Etsi

Reppu on korvannut työpisteeni

Pari vuotta sitten ystäväni kertoi, että heidän työpaikallaan lakkautetaan omat työpisteet. Jatkossa aamulla saisi vapaasti valita paikan sieltä, missä tilaa on. Totesin, etten osaisi olla ilman ikiomaa työsoppeani. Tekihän se jo pahaa, kun loman aikana joku oli lainannut työpöytääni ja siirrellyt paperinippujani!

Nyt olen itse ollut seitsemän kuukautta ilman kiinteää työpistettä. Työvälineeni – läppäri, kännykkä, kuulokkeet ja laajakaistamokkula – kulkevat repussa mukana. Kaikki tiedostot ovat pilvessä, eikä entisajan paperiröykkiöitä tarvita. Työpisteeni on siellä, missä reppuni ja minä kulloinkin olemme: kotona, autossa, kirjastossa, kahvilassa – välillä myös konttorilla. Enää en työpöytää kaipaa.

Näin ruuhkavuosina paikkariippumattomuus tuo tervetullutta joustoa, jonka avulla saan työ- ja perhe-elämän yhdistettyä kummankaan kärsimättä. Voin osallistua aamupalaveriin kotona, viedä lapset hoitoon ja sitten siirtyä konttorille tai asiakkaalle. Kun lapsi sairastaa, minun ei tarvitse perua kokouksia, vaan voin osallistua niihin kotisohvalta.

Kun ajan asiakkaalle, pystyn hyödyntämään 1-2 tunnin ajomatkan virtuaalikokoukseen puhelimitse. Junamatkalla valmistelen esityksiä ja vastaan sähköpostiin.

 ***

Elisan pääkonttorilla Pasilassa on luovuttu kokonaan kiinteistä työpisteistä ja siirrytty eri tarpeisiin suunniteltuihin yhteistiloihin. Talossa on neuvotteluhuoneita, ryhmätöihin soveltuvia tiloja sekä pieniä ”koppeja” rauhaa vaativaa yksilötyötä varten.

Ensimmäisen vuoden säästöt toimitilamuutoksista olivat huimat: 46 000 työmatkaa, 100 000 tuntia työaikaa ja 1,2 miljoonaa kiloa hiilidioksidipäästöjä. Tilantarve pieneni 30 neliöstä 7:ään työntekijää kohden, mikä toi mukanaan lähes 10 miljoonan euron vuokrasäästöt. Työtyytyväisyys nousi ja sairauspoissaolot vähenivät.

Meillä Elisalla kaikkiin palavereihin ja koulutuksiin voi osallistua Skype for Business -sovelluksen kautta. Vuodessa pidetäänkin yli 200 000 online-kokousta. Videokokouksilla säästyy siirtymäaika palaverista toiseen, kun samalta istumalta voit siirtyä seuraavaan kokoushuoneeseen.

***

Paikkariippumattoman työn hyötyjen saavuttaminen edellyttää perinteisen johtamisen ja totuttujen toimintatapojen muutosta, mikä on monelle kellokorttiaikaan jämähtäneelle organisaatiolle vaikea rasti. Elisalla etätöihin kannustetaan, koska se on fiksumpaa sekä työntekijälle että yritykselle. Kiinteän työajan seurannan sijaan johdetaan tuloksia ja keskitytään aikaansaannoksiin. Selkeät tavoitteet ja tulosmittarit sekä modernit työvälineet mahdollistavat toimivan paikkariippumattoman työn.

Etätyötä vastustavat pelkäävät monesti, että työ valuu liikaa vapaa-ajalle. Kellokortti ei estä ylitöiden tekemistä tai loppuun palamista. Paljon tärkeämpää on fiksu johtaminen, terve yrityskulttuuri ja luottamus. Työaikaseuranta ei kerro ihmisen uupumisesta. Hyvä esimies sen sijaan kyllä huomaa hälytysmerkit. Vaikka tekisikin työtä paikkariippumattomasti.

P.S. Tätä kirjoitusta työstettiin sekä konttorilla että kotona.

Annika Koskela

Kirjoittaja toimii digitalistina Elisa Oyj:n Pohjanmaan digitalisaatiotiimissä.