Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Askelmerkkejä yrityksen omistajanvaihdokseen

Juha Tall ja Marja Katajavirta, Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Yrityksen omistajanvaihdos on monivaiheinen ja -tasoinen prosessi ja jokainen omistajanvaihdos alkaa ajatuksesta. Potentiaalisen ostajan tai myyjän mieleen on tultava ensin ajatus yrityskaupasta ja siitä prosessi sitten lähtee liikkeelle. Tosin oletuksena on näiden ajatusten jatkuminen ja muuttuminen toiminnaksi. Ennen omistajanvaihdosta tarvitaan tietenkin potentiaalinen ostaja, myyjä ja kaupan kohde. Tutkimusten mukaan yrityksen ostamiseen tai myymiseen liittyy todennäköisemmin yllätyksellisyyttä kuin esimerkiksi yrityksen perustamiseen. Yllättävään yrityksen osto- tai myyntitarjoukseen on hyvä varautua ja pohtia ajatusta jo ennakolta.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on kehitetty ja julkaistu erityisesti SOTE-alan yrittäjien käyttöön testejä, joiden avulla jokainen meistä voi johdatella eteenpäin omaa yrityskauppoja hyödyntävää ajatteluaan. Yrityskauppoja hyödyntävässä ajattelutavassa omaa tekemistä, yritystä ja toimintaympäristöä analysoidaan niin, että liiketoiminnan osto tai myynti nähdään yhtenä vaihtoehtona kehittää, kasvattaa ja uudistaa liiketoimintaa.

Testit löytyvät osoitteesta www.seamk.fi/yrityksille/kehittamistyokalut-yrityksille/

Otsikon "Työkaluja ja oppaita yritysten omistajanvaihdoksiin" alta löytyvät väliotsikot "Askelmerkkejä SOTE-alan yrityksen myyntiin" ja "Askelmerkkejä SOTE-alan yrityksen ostoon". Testejä voivat hyödyntää kaikki yrittäjät ja sen jälkeen on hyvä miettiä omalta kohdalta seuraavia askeleita kohti omistajanvaihdosta. Testaa omaa ajatteluasi ja laita linkki jakoon!

Juha Tall ja Marja Katajavirta, Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Etelä-Pohjanmaan blogit käsittelee aiheita eteläpohjalaisen yrittäjyyden ympäriltä, päältä ja sisältä.

Blogin sisällöstä vastaa toimituskunta, johon kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sekä järjestökoordinaattorit Noora Mykkänen ja Kirsti Tikkanen.


Juha Tall
Juha Tall

KTT, Seamk
Kirjoittaja on valittu vuoden 2015 omistajanvaihdosasiantuntijaksi.