Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Menneet tapahtumat

Ruokolahden Yrittäjien perinteiset pikkujoulut 25.11.2017 alkaen klo 18:00 Alppimajassa.

Ilmoittautumiset/ pöytävaraukset Alppimajaan puh. 05-434 1110 .

Ruokalahden Yrittäjät maksavat ruokailun 2 henkilöä /yritys.   90 henkilöä mahtuu mukaan.

Julkistetaan vuoden 2017 Ruokolahden Yrittäjä.

Pientä ohjelmaa.... Joulupukki muorineen tulee paikalle  .... mukaan 5 euron lahjapaketti.

Arpajaiset !!!

Tervetuloa nauttimaan mukavasta pikkujoulu illasta !!!!!!

Ruokolahden Yrittäjät Ry.

 

Perinteiset Pilkkikilpailut 2017

Pilkkikilpailut Ruokolahdella FreeSissä 18.3.2017

Seutukunnallisten yrittäjäyhdistysten 
(Imatra, Ruokolahti, Parikkala, Saari) pilkkikilpailut.

TULOKSET

Sarja Naiset:

1. Katri Rautio 0,985 kg (Imatran seutu)

2. Liisa Kolehmainen 0,455 kg (Ruokolahti)

3. Riitta Muhli 0,205 kg (Ruokolahti)

4. Liisa Joronen 0,125 kg (Ruokolahti)

5. Anu Hänninen 0,095 kg (Ruokolahti)

6. Miia Kervinen 0,025 kg (Imatran seutu)

7. Anne Arponen 0 (Imatran seutu)

 

Sarja Miehet:

1. Jukka Rautio 1,345 kg (Imatran seutu)

2. Matti Jaatinen 0,615 kg ((Ruokolahti)

3. Jorma Hänninen 0,550 kg (Ruokolahti)

4. Helge Kolehmainen 0,135 kg (Ruokolahti)

5. Antti Karhu 0,100 kg (Ruokolahti)

6. Antti Tiippana 0,095 kg (Ruokolahti)

7. Audin Sen 0,090 kg (Parikkala)

8. Erkki Karjalainen 0,075 kg (Imatran seutu)

9. Toivo Myllynen 0 (Imatran seutu)

10. Ari Kiiskinen 0 (Ruokolahti)

 

Sarja Nuoret:

1, Topi Karjalainen 0,020 kg (Imatran seutu)

2. Ella Raisanen 0 (Imatran seutu)

2. Aada Raisanen 0 (Imatran seutu)

2. Yusuf Sen 0 (Parikkala)

2. Kardele Sen 0 (Parikkala)

2. Yunus Sen 0 (Parikkala)

Syysretki Nokialle 16.-18.9.2016

Syysretki suuntautui tänä vuonna Nokialle. Vierailukohteina oli; Nokian Renkaat, Nokian Kaupungin johdon vastaanotto, Knuutilan Kartano, Sofiakylä, Nanson Penkola, Nokian Panimo ja Villa Silva. Majoittuminen tapahtui  Nokian Edenissä. 

Nokian renkailla meille esiteltiin rengastuotantoa ja uusia tuotteita mm. työkoneisiin, lisäksi nautimme maittavan lounaan. Nokian kaupungin johto esitteli Nokiaa ja sen palveluta samalla nautimme maittavat kahvit. Kaupungion vierailun jälkeen siirryimme Nokian Edeniin majoittumaan. Illallinen oli järjestetty Knuutiolan kartanoon, jossa meitä oli vastassa Nokian yrittäjien edustajia. Ruoasta huolehti Imatran Seudun kehitysyhtiö Oy ja ruokajuomasta pääosin pitivät huolen Nokian Yrittäjät. Iltaa istuttiin aina puoleen yöhön tanssien ja laulaen ja nauttien maittavasta ruoasta ja mukavasta seurasta. 

Lauantaipäivän ohjelmassa oli Sofiakylä jonka toiminnasta meille oli tullut kertomaan Riitta Renard, esitys olil vähiintäänkin vakuttava ja sai meidät jokaisen miettimään tilannetta omalle kohdalleen ja toteamaan kuinka tärkeää työtä Riitta tekee.

Sofiakylä perustettiin kesällä 2010 ja toiminta aloitettiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiloissa kauniilla Pitkäniemen alueella Nokialla. Uusiin tiloihin Kivimiehenkadulle päästiin muuttamaan elokuussa 2012. [Riitta ja Sofia]

Innoittajana Sofiakylän perustamiseen on ollut Riitan kehitysvammainen tytär, Sofia. Omakohtaiset kokemukset ja ideat luovat perustan turvalliselle, virikkeelliselle ja lämminhenkiselle hoivakodille. HoviKoti on mukana takaamassa Riitalle vankan ja osaavan taustatuen.

Sofiakylästä siirryttiin Nanson outlet myymälään Penkolaan. Penkolasta linja-auto suuntasi kohti Nokian panimoa jossa esittelyn lomassa saimme maistiaisia Panimon tuotteista ja kattavan esityksen kuinka tuotteiden valmistus tapahtuu. Ostoksia pääsi tekemään meitä varten avattuun pieneen Panimon kauppaan.

Lauantai illan illallinen oli Villa Silvassa. Tilausravintola Villa Silvassa meille esittelyn piti Talon isäntä. Illallisen jälkeen jokainen siirtyi omiin rientoihinsa tai hotellille. 

Yrittäjyyspäivä Kirkonkylän koululla 5.2.2015

Yrittäjäyhdistyksen edustajat jalkautuivat yhteistyökumppaneidensa kanssa kertomaan 9. luokan opiskelijoille mistä yrittäjyydessä on kysymys. Kolme opiskelijaryhmää kiersivät yrittäjäpisteet läpi, joista ensimmäisessä oli tänä vuonna Jari Ainasjärvi Lohelasta sekä Harri Koivumäki Tehdasvalo Oy:stä. He kertoivat omasta yrittäjä kokemuksestaan ja heidän matkastaan yrittäjyyteen. Lisäksi Tehdasvalo Oy lahjoitti aktiivisimmalle ryhmäläiselle yrityksensä logolla varustetun hatun.

Toisessa ryhmässä olivat Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari sekä Anni Väänänen. Jami kertoi aluksi mitä yrittäjäksi haluavalta vaaditaan sekä millaisista piirteistä olisi hyötyä yrittäjänätoimiessaan. Hän myös kertoi tämän hetken tilastoja, kuinka iso osa työnantajista on PK yrityksiä ja mihin suuntaan Suomen työllistävä suuntaus on nyt menossa. Anni Väänänen kertoi kuinka omat toiveet opiskelunsa sekä työllistymisensä puoleen muuttuivat yllättäen terveydentilansa muutosten vuoksi sekä kuinka nyt monella alalla toimivasta Tmi Tunto, Anni Väänänen -yrityksestä on tullut elämäntapa.

Kolmas ryhmä käsitteli 4H -yhdistyksen yrittäjäpakettia, jonka avulla nuori voi perustaa oman yrityksensä esimerkiksi kesätyötä varten.

Vuoksen 4H:n yritysteemasta olivat kertomassa toiminnanjohtaja Pasi Vuorikoski sekä Merja Kuukka.

Anni Väänänen, hallituksen jäsen

Pikkujoulut 29.11.2014 Alppimaja

Vauhdikkaat pikkujoulut vietettiin jälleen kerran Ravintola Alppimajassa Rasilassa. Pikkujouluun osallistui n.70 henkeä. Tilaisuudessa oli myös läsnä Suomen Yrittäjien puheenjohtajistoon valittu Tommi Matikainen. Onnittelimme Vuoden Yrittäjää Auto- ja konekorjaamoo Velj. Kovasta ja Toimen Tupaa Ruokolahti-palkinnosta kukkasin.

Matti Jaatisen kevyen puheen jälkeen pääsimme nauttimaan mainiosta Jouluateriasta, salaatteineen, laatikoineen ja kinkkuineen. Jälkiruoaksi oli maistuvaa Amarettokakkua ja kahvia. 

Ohjelmassa oli arpajaisia ja tietysti Joulupukki jonka Turvatontut päästivät vierailulle vasta tarkistettuaan onko tila turvallinen. Paikalla oli myös Pukin muori joka jälleen masussaan odotteli uutta tonttutyttöä tai poikaa valtavaan katraaseensa. Pukin keventäessä säkkejään saimme kuulla muutaman yrittäjän kirjeen ja toiveen joulupukille sekä Anni Väänäsen vuodesta 2014 laatimia lauluja. 

Ilta jatkui Regents yhtyeen tahdissa tanssien ja yrittäjien seurasta nauttien.

Terhi Ruokolainen, sihteeri

Ruokolahden Yrittäjien Syysretki Kuopioon 26.-28.09.2014

Matka alkoi Kyytibussien kuljettajan Matti Luokkasen luotsaamana. Matkalaiset kyytiin saatuamme ja pienen esittelytuokion jälkeen matka jatkui Arjan Keittiön ja Lohelan yhteispanostuksella järjestyneiden lohiruisleipä herkuttelun merkeissä. Olipa sinne järjestynyt myös Tehdasvalon tarjoamaa kostuketta palan painikkeeksi. Joroisissa oleva Jari Pekka liikenneasema oli ensimmäinen pysähdyspaikkamme. Siellä aamupalaa nauttiessamme saimme mainion esityksen Jari Pekan liikeideasta. Liikenneasema on muun muassa savuton ja siellä ei ole tupakkatuotteita myynnissä. Matka jatkui kohti Kuopiota. Ruokolahden Kunnanjohtaja Antti Pätilä kertoi matkan aikana kunnan kuulumisia, eihän ne oikein valoisilta kuulostaneet. Ismo Pöllänen toi Imatran Seudun Kehitys yhtiön terveiset. Kehottaen Yrittäjiä olemaan rohkeasti yhteydessä Kehyn suuntaan.. Osoittautui, että kehystä on positiivinen näkemys Yrittäjien keskuudessa. Moni Yrittäjä on jo aiemminkin ollut yhteydessä ja asioinut Kehitysyhtiön tiloissa.

Kuopiossa meitä oli vastassa Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Pasi Pitkänen ja Yrittäjien Toiminnan johtaja Kirsi Sisso -Litmanen. Tervetulokahvit nautittuamme, Kuopion kaupungin palvelualajohtaja Jarmo Pirhonen kertoi hyvin seikkaperäisesti Kuopion kaupungin kuulumisia. Esitys oli kiinnostava ja esittelijä oli monelle mukana olleelle jo entuudestaan tuttu. Seuraavaksi pääsimme tutustumaan kiertoajelun merkeissä kaupungin nähtävyyksiin. Saaristo kaupungin reitti oli hienoa nähtävää. Tosi upea asuinalue missä vesistön tuoma lisä arvo oli hienosti huomioitu.

Seuraava vierailu kohde oli Koivumäen Kartano missä nautimme lounaan ja saimme kuulla paikan historiaa ja yritysideasta. Viihtyisä paikka ja hyvä tunnelma jatkui matkatessamme kohti uutta yritys vierailua.

Lignell & Piispanen oli tulevan vierailumme kohde vuonna 1852 perustettu yritys. Siellä saimme tosi hienon vastaanoton ja seikkaperäisen esityksen heidän tuotannostaan. Pääsimme jopa pienten maistiaisten muodossa tutustumaan heidän tuotteisiinsa. Sieltä matka jatkui kohti Rauhalahtea majoittumaan ja keräämään voimia illan ruokailuun.

Ruokailu tapahtui OZ ravintolassa mikä oli kaupungin keskustassa. Myös Kuopion Yrittäjien edustajia oli paikalla. TV :tuttujen kokkien valmistaman mainion aterian ja isäntiä kiiteltyämme suunnistimme kohti Rauhalahtea. Taisi vielä lähes kaikilla riittää voimia katsastaa Rauhalahden tiloja vähän tarkemminkin. Hyvä tanssimusiikki tanssilattia ja ennen kaikkea karaoke tilat olivat kovassa käytössä. Pitkän päivän päätteeksi uni maistui.

Lauantaiaamuna kaikki olivat pirteinä valmiina lähtemään tutustumaan Kuopion toriin ja paikallisiin ihmisiin. Kävimme myös yhteen Kuopion nähtävyyteen Puijon Torniin tutustumassa ja ottamassa yhden kierroksen pyörivässä tornissa samalla ruokaillen ja maisemista nauttien. Pitihän sinne Ikeaan ja siellä oleviin liikkeisiin myös tutustua. Meillä oli matkalla tietotekniikka kurssin ohjaaja Kari. Kari piti meille matkan aikana koulutusta tietotekniikka-asioissa opastaen mm läppärin käyttöön. Häneltä se näytti ainakin sujuvan erinomaisesti ja samalla me saimme uutta tietoa asioista.

Ilta jatkui savusaunan uimisen ja ruokailun merkeissä Rauhanlahdessa. Löylyt oli hyvät ja ainakin meidän paikalla ollessa savusauna jäi vielä paikoilleen

Paikalliselle Jätkänkämpälle oli loihdittu mitä mainioin ruokailu ja sielläkin saimme kuulla paikan historiaa tietoa siitä miten paikka oli perustettu. Vielä kuitenkin riitti voimia ruokailun jälkeen rentoutua liikunnan ja karaoken merkeissä päivän tapahtumia kertaillen kokemuksia Kuopiosta vaihdellen ja mainioiden esiintyjien lauluista nauttimiseen.

Sunnuntaina sovittuun aika kaikki olivat valmiita siirtymään linja-autoon ja matka kohti Varkautta alkoi. Siellä mekaanisenmusiikinmuseo oli kohteemme minne pysähdyimme seuraavaksi. Sanotaan, että nauru pidentää ikää, jos se pitää paikkansa, niin meille tuli paljon sitä lisää. Kiitos mainioiden esittelijöiden kaikille jäi paikasta hyvä mieli ja sanotaan, että hyvä kello kauas kuuluu ja kaikki paikalla olleet vievät sitä hyvää viestiä eteenpäin. 

Meitä vielä hemmoteltiin Varkaudessa Kaks Ruusua ravintolassa mainion ruokailun puitteissa. Ravintola oli auki meidän vierailuamme varten ja paikan yrittäjä kertoi yrityksen historiasta ja mahdollisista tulevaisuuden suunnitelmista hersyvällä huumorilla höystettynä.

Ei tarvinnut enää loppumatkalla pysähtyä, matka sujui rattoisasti ja tuntui, että ilonpisaroita oli tarttunut matkan aikana itse kullekin..

Kiitokset vielä Ruokolahden kunnalle Kehylle ja yhteistyö kumppaneillemme teitte matkastamme miellyttävän kokemuksen mitä on kiva muistella vielä jälkeenpäin.

Matti Jaatinen

Vuoden 2014 Ruokolahden Yrittäjä

Vuoden 2014 Ruokolahden Yrittäjäksi on valittu Auto- ja Konekorjaamo Velj. Kovanen Pohjalankilasta.

Vuoden Yrittäjät julkistettiin Maakunnallisilla yrittäjäpäivillä 5.9.2014 Kulttuuritalo Virrassa Imatralla.

Kaikille jäsenille avoin hallituksen kokous Hukkavuoreen luontopolulla 13.7.2014

Ruokolahden Yrittäjät kokoontui kaikille jäsenille avoimeen hallituksen kokoukseen 13.7.2014.

Hukkavuoren luontopolun lähtöpaikalle Ruokolahden Torsansalon Marjamäkeen.

Kokous käytiin leppoisissa merkeissä ja tärkeimpinä asioina oli vuoden 2014 Ruokolahden Yrittäjän valinta.

Jäsenet olivat aiemmin tehneet hyviä ehdotuksia valittavista henkilöistä ja yrityksistä, mistä johtoryhmä teki sitten päätöksen.

Käytiin myös keskusteluja tulevan syysretken vaiheista.

Retki on 26.-28.09.2014 ja suuntautuu Kuopioon.

Odottelemme vielä Kuopion Yrittäjiltä varmistusta siellä tapahtuvista Yritys vierailukohteista.

Yhtenä tärkeänä asiana tuli esille toistemme huomioiminen ja tukeminen elämässä tapahtuvien vaikeiden asioiden hetkellä.

Kuulimme myös Hukkavuoren luontopolun isännän Matti Päivisen esityksen rakentamansa luontopolun eri vaiheista.

Arjan keittiö oli loihtinut meille maukkaat tarjottavat ja osa yrittäjistä kiersi luontopolun helteestä piittaamatta.

Paikalla oli 30-40 yrittäjää ja perheenjäsentä.

 

Valokuvat Arja Laukkanen

Teksti Matti Jaatinen

10-vuotis Yrittäjäristien luovutus Esa Summanen ja Eveliina Kontunen 6.7.2014

10-vuotis Yrittäjäristit luovutettiin Esalle ja Evelle 6.7.2014 Lohelassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Yrittäjäristien hankintaan osallistuivat mm. Ruokolahden yrittäjien hallitus ja Savon auto.

Lohela tarjosi tilan ja kahvit. Arjan Keittiö loihti hurmaavan mansikkakakun.

Kevätkokous 3.4.2014 Lohela

Ohessa Arja Laukkasen juttu kevätkokouksesta kuvin.

kokous.pdf

Terhi Ruokolainen

sihteeri

Pilkkikilpailut 22.3.2014

Seutukunnalliset pilkkikilpailut pidettiin FreeSkissä, yhteiskisana Imatran Kuorma-autoilijoiden kanssa. Mukana oli n. 60 osanottajaa, osa vietti aikaa kisaillen ja osa laskettelurinteessä.

Ohessa kutsu ja tulosluettelo 

PILKKIKILPAILUT.pdf

TULOKSET.pdf

Terhi Ruokolainen, sihteeri

Yrittäjyyspäivä koululla 13.2.2014

Ruokolahden Yrittäjät järjestivät yhdessä koulun kanssa jo perinteeksi tulleen Yrittäjyyspäivän koululla 13.2.2014 klo 9.00-13.00

Paikalla oli n. 60 koulun 9:n luokan oppilasta sekä opettajat. Yrittäjyydestä olivat kertomassa Katariinan Kahvitupa, Tmi Tunto, Tehdasvalo Oy, Etelä-Karjalan Yrittäjät, Lohela ja Pitopalvelu Arjan Keittiö.

Oppilaille kerrottiin mm. mitä on yrittäminen, kuka tahansa voi lähteä yrittäjäksi, jos on kiinnostusta ja on löytänyt oman alansa.

Koulun mielestä tilaisuus oli antoisa ja tarpeellinen myös jatkossa.

Arja Laukkanen, tiedottaja

Ruokolahden Yrittäjät tietotekniikkaa oppimassa

Ohessa tiedote kurssin toteutuksesta ja rahoituksesta.

Tietotekniikkaa oppimassa.pdf

Ruokolahden Yrittäjät järjestivät venäjää yrittäjille kurssin joka alkoi 13.02 2012 ja päättyy 31.12 2013

Kurssin opettajana on toiminut FM Natalia Kesälahti hän on myös itse matkailualan yrittäjä.
Kurssiin liittyi myös opintomatka Pietariin keväällä 2013. Viimeisin tapahtuma pidettiin Imatran Kylpylässä 16.11 2013 . Tilaisuudessa oli opiskelun lisäksi luennoimassa professori Sergei Jenikejev Pietarista. 5000 esitelmän kokemuksella hän piti mainion esitelmän missä pääsimme tutustumaan Venäjän kulttuuriin ennen ja tällä hetkellä. Hänellä oli mukana myös kolme "assistenttiä" joiden kanssa jouduimme kommunikoimaan venäjän kielellä. Sergei on opettanut yliopistossa Venäjällä 20 vuotta fysiikkaa ja hänellä on ollut 22 vuotta matkatoimisto Pietarissa. Hän (Sergei) kertoi myös ,että hänelle on syntynyt uusi "rakkaussuhde " , eli hän rakastaa suomen elämän tyyliä ja turvallisuutta. Hän on myös perustanut Puumalaan lomakylän.
Venäjää Yrittäjille kurssin on mahdollistanut maaseuturahaston Etelä-Karjalan Kärki Leaderin Elinkeino -liikenne -ja ympäristö keskuksen tuki. Myös Ruokolahden kunta on ollut tukemassa hanketta.
 
Kurssille on osallistunut kaikkiaan 24 opiskelijaa

Arja Laukkanen, tiedottaja, Ruokolahden Yrittäjät ry

Syysretki Etelä-Pohjanmaalle, Seinäjoelle 19.-21.9.2013

Ruokolahden Yrittäjien opinto- ja virkistysmatka suuntautui tällä kertaa miltei ulkomaille, ei kuitenkaan Seine-joelle, vaan Seinäjoelle. Seinäjoella opittiin, että pohjalaisella tahdolla mennään läpi harmaan kiven, muutetaan tarvittaessa tasanko vuoreksi ja joki järveksi. Antti Pätilä.

Mukana olleiden yrittäjien tunnelmia matkasta lausein:

- Myös ruokolahtelaiset saivat luvan käyttää KOMIA-teemaa.

- Menomatka sujui joutuisasti ilman pidempiä pysähdyksiä, Arjan Keittiön ja Lohelan herkullisten eväiden saattelemana.

- Päivän huipentuma oli vierailu keramiikkatehdas Amforassa, jossa Taiteilija Päivi Rintaniemi esitteli ainutlaatuisen ja kauniin käyttökeramiikka ja sistusesineiden malliston. Amfora on suomalainen vientituote.

- Kyläkauppa Tuurissa Eve tapasi Vesan... pääsi valitsemaan, otti mukaansa Esan.

-Osa yrittäjistä ehti käydä tutustumassa myös Tuurin huutokauppaan.

- Härmän Häijyissa paikallinen naishenkilö totesi, että täällähän näyttää istuvan Herrasmiehiä ja minä omistan seuraavan laulun Teille. (varmaan karaoke)

- Pohjanmaalla luovatoiminta vaatii tekniikan hallintaa ja osaamista.

- Pohjalainen ja karjalainen luonteenlaatu ovat hyvin samanlaisia..... huumori kukkii.

-Mikään ei ole niin turhauttavaa, kuin nähdä edessä mahdollisuus, mutta kukaan ei uskalla käyttää sitä.

-Kaksi poikaa Kurikasta.... mukavasti  väljällä tanssilattialla.... mentihin !

- Ravintola Juurella saimme nauttia tosi maittavan Kehyn tarjoaman illallisen ja samalla tutustuimme paikallisiin yrittäjiin.

Ruokolahden Yrittäjien syysretki suuntautui tänä syksynä Seinäjoelle. Seinäjoella tutustuimme Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimintaan sekä paikallisiin yrityksiin. Tervetuloa maljat kilisteltiin Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien tiloissa ja siitä suuntasimme kohti Framia, jossa meille piti esitelmiä Seinäjoen elinkeinokeskus ja Frami Oy. Tutustuimme Framin moninaisiin tiloihin ja laajennus suunnitelmiin.

Framilta matka jatkui ravintola Almaan, jossa nautimme maittavan lounaan hienoissa vanhoissa puitteissa. Tutustuimme Alman remontin alla oleviin tiloihin ja lopuksi Etelä-Pohjanmaan Matkailun projektipäällikkö Tanja Marttila esitteli meille edustamansa yrityksen toimintaa ja kaikkia alueen mahdollisuuksia.

Alman jälkeen vuorossa oli vierailu Amfora nimiseen keramiikka yritykseen. Amforan omistaa Taiteilija Päivi Rintaniemi, joka on saanut tunnustusta meillä ja maailmalla.

Amforan yritysesittely oli todella ainutlaatuinen. Pääsimme tutustumaan tiloihin johon he eivät yleensä vie ulkopuolisia ja samalla todettiin, että kuinka kaksi ihmistä eli Päivi ja hänen miehensä pystyvät toimimaan yrityksessä lähestulkoon kokonaan kaksin.

Amforasta suuntasimme takaisin hotellille, matkalla ajoimme Alvar Aalto keskuksen ohitse ja ihailimme rakennuksia linja-auton ikkunasta.

Illalla ruokailimme Juurella ravintolassa jossa luovutimme Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien edustajille Ruokolahti –taulut. Ravintolan puitteet olivat hienot.

Paluumatkalla tutustuimme Tuurin kyläkauppaan ja ostosten jälkeen suuntasimme takaisin kotiin. Kahvilla pysähdyimme vielä paikassa nimeltä Reissupannu ja kuuntelimme hänen tarinansa yritystoiminnastaan ja sen kehittämisestä.

Terhi Ruokolainen, sihteeri , Ruokolahden Yrittäjät

Kuva, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, Kirsi Kuusisto, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimisto

Kuva, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, Kirsi Kuusisto, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimisto

Kuva, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, Kirsi Kuusisto, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimisto

Kuva, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, Kirsi Kuusisto, Amfora

Kuva, Ruokolahden Yrittäjät, Arja Laukkanen, Juurella Ravintola

Kuva, Ruokolahden Yrittäjät, Arja Laukkanen, Kahvila Reissupannu

Yrittäjäpäivä 5.9.2013

Yrittäjäpäivä Ruokolahdella vietettin tutustuen yrityksiin kunnallispäättäjien kanssa. Tutustumiskohtaina olivat Imatex Finland Oy, Yliopisto ja Työstöasennus Oy.

Kunnallisjohdon päättäjät allekirjoittivat sitoumuksen toimia kunnassa tukien yrittäjyyttä ja edesauttaa uuden yritystoiminna syntymistä kunnassa.

YRITTÄJÄT JA KUNTAYHTEISTYÖ

Yrittäjän päivä 5.9 osoitti viimeistään sen, millaista on yhteistyö yrittäjien ja kuntapäättäjien kesken.Voimme kaikki Imatran Seudun Yrittäjäyhdistykset todeta sen olevan kunnossa. Myös Imatran Seudun Kehitysyhtiön toiminta on omalta osaltaan vaikuttanut hyvän yrittäjämyönteisen ilmapiirin luomisessa.

Olemme saaneet yhdessä positiivisen ilmapiirin aikaan, sitä on vain jalostettava edelleen, että voimme saada sen hyödynnetyksi uusien työpaikkojen muodossa. Juhlapuheet eivät kuitenkaan tuo yhtään uutta työpaikkaa tarvitaan konkreettisia toimia uusien ajatusten omaksumiseen.

Onko selvitetty esim. palvelusetelien tuomat mahdollisuudet seudun palvelujen hyödyntämisessä?

Yritysvaikutusten arviointi, tehdäänkö sitä päätöksiä tehtäessä?

Käytämmekö paikallisia palveluja jos niitä on saatavana?

Tuntuu siltä, että keskustelu kuntien yhdistämisestä ja Eksotesta on halvaannuttanut kaiken muun toiminnan. Millä tavoin niissä käykään, ne eivät tuo yhtään verotuloja kuntien kassaan.

Yhtenä tärkeänä tehtävänä näen alueella olevien yritysten toiminnan kehittämisen. Ei riitä, että teemme vain sitä perinteistä työtä. Pitää löytyä mahdollisuuksia uusien asioiden omaksumiseen. Myös yrittäjät tarvitsevat koulutusta eri muodoissa (kielitaito, tietotekniikka), unohtamatta yrittäjän henkistä hyvinvointia (keskinäinen yhteistyö, kuntoilu, matkat).

Olisiko aihetta järjestää kilpailu uusien yritysmuotojen kehittämiseksi alueellamme? Ainakin kirjata mitä Imatran seudulta puuttuu.

Nyt positiivinen vire päällä takokaamme yhdessä tätä rautaa uusien yritysten ja työpaikkojen luomiseksi.

Tätä mahdollisuutta ei ole varaa jättää hyödyntämättä.

Matti Jaatinen Ruokolahden Yrittäjien pj

Ruokolahden Yrittäjien Pietarin matkan seuranta tilaisuus 6.6.2013 klo 18, Imatran Kylpylä (Koski-sali)

Paikalle saapui mukava joukko matkalla olleita sekä muutama jotka eivät olleet mukana Pietarissa. Kahvitarjoilun lomassa Matti Jaatinen toivotti kaikki tervetulleiksi ja antoi puheenvuoron paikalle kutsutulle yrittäjä Anastasia Stepanovalle.

Tilaisuuteen vieraaksi saapunut Anastasia Stepanova kertoi Suomen ja Venäjän eroista. Tärkeänä hän pitää suhteita joiden avulla on helpompi muodostaa yritystoimintaa. Venäjällä valtio ei tue yritystoimintaa millään lailla, esim. starttirahan kaltaista tukea aloittavalle yrittäjälle ei ole. Suomessa täsmällisyyttä pidetään tärkeänä, kun taas Venäjällä "EI" ei tarkoita aina ei vaan aina on muita vaihtoehtoja. 

Venäläisissä yrityksissä on aina oma kirjanpitäjä kun taas Suomessa suurimman osan kirjanpito ja talousasioista hoitaa tilitoimisto. Venäjällä kirjanpitäjä on "Johtajan oikea käsi", ilman hyvää kirjanpitäjää yritys ei ole mitään.

Venäjällä ongelmana Stepanova pitää suuria yrityksiä jotka syövät pieniä yrityksiä ja niiden määrä vähenee kokoajan. Venäjällä ei myöskään järjestäydytä samalla lailla kuten Suomessa. Työntekijän voi palkata ja keskipalkka on noin 700€ ja lisäksi kuluja ja veroja maksetaan n.30%, pienimmille yrityksille on pieni huojennus. Irtisanominen on todella helppoa. Venäjällä ei ole samankaltaista sosiaalijärjestelmää kuin Suomessaesim. työttömyyskassat.

Venäläiset odottavat viisumivapautta, sen vuoksi turismi Venäjältä lisääntyy. Toisaalta viisumin saanti Suomeen on helppoa ja maksaa n. 35€. Venäjällä ei ole Stepanovan mukaan kutsujärjestelmää Suomen suuntaan ja viisumin saa n.3 viikossa.

Stepanovan oma yritys myy huopikkaita, huopahattuja ja muita huopatuotteita. Pääsääntöisesti kauppaa tehdään nettikaupalla. Netin kautta myymisen Stepanova on kokenut Suomessa helpommaksi, Venäjällä ei taas nettikauppa toimi ja suurin syy siihen on postin toimimattomuus. Pysyvän kauppapaikan perustaminen on harkinnassa, mutta epätietoisuus omasta oleskeluluvasta estää vielä sen hankinnan. Asiakkaat Stepanova kertoo saavansa pääsääntöisesti netin välityksellä, sosiaalisella medialla suuri vaikutus asiakashankinnassa. Puskaradio on myös hyvä asiakaslähde. Venäjällä markkinointia harjoitetaan messuilla ja tapahtumissa, vaikkakin usein messuilla on vain suuria yrityksiä.

Varastossa olevat huopikkaat toimitetaan n. 3 päivässä asiakkaalle postiennakolla, palautusaika on 2 viikkoa. Mikäli tilattua tuotetta ei ole varastossa toimitusaika on n. 1-2 viikkoa. Stepanovalla on 5 työntekijää ja he valmistavat noin 50 paria huopikkaita kuukaudessa. Raaka-aine tulee omilta maatiloilta joita paikalliset viljelevät. Tehdas sijaitsee n. 100 000 asukkaan Tverissä. Stepanova hakee huopatuotteet itse ja aikaa matkaan menee n. 8h yhteen suuntaan.

Mikäli lukijoille herää kysymyksiä liittyen Stepanovan yritykseen tai yleensä Venäjällä yrittämiseen niitä voi lähettää osoitteeseen  tai soittamalla +358 40 139 7707Anastasia Stepanova.

Tilaisuuden päätteeksi Matti Jaatinen ja Pertti Kiiskinen lahjoittivat Anastasialle Ruokolahti taulun kiitokseksi.

Etelä-Karjalan Yrittäjien koulutus hallitustyöskentelystä 5.6.2013 klo 17 EKOP Imatra

Ruokolahden Yrittäjistä osallistuu Esa Summanen, Jarmo Rautio, Pertti Kiisikinen ja Matti Jaatinen

Etelä-Karjalan Kärki-Leader vierailu 15.5.2013

Etelä-Karjalan Kärki-Leader kutsui Ruokolahden Yrittäjät vieraakseen 15.5.2013. Vierailuun osallistuivat Arja Laukkanen ja Matti Jaatinen.

 

Ensiapukurssi 4.-5.5.2013

Ensiapu kurssi järjestettiin Jakkiman opistolla. Kurssin todettiin olevan onnistunut ja Jaakkiman tilat todella toimivat ja ruoka oli hyvää. Osallistujia oli molemmille päiville, lauantaina EA1 kertaavia oli 3 ja yhteensä uusia EA1 suorittajia oli 17 lauantaina ja sunnuntaina.

Kurssista sai tarvittaessa TRAFIn ammattipätevyys merkinnän (2 päivää)

Terhi Ruokolainen Ruokolahden Yrittäjien sihteeri

Kunnallisjohdon seminaari 23.-24.4.2013

Osallistuivat Antti Tiippana ja Matti Jaatinen

Ruokolahden Yrittäjien Venäjän kielen koulutukseen liittyvä opintomatka Pietariin 12.-14.4.2013

Matkailu avartaa

Ruokolahden Yrittäjät tekivät opinto matkan Pietariin 12-14.4. Yrittäjät ovat talven aikana käyneet Venäjän kielen opiskelussa ja toteuttamamme Leader hankkeen mukaisesti oli vuorossa venäjän kielen opiskelua käytännössä. Normaalit rajamuodollisuudet suoritettuamme matkamme alkoi kohti Terijokea ,missä oli ensimmäinen tauko ja ruokailu, matka sujui nopeasti venäjän kieltä opiskellen. Saimme myös tietoa Terijoen alueen  historiasta. Osoittautui, että matkamme aikataulu oli liian kiireinen ja päätimme siirtää iltapäiväksi suunnitellun kiertoajelun seuraavalle päivälle. Majoittuminen oli Moskova hotellissa, ilta jatkui yhteisen ruokailun merkeissä St Petersburg hotellissa. Varietee ohjelma ruokailun lomassa herätti vilkasta mielipiteiden vaihtoa matkalaistemme keskuudessa. Ruokailun jälkeen osa matkalaisista hajaantui harjoittelemaan venäjän kielen taitoja Pietarin koleaan yöhön. 

Lauantai aamuna kaikki mukaan ilmoittautuneet olivat kuitenkin pirteinä valmiit lähtemään tutustumaan Pietariin kierto ajelun muodossa. Liikenne oli vähän toisenlaista mihin olemme tutustuneet koti Ruokolahdella. Saimme erinomaisen oppaan välityksellä nähdä kuulla monenlaisia uusia asioita Pietarista sen historiasta. Osa matkalaisista jäi jatkamaan oma toimista tutustumista Pietarin nähtävyyksiin. Virallinen ohjelma jatkui tutustumisella Baltikan tehtaaseen. Saimme eriomaisen läpi leikkauksen paikallisen tuotteen valmistuksesta ja pääsimme vertailemaan eri laisia olut laatuja keskenään. Äänestimme myös omat suosikkimme, liekö tulokseen vaikuttanut nimet vai laatu? Harmittelimme, ettemme olleet huomanneet ottaa omaa Ruokolahden "leijona " taulua mukaan. Olisi ollut mahtavaa saada se esille noin 100 metriä pitkään vitriiniin missä lahja esineitä oli esillä.

Illalla hajaannuttiin eri tahoille ruokailemaan ja kokeilemaan Venäjän taitojen sujumista käytännössä. Sunnuntai aamuna oli vielä mahdollisuus tehdä viimeisiä ostoksia ennen paluumatkamme alkamista. Oli hienoa todeta, että ketään ei tarvinnut missään vaiheessa odottaa ja paluumatkalle pääsimme suunnitellun matka-aikataulun mukaisesti. Paluumatkalla pysähdyimme vielä Viipurin torilla ja saimme todeta siellä tapahtuvan markkinoinnin olevan hyvin aktiivista. Varsinaista pien yrittäjyyttä aidoimmillaan.

Kiitokset kaikille mukana olleille hienosti sujuneesta matkasta keltään ei hävinnyt mitään ketään ei tarvinnut odottaa ja kaikki sujui suunnitelmien mukaisesti. Palaamme vielä varmaan ainakin yhdelle tunnille opiskelemaan Venäjää ja kertaamaan matkamme kokemuksia.

Matti Jaatinen Ruokolahden Yrittäjien pj

Ruokolahden Yrittäjien syysmatka Pohjois-Karjalaan 14.-16.9.2012

Yrittäjien matka alkoi 14.9 Kukkakauppa Mimosan ja Katariinan kahvituvan edestä klo 7.00. Mukana oli kaikkiaan 27 yrittäjää ja yrittäjähenkistä ihmistä + kuljettaja. Matkan alussa oli esittely ja tutustuminen toisiimme. Matkalla kunnanjohtajamme Antti Pätilä kertoi Ruokolahden kunnan ajankohtaisista asioista. Samalla käytiin läpi Imatran Seudun Kehitysyhtiön asioita ja tietysti jokaisen yrittäjän esille tuomia asioita.
 
Ensimmäinen vierailukohteemme oli metsäkoneita valmistava John Deere. Siellä nähtiin miten mittavaa toiminta on yrityksessä, jossa valmistetaan noin puolet Euroopan metsäkoneista.
Seuraava kohteemme oli Josekin ja Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitilat, jossa kuulimme heidän ja yrittäjien välisestä yhteistyöstä ja sen tärkeydestä. Asia mihin kiinnitimme huomiota oli Josekin mukana olo yrittäjäjärjestön hallituksessa.
 
Kolmas tosi mahtava kohde oli Mantsinen Oy, jossa valmistetaan normaalia isompia nostureita. Paikalla oli yrityksen perustaja Veli Mantsinen. Hän kertoi omasta tiestään yrittäjäksi joka ei ollut niinkään helppoa. Yrittäjän ajatuksiin ei ole oikein aina uskottu kaikilla tahoilla. Kova usko vie hyviin tuloksiin niin kuin kyseisen yrityksen kohdalla huomattiin. Olimme todella otettuja huomiosta kyseisen yrityksen vieraana. Illan vietimme aluksi ruokaillen ja sitten Dingoa kuunnellen Hotelli Kimmelissä.
 
Lauantaiaamuna tutustuimme mm. Joensuun toriin ja paikallisiin tuotteisiin. Illemmalla tutustuimme vielä pitopalvelun toimintaan ja mahtavan pitopöydän antimiin Saarilan maatilamatkailuyrityksessä Polvijärvellä. Tutustuimme myös kohteen mittavaan eläinmäärään. Paluumatkalla hotelliin vierailimme lomakohde Huhmarissa ja saimme informaatiota yrityksen toiminnasta. Taisipa joku tehdä jo varauksia tulevaa kevättä varten.
 
Sunnuntaina palailimme matkan tapahtumia kertaillen kohti Ruokolahtea. Pysähdyimme vielä Pajarinhovissa, missä saimme kuulla yrityksen toiminnan eri vaiheista omistajan kertomana. Saimme yhden pidennetyn viikonlopun aikana mitä parhaimman läpileikkauken Pohjois-Karjalalaiseta yritystoiminnasta.

2011 Syysretki Haminan ja Kotkan seudulle16.-18.9.2011

Ruokolahdelta matkaan lähdettyämme ensimmäinen pysäkki oli leipomo Satun Makiat, missä saimme maittavien leivosten jälkeen kuulla reippaan yrittäjän pitämän yritysesittelyn.

Matka jatkui kohti Haminaa missä kävimme ensin tutustumassa Haminan satama-alueeseen Teboilin Samsa Wicmannin opastamana.Tutustuimme myös tuulivoima yhtiö Winwindin toimintaan.

Ruokailtuamme Haminan varuskunnan kerholla matka jatkui kohti Parttia OY:n toimipaikkaa missä yrityksen omistaja Kymen Yrittäjien puheenjohtaja Teppo Sainio vaimoineen oli meitä vastaanottamassa ja esittelemässä yrityksensä toimintaa.

Vierailu jatkuin tutustumisella Kotkan -Haminan seudun kehittämisyhtiöön Cursoriin. Toimintaan tuntui heilläkin olevan paljon erilaisia rautoja "tulessa".Viimeisenä itsenäisenä vierailukohteena oli meno "tuulimyllyn "juurelle kuuntelemaan millaista ääntä sieltä kuului kun siivet pyörivät vinhasti. Ei se meistä kovin pahalta kuulostanut.

Majoittumisen jälkeen klo 19.00 ruokailimme Kotkan ravintola Meriniemessä maittavan illallisen.
Lauantain ohjelmassa oli tutustuminen Merikeskus Vellamoon. Minkä jälkeen vietimme pari tunti risteillen Metsolan Merimatkojen aluksella ja ruokaillen ja Kotkaa mereltä ihaillen.Ilta oli sitten vapaata ja omatoimista tutustumista Kotkan nähtävyyksiin. Taisihan sitä joku käydä vielä teatterissakin osa tyytyi perinteikkään Ravintola Kairon antimiin. (liikuntaa ja silmän iloa)

Sunnuntaina palailimme (kuka enemmän kuka vähemmän) pirteinä kohti koti maisemia.

Kiitos vain mukana olleille mukavasta matkasta.

Matti Jaatinen

2010 Yrittäjien Syysretki Jyväskylään 17.-18.9.2010

Perjantaiaamuna aikaisin suuntasimme kohti Jyväskylää.

Ohjelmassa oli aluksi tutustuminen Jyväskylän Yrittäjien ja paikallisen kehitysyhtiön Jykes OY:n toimintaan. Päivällä pääsimme vierailemaan Valtran tehtaalle, pääsimme myös kokeilemaan miten se tuote toimii koeajoradalla. Hyvin pysyi homma hanskassa Yrittäjillä.

Ilta sujui rattoisasti tutustumalla paikallisiin yrityksiin ja maittavan ruokailun yhteydessä julkistettiin 2010 Ruokolahden Yrittäjien vuoden Yritys (Imatran Työstöasennus Oy).

Lauantaina tutustuttiin paikalliseen Logistiikka keskukseen. Todettiin, että uudet tilat ovat aina tutustumisen arvoisia.

Matkan onnistumista olivat tukemassa Ruokolahden kunta Ruokolahden Yrittäjät Imatran Seudun Kehitysyhtiö ja A-Vakuutus.

2009 Yrittäjien retki tehtiin Turun seudulle retken ajankohta oli 18.-20.9.2009

Mukana oli 40 osanottajaa

Käytiin ensin Mynämäen käsi- ja pienteollisuusoppilaitoksessa. Seuraava vierailukohde oli Timeka Oy:ssa (konepaja).

Meillä oli illalla vuoden Ruokolahden Yrittäjän julkistaminen (Saimaan laskenta Oy). Tilaisuutta oli juhlistamassa Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Teppo Mikkola.

Teppo kertoi meille ajankohtaisista asioista. Tulihan siinä illan aikana muutama serenadikin kuulluksi.

Hyvin levätyn yön jälkeen lauantaina oli vuorossa vierailu perävaununvalmistaja VAK OY:n luona ja osa yrittäjistä vieraili kasvitieteellisessä puutarhassa. Iltapäivällä oli lounasristeily Turkulaisten Yrittäjien kanssa. Risteilyn jälkeen pidettiin yhteispalaveri Turkulaisten kanssa.

Sunnuntaina lähdettiin palailemaan kohti Ruokolahtea matkan tapahtumia kertaillen ja Imatran seudun kehitysyhtiötä edustaneen Ismo Pölläsen tietokilpailun samoin kuin Kehyn esittelyä kuunnellen. Kiitos vielä kaikille mukana olleille samoin kuin paikallisille isännillemme.

Matti Jaatinen

Syysretki Vuokattiin 19.-21.9.2008

Ruokolahden yrittäjien syysretkeläiset suuntasivat tänä syksynä pohjoiseen, Sotkamon maisemiin. Tällä kertaa mukana oli myös yrittäjiä Imatralta, joten matkan aikana toteutettiin myös yrittäjien välistä yhteistyötä yli kuntarajojen.

Mukaan retkelle lähtenyt Ruokolahden kunnanjohtaja Vesa Jäppinen kertoi kuntasektorin ajankohtaisista ja Ismo Pöllänen Imatran Kehitysyhtiön asioista. Pöllänen rohkaisi yrittäjiä aktiivisuuteen eirtyisalueelle saatujen tukirahojen hakemiseksi ja alueen työllisyyden edistämiseksi.

Sotkamon alue on samanlainen erityistukialue kuin Imatran seutukin. Sotkamon vt. kunnnajohtaja Juhani Pieniniemi esitteli yrittäjille Sotkamon kunnan matkailunäkymiä sekä Talvivaaran alueen suunnitelmia. Alueelle on jo valmiina suunnitelmia erityistukirahoituksen kohteiksi. Sotkamon yrittäjien puheenjohtaja Tuomo Kauppinen kiitteli toimivaa yhteistyötä Sotkamon kunnan kanssa.

Yksi tutustumiskohde oli Sokos Hotel Vuokatti, joka sijaitsee Snowpolis-teknologiapuistossa, keskellä ympärivuotista matkailualuetta. Snowpolis on erikoistunut hyvinvointi- ja liikuntapalveluihin, sekä ympärivuotiseen talveen hiihtoputkineen. Keskuksessa yritykset, koulutus ja tutkimus toimivat saman katon alla. Snowpoliksesta löytyy 26 yritystä, Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikkö, Oulun yliopiston mittalaitelaboratorion liikunnan mittaamisen linja sekä Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications, Kainuun ammattiopiston matkailukoulutusohjelma sekä Intotalo.

Sulmu Oy:n vieraana ryhmä tutustui yrityksen lujitemuovisäiliöiden vlmistuslinjaan. Kyseinen yritys toimittaa putkistoja myös Talvivaaran aivosalueelle ja pitkälti Sulmun ansioista järjestyi ainutlaatuinen yli kolmen unnin vierailu myös itse kaivosalueelle. Talvivaaran toimintaa esitteli uotantojohtaja Tapio Hyödynmaa. Retkeileviä yrittäjiä ihmetytti ja mykisti nopeus, jolla toiminta alueella on käynnistynyt.

Paluumatkalla pohdittiin jo ensi vuoden toimintaa. Imatran ja Ruokolahden yrittäjäjärjestöjen puheenjohtajat Ilkka Ollonen ja Matti Jaatinen päätyivät esittämään ensi syksyn yrittäjäretken tutustumiskohteeksi Turun seutua, joten yhteistyölle on siis jatkoa luvassa hyvin onnistuneen Sotkamon reissun ansiosta.

Tea Usvasuo

Syysretki Helsingissä 7. - 8.9.2007

Ruokolahden Yrittäjät matkasivat viime viikolla pääkaupunkiseudulle syysretkelle. Täydessä retkibussissa olivat mukana puheenjohtaja Matti Jaatisen ja paikallisten yrittäjien lisäksi myös kunnanjohtaja Vesa Jäppinen sekä Imatran Seudun Kehitysyhtiön yrityspalvelujohtaja Ismo Pöllänen. Jäppinen valotti kuulijoille kunnan taloudellisia näkymiä ja Pöllänen kertoi kehitysyhtiön yrityspalveluista mm. tulevan syksyn koulutuksista ja tukimuodoista, joita Kehy yrityksille seudulla tarjoaa.

Osanottajina oli retkellä niin mies- kuin naisyrittäjiä, joita tuntui tasapuolisesti kiinnostavan valitut tutustumiskohteet Vuosaaren satama ja Marimekon pääkonttori.

Vaikuttava Vuosaaren satama

Retken ensimmäinen tutustumiskohde oli Vuosaaren satama. Terramare Oy:n isännöiminä tutustuimme tähän rakennusprojektiin, joka on yksi suurimmista sotien jälkeen. Valtava rakennusprojekti valmistuu ensi vuonna ja näin jo 40 vuotta sitten syntynyt visio toteutuu vihdoin. Tuolloinhan Helsingin kaupunki hankki maa-alueen tarkoituksenaan rakentaa alueelle uusi tavarasatama korvaamaan keskikaupungin ahtaaksi käyneet Länsisataman ja Sörnäisten sataman.

Uusi satama onkin voitu suunnitella ja rakentaa puhtaalta pöydältä. Sen toteutuksessa on yhdistetty niin tehokkuus kuin kestävän kehityksen periaatteet. Mainittakoon, että tämä 150 hehtaarin alue rajoittuu Natura-alueeseen, jonka rauha on haluttu turvata rakentamalla kilometrin mittainen ja 16 metriä korkea aita alueita rajaamaan.

Valmistuvaan satamaan mahtuu jatkossa koosta riippuen 15-20 laivaa, onhan 750 metrin konttilaitureita kaksi ja laituripituus alueella on kaikkiaan 3,6 kilometriä. Vuosaaren satama on Suomen ainoa satama, jossa moottoritie tuo perille suljetulle satama-alueelle ja vain valvottujen porttien kautta.

Suomen oloissa Vuosaaren sataman jatkossa käsittelemät tavaramäärät tulevat olemaan poikkeuksellisen suuria, mutta suurilla määrillä ja tehokkaalla logistiikalla yksikkökustannuksissa säästetään. Tämä maamme suurin tavarasatama on erikoistunut siis suuryksikkölastin käsittelyyn.

Maineikas Marimekko

Vaikuttava kohde oli myös Marimekon pääkonttori ja kangaspaino Helsingissä. Armi Ratian vuonna 1951 perustamasta yrityksestä on kasvanut kansainvälisestikin tunnettu brändi ja yrityksellä on omia myymälöitä Suomessa 24 sekä lisäksi myymälät Tukholmassa ja Frankfurtissa. Tuotevalikoima on tänäpäivänä laaja ja liikkeiden visuaalinen ilme yhtenäinen, rakentuen vahvasti Marimekko-konseptin pohjalle. Jälleenmyyjiä tuotteilla on jo tuhansia Suomessa ja ympäri maailmaa.

Marimekon liiketoiminta jakautuu selkeästi kolmeen tuoteryhmään: vaatetus, sisustus ja laukut.

Tulevaisuus perustuu edelleen vahvasti nuoriin suunnittelijoihin, kuten jo yrityksen alkumetreillä. Mielessä kuitenkin on edelleen Marimekon perusajatus: suunnittelun lähtökohtana on hyvä, kaunis arki. Tehdään huippudesingnia, mutta sen on oltava myös taloudellisesti kannattavaa.

Yrityksen kasvu- ja menestystavoite perustuu vahvasti suomalaiseen identitettiin. Lisäksi halutaan kasvaa yrityksenä tasaisesti ja maltillisesti ja konsernin liikevaihdon kasvutavoite on vuosittain noin 10 %. ja omavaraisuusaste korkea.

Kun kyseltiin konttorilla, miten markkinoita on sunniteltu Venäjän osalta, korosti yhtiön edustaja myös tässä maltillisuutta. Yksi agentti yrityksellä on rajanaapurissa, mutta mitään suuria suunnitelmia ei liene ihan lähiaikoina.

Vaikutelmana tästä yrityksestä jäi vahva yhteiskunnallisen, taloudellisen ja kultturisen vastuun kantaminen. Kirsti Paakkasen johdolla Marimekon liiketoiminnassa ovat mukana taloudellisen tuloksen lisäksi myös tunteet ja välittäminen.

Herttoniemen kangaspainossa ruokolahtelaiset saivat nähdä valtavan, vuonna 2004 hankitun huippumodernin painokoneen, jolla upeita Marimekko-kankaita painetaan. Kankaan painaminen onkin ollut alusta lähtien yrityksen ydinosaamista. Lisäksi Marimekolla on vaatetustehdas Kiteellä sekä laukkutehdas Sulkavalla. Alihankintana tuotteita valmistetaan sekä Suomessa, että ulkomailla. Suomalaisena yrityksenä Marimekko pyrkii etsimään ensisijaisesti tuotteilleen suomalaisen valmistajan. Tuotannossa käytetään korkealuokkaisia raaka-aineita ja laatua valvotaan omassa laboratoriossa.

Antoisa tutustumisretki

Mielenkiintoisten yrityskäyntien lisänä retken antia oli varmasti tutustuminen paikkakunnan muihin yrittäjiin. Yrittäjäthän ovat tunnetusti hyvin kiireistä porukkaa ja hienoa on yhteisellä matkalla saada tietää, mitä kukakin tekee omassa arjessaan. Yrittäjät esittäytyvät näin myös toisilleen ja voivat vaikkapa suositella oman pitäjän palveluja asiakkaille.

Päivällisellä vieraili ryhmää tervehtimässä myös itsekin yrittäjä, kansanedustaja ja tuleva ministeri Kimmo Tiilikainen. Hän antoi pikakatsauksen valtion tulevasta budjetista sekä hallituksen Työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelmasta.

Tea Usvasuo

Talvipäivä Anttolanhovissa 14.1.2006

Talvipäivän tempaus oli yrittäjien ja ammattiautoilijoiden yhteisponnistus. Virallisena asian kummankin hallituksen 2006 järjestäyminen. Ajankohtaista asiaa kuultiin mm. kunnan, Kehyn ja vakuutusyhtiön edustajilta. Jukka Korkeila nostatti sarasvuomaisesti uskoa ja konkreettisesti irtosivat takamukset penkeistä. Leaderin Antikainen esitteli "kuuden miljoonan kukan". Sosiaalista verkottumista jatkettiin hämärtyvässä illassa kotaravintolan herkullisten lihapatojen ääressä.

Syysretki Savoon 23 - 24.9.2005

Iso bussillinen yrittäjiä ja kunnan ja Kehyn edustajia kurvasi Kaavin kautta koukkoomalla Nilsiään ja loppuillaksi Kuopioon. Ohjelmassa tutustumiset yrityksiin: PipeLine M-plast, Tahkovuori ja vielä kotimatkalla Leppävirralla Dimex.

Vakavien asioiden parissa viihtymisen lisäksi huumorikin sijansa sai ja se on tärkeää tämän päivän yrittäjille. Auttaahan kunnon naurut rentoutumaan ja siten jaksamaan tätä arkista aherrusta.