Etsi

Emergency banner

Hypeä yrittäjyyden ympärille

Etelä-Pohjanmaa on tunnettu yrittäjyysmaakuntana, mutta samalla alue on maan heikoimpia kasvuyritysten suhteellisessa osuudessa koko yrityskantaan nähden. Yrittäjyyden perinne ja perinteinen yritystoiminnan aloittamisen malli eivät jatkossa riitä pitämään meitä ykkösenä yrittäjyyden kentällä. Meillä on liian vähän tiimiyrittäjyyteen pohjautuvaa kasvuyrittäjyyttä. Siemen tällaiselle toimintatavalle luodaan monesti jo opiskeluvaiheessa. Mitä alueen korkeakoulu ja sen opiskelijat voivat asian eteen tehdä?

Seinäjoen ammattikorkeakoulu on kolmen parhaan ammattikorkeakoulun joukossa mitä tulee opiskelijoiden yrittäjäksi ryhtymiseen valmistumisen jälkeen. On hyvä syy olettaa, että myös jatkossa pysymme korkealla näissä tilastoissa, sillä tälläkin hetkellä lähes 60 opiskelijaa on solminut yritystallisopimuksen, mikä tarkoittaa, että osana opintojaan opiskelijat kehittävät omia yritysideoitaan yrityksen perustamiseksi. Jotakin kuitenkin on puuttunut ja se jokin on opiskelijoiden yrittäjyysyhteisö, jonka tavoite olisi kasvattaa tiimipohjaista yrittäjyyttä ja yrittäjämäistä toimintatapaa.

Opiskelijalähtöisiä yrittäjyysyhteisöjä (entrepreneurship society) on syntynyt jo peräti 18 paikkakunnalle Suomeen. Nämä yhteisöt ovat verkostoitumisalustoja muiden yrittäjien ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden kesken. Opiskelijat kutsuvat toimivia yrittäjiä tilaisuuksiinsa, järjestävät erilaisia kilpailuja ja tapahtumia yhdessä yrityskehittäjien, yrittäjien ja muiden kumppaneiden kanssa, sparraavat toisiaan ja hankkivat ulkopuolisia mentoreita. Opiskelijayhteisöt, joista tunnetuimpia ovat Turun Boost ja AaltoES, ovat saaneet hypetystä yrittäjyyden ympärille; on ns. coolia olla yrittäjyydestä kiinnostunut ja kuulua tällaiseen yhteisöön. On lähinnä noloa, että Seinäjoella ei tällaista vielä ole. Mutta tilanne on kovaa vauhtia korjaantumassa.

SeAMKissa on tällä hetkellä parikymmentä asiasta innostunutta opiskelijaa ja he ovat kovaa vauhtia perustamassa SeiES:iä eli Seinäjoki Entrepreneurship Societya. Perästä kuuluu ja ryminää on tiedossa. Kasvuhakuisuus tulee tällaisten opiskelijoiden kautta luonnolliseksi osaksi myös muiden yritysten ja organisaatioiden toimintaan.

Etelä-Pohjanmaan blogit käsittelee aiheita eteläpohjalaisen yrittäjyyden ympäriltä, päältä ja sisältä.

Blogin sisällöstä vastaa toimituskunta, johon kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sekä järjestökoordinaattorit Noora Mykkänen ja Kirsti Tikkanen.


Elina Varamäki

Elina Varamäki toimii Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa tutkimus- ja innovaatiojohtajana sekä vararehtorina. 
Elina Varamäellä on vahva yrittäjyyden tutkimustausta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.