Etsi

Mikä elämässä merkitsee?

Vaikka nykyelämässä on loputon määrä vaihtoehtoja, hyvän elämän voi tiivistää kolmeen asiaan; Kehittymiseen, nauttimiseen ja lepoon. Kehitämme itseämme, yritystämme, kasvatamme lapsiamme jne. Myös elämästä nauttiminen on tärkeätä. Kävelylenkit, leffat, illalliset ovat elämän suola, joka pitää elämänhalun korkealla. Ja kolmanneksi, myös lepo on tärkeätä, koska se huoltaa konetta ja levänneenä olemme parhaimmillamme.

Hyvässä elämässä on myös muita, henkisiä elementtejä, joita on avattu seuraavassa.

Tyytyväisyys.

Elämässä on tärkeätä kokea tyytyväisyyden tunnetta ainaisen lisää haluamisen sijasta. Tyytyväisyyttä siitä mitä on tehnyt, mitä on ihmisenä ja mitä minulla on jo. Tyytyväisyys ei lopeta eteenpäin menemistä, mutta sen voi tehdä laadukkaammin sillä tyytyväinen ihminen kykenee laadukkaampaan harkintaan ja suunnitteluun.

Rakkaus ja arvostus

Ihmisyyteen kuuluu myös toive kokea rakkautta ja arvostusta. Niiden kokeminen on kuitenkin jossain määrin riippuvainen ympäristöstä, jolloin olemme tietyllä tavalla olosuhteiden ja muiden armoilla. Mutta voimme kokea myös sisäistä rakkautta ja arvostusta. Me itse tiedämme mikä on arvomme ja koemme itse olevamme rakastettavia. Muilta saamamme palaute on sitten extraa.

Mikä on arvokasta, tärkeätä ja rakasta?

Jokainen meistä pyrkii elämässään kohti sellaisia tavoitteita, jotka ovat meillä arvokkaita ja tärkeitä. Ne ovat meidän arvoja, jotka parhaimmillaan vievät kohti hyvää elämää, niin kuin me sen määritämme. Kun ihminen pyrkii kohti itselle tärkeitä asioita, ei väsymys tai stressi yleensä harmita. Teemmehän itselle mielekästä asiaa. Joskus tämä ”puuhastelu” on jopa rakasta. Kun rakastaa yritystään ja tuotteitaan, niin sen asiakaskin huomaa.

Oman elämän kontrolli – Omalla tavalla

Jokaisella meistä on tarve kokea kykenevänsä hallitsemaan omaa elämäänsä edes jollain tavalla. Vaikka se ei tietenkään ole aina mahdollista, on se hyvä tavoite. Ja jos ei mitään muuta niin asioiden tekemistä omalla tavalla ja omalla tahdilla, sopeutuen toki muiden ja tilanteen vaatimuksiin. Mutta ilman edes jonkinlaista kontrollin tunnetta, olemme kuin laiva ilman peräsintä. Ja jos mitään muuta emme kykene hallitsemaan, niin aikakin omia tunteitamme ja ajatuksiamme.

Usko ja luottamus

Ihmisen on tärkeätä uskoa siihen, että elämä jatkuu ja että minä pärjään siinä. Se on kompetenssin tunnetta, uskoa itseen ja omiin kykyihin. Tunne siitä, että osaa jotain. Tämä usko vie huippusuorituksiin niin työssä kuin urheilussakin.

Lopuksi

Koska elämä on aina rajallinen, kannattaa hyvän elämän rakentaminen aloittaa tänään. Tee itsellesi ainakin hyvä teko, joka tuntuu sinusta kivalta, ja jos pystyt niin tee jotain hyvää myös muille.

Vesa Tiensuu