla pidempikin, jopa viisi vuotta. Nämä aikahahmotelmat ovat varsin suuntaa antavia. Oleellista on, että vaihdosprosesseihin valmistaudutaan.

Jos omasta lähipiiristä tai verkostosta ei löydy asiantuntemusta omistajanvaihdosprosessin suunnitteluun, voi ottaa ensimmäiseksi yhteyttä vaikkapa oman alueen yrityspalveluyhteisöihin. Etelä-Karjalassa Lappeenrannan Wirma ja Imatran KEHY antavat neuvontaa yleisellä tasolla. Maakunnassa toimiva Etelä-Karjalan Yrittäjien omistajanvaihdoshanke pureutuu hieman syvällisemmin vaihdosten ongelmatiikkaan ja tarjoaa opastusta etsittäessä kokonaistaloudellisesti edullisin tapa toteuttaa omistajanvaihdos, joko yrityskauppana tai sukupolvenvaihdoksena. EKY:n ov-hankkeen palveluihin kuuluu myös tarvittavien, juridisesti ja vastuullisesti toimivien asiantuntijoiden etsiminen vaihdoksen eri vaiheisiin. Silloin kun todetaan, että yrityksessä olisi syytä toteuttaa jonkinlainen kehittämisohjelma yrityksen kaupattavuuden parantamiseksi, löytyy apua mm. ELY-keskuksen yritysten kehittämispalveluista.

Kun kehittämisohjelma on valmis, voi uudelleen kysyä itseltään: ostaisinko oman yritykseni? Onko vastaus  silloin helpompi vai vaikeampi? Ostaisin – vai jatkaisinko sittenkin? Ja jos jatkaisin, joku muukin varmasti kiinnostuisi jatkamaan.

Etelä-Karjalan Yrittäjien kumppaniverkoston asiantuntijat pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin.

Tarmo Soronen

Projektipäällikkö, omistajanvaihdokset
Etelä-Karjalan Yrittäjät