Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Hovioikeudelta typerä päätös

Vaasan hovioikeus on tuominnut seinäjokelaisen kauppiaan sakkoihin ja maksamaan korvauksia henkilölle, joka näpisti kaupasta tavaraa. Näpistys on rikosoikeudellinen termi. Tavalliset ihmiset puhuvat myymälävarkaudesta.

Tapaus sattui jo vuonna 2017. Näpistyksen tapahduttua kauppias julkaisi hetken aikaa valvontakameran kuvaa somessa. Seuraavana vuonna Seinäjoen käräjäoikeus jätti kauppiaan tästä tuomitsematta, mutta määräsi maksamaan näpistelijälle korvauksia hänen kokemastaan ”kärsimyksestä”.

Jo tämä ratkaisu oli normaalin oikeustajun vastainen, mutta nyt tuli vielä hullumpi päätös. Vaasan hovioikeus määräsi kauppiaalle 825 euron sakot ja korotti näpistelijälle maksettavan korvauksen 600 euroon.

Hovioikeus ei alun perin aikonut ottaa näpistelijän valitusta käsittelyyn, mutta Korkein oikeus puuttui asiaan. Sen seurauksena hovioikeus määräsi myös toiselle kuvan jakaneelle henkilölle maksettavaksi sakkoa sekä korvauksia näpistelijälle, joka saa kärsimyksistään rahaa yhteensä 800 euroa.

Hovioikeuden ja Korkeimman oikeuden mielestä kauppiaan eli rikoksen uhrin on siis maksettava ja kaupasta luvatta tavaraa vienyt on oikeutettu rahalliseen korvaukseen.

Yrittäjän tarkoituksena oli vain selvittää, kuka tavaraa kaupasta anasti. Samalla hän halusi kertoa, että yritys tekee aina vastaavissa tapauksissa ilmoituksen poliisille. Tämän ei pitäisi yleisen oikeustajun mukaan olla mitenkään kummallista.

Paitsi että Vaasan hovioikeuden mielestä on.

Mitä tästä on ajateltava? No ainakin sitä, että oikeuslaitos on vakavasti vieraantunut normaalista elämästä. Ja että on syytä muuttaa lainsäädäntöä, joka näin pönttöjä päätöksiä mahdollistaa.

Etelä-Pohjanmaan blogit käsittelee aiheita eteläpohjalaisen yrittäjyyden ympäriltä, päältä ja sisältä.

Blogin sisällöstä vastaa toimituskunta, johon kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sekä järjestökoordinaattorit Noora Mykkänen ja Kirsti Tikkanen.


Heikki Risikko

Kirjoittaja on Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja.

Matkan varrella Heikille on kertynyt kokemusta sekä yrittäjyydestä että järjestötoiminnasta.