Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjäjärjestö taklaa koronaa!

Kevät toi meille erikoiset roolit. Kun te yrittäjät saitte käsiinne kriisin, johon ei voinut vaikuttaa, meidän toimistomme työnkuvat mullistuivat ja vaihdoimme heti koronamoodiin etätöihin. Jo alkushokki järkytti suurinta osaa yrityksiä, joten tehtävämme oli toimia kuin kriisiorganisaatiossa. Edunvalvontamme meni uusille urille ohjeistaen paikallisyhdistysten aktiivisella tuella kunnat ja muut toimijat heti auttamaan yrittäjiä.

Viestintämme tarjoaa ajantasaisimman tiedon kriisistä ja välittää samalla positiivisetkin viestit Karjalove-hengessä!

Korona-apua ja tukipolitiikkaa

Näkyvimpiä toimia ovat olleet korona-apujoukot ja kuntien tukitoimet yrittäjille. Korona-apu saatiin Yrittäjien toimesta alle viikossa liikkeelle Kuntaliiton, Uusyrityskeskuksen ja SEKESin tuella sekä paikallisesti EKY:n, Wirma Lappeenrannan, Imatran seudun kehitysyhtiön ja Business Millin avuin. Saimme täällä yli 20 yritysneuvojaa kriisiavuksi muun muassa puhelinten taa. Tärkeää on ollut tarjota ratkaisuja uuteen nousuun, hyödyntäen omaa osaamista ja tarjolla olevia tukimuotoja.

Kunnat ottivat samalla koppia EKY:n terveisistä ryhtyen nopeisiin toimenpiteisiin hankintojen, maksuliikenteen ja vuokrienkin osalta sekä jakamaan yksinyrittäjille tukia. Kiitos kaikkien kuntien päättäjille jo nyt. Meiltä tulee lisää toimintasuosituksia kuntiin, joista tärkeimpänä on huolehtia edelleen jatkuvasta vuoropuhelusta yrittäjien kanssa.

Elämä jatkuu?

Vaikka tukitoimissa on kritisoitavaa, on ymmärrettävä, ettei kukaan osannut tällaiseen varautua. Se, miten iskut on otettu vastaan ja toipuminen jo osin aloitettu kertoo, että yhteiskuntamme toimii ja yrityksissämme on potentiaalia vaikka mihin. Valtion ohjaamat tukieurot auttavat yrityksiä selviämään sekä kehittämään toimintaansa. On huolehdittava, ettei yksikään yritys huku suotta ja työpaikat säilyvät mahdollisimman monella. Kun kysyntä ja tarjonta ovat hetkellisesti alhaalla, pitää huolehtia molempien palautumiskyvystä.

Nyt valtioneuvosto on saanut valmisteltua lähes lopulliset versiot yritysten yleistuesta eli kustannustuesta sekä ravintolayritysten tuesta - vihdoinkin. Yleistuki pitää nyt saada nopeasti pystyyn; Suomen Yrittäjät ehdotti tukimallia jo heti kriisin puhjettua ja kaksi kuukautta on jo ollut monelle yritykselle liian pitkä aika selvitä. Tuen myötä Business Finland ja ELY­keskukset palaavat toimimaan takaisin perinteisellä tavalla, huolehtikaa nopeasti siis kehityshankkeenne myös tulille! Me vahdimme myös, ettei yksinyrittäjiä saa näissä tukipaketeissa syrjäyttää.

Työ kriisin taklaamiseksi jatkuu vielä pitkään. Pidämme teidät aina ajan tasalla, miten toimia. Pitäkää te huolta itsestänne ja terveydestänne!

Meihin saa aina ottaa yhteyttä, oli haasteesi pieni tai ongelmasi suuri.

Etelä-Karjalan Yrittäjien kumppaniverkoston asiantuntijat pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin.

Jami Holtari

toimitusjohtaja
Etelä-Karjalan Yrittäjät