Etsi

Emergency banner

Miten digitalisaatio muuttaa arkea?

Digitalisaatiosta puhutaan nykyään paljon, mutta miten se näkyy arjessa? Tässä muutamia ajatuksia siitä miltä (lähi)tulevaisuus näyttää.

Monet meistä käyttävät silmälaseja. Joillekin se on haluttu itseilmaisun keino, toisille välttämätön paha. Optikoilla on suuria määriä erilaisia vaihtoehtoja sangoista, mutta silti oikean tyyppisiä sankoja tuntuu olevan vaikea löytää. Nämä sangat ovat usein kuuluisien muotitalojen luomia ja ne on yleensä tuotettu jossain halpamaassa, kaukana täältä. Tämä muuttuu lähitulevaisuudessa. Tulevaisuudessa asiakas valitsee haluamansa sangat laajasta valikoimasta optikon näyttöpäätteeltä, jossa sankoja sovitetaan asiakkaan päähän virtuaalisesti. Kun sopivat sangat löytyvät, optikko tulostaa ne takahuoneessa 3d–tulostimella. Näin digitalisaatio tuo työpaikkoja takaisin Suomeen.

Kun ihminen tulee kipeäksi, hän menee lääkäriin. Siellä otetaan usein erilaisia kokeita, joita lääkäri sitten analysoi ja antaa diagnoosin. Digitalisaation myötä tämäkin muuttuu, radikaalisti. Jo lähitulevaisuudessa on mahdollista lähettää lääkärille kännykällä otettuja kuvia esimerkiksi kesämökillä turvonneesta sormesta, joita lääkäri sitten kommentoi Skypen tai viestien kautta. Jo nyt on olemassa päälle puettavaa terveysteknologiaa, joka mittaa esimerkiksi vanhusten verenpainetta ja lähettää dataa reaaliaikaisesti lääkärille, joka tarkkailee vanhuksen terveydentilaa etänä.

Uusimmassa Bond –elokuvassa Bondille asennettiin käsivarteen nanoteknologiaa, joka tarkkailee kaikkia elimistön toimintoja. Vaikka Bond –elokuvien osalta on totuttu mitä ihmeellisimpiin teknologisiin vempaimiin, luin jo 10 vuotta sitten Tieteen Kuvalehdestä tästä Yhdysvaltojen armeijan käyttöön kehitetystä teknologiasta. Olenkin usein ihmetellyt, miksi teknologiaa ei ole vielä kaupallistettu, mutta tämän teknologian myötä terveyspalvelut muuttuvat kerralla. Kun ihmisillä on ihon alla (tai iholla) tällaista teknologiaa ei lääkärin käynteihin ole juuri enää tarvetta. Teknologia mittaa jatkuvasti ihmisen elintoimintoja ja kun raja-arvot ylittyvät lääkärin tietokoneelle tulee hälytys, esimerkiksi tulehdusarvot ovat koholla. Lääkäri lähettää tästä viestin asiakkaalle ja antaa samalla lääkemääräyksen.

Digitalisaation sovellutuksia on siis lukuisia ja aika näyttää mitkä jäävät elämään, mutta selvää on, että digitalisaatio muuttaa elämäämme, ja ihan sitä normaalia arkea.

Etelä-Pohjanmaan blogit käsittelee aiheita eteläpohjalaisen yrittäjyyden ympäriltä, päältä ja sisältä.

Blogin sisällöstä vastaa toimituskunta, johon kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sekä järjestökoordinaattorit Noora Mykkänen ja Kirsti Tikkanen.


Vesa Tiensuu