Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Hyviä ja huonoja esityksiä

Hallitus on tehnyt viime päivinä monia yrittäjiä tai yrittäjiäkin koskevia esityksiä.

Ehdotus yritysten kustannustuesta on yleisesti ottaen hyvä, vaikka tätä tukea olisi tarvittu jo huomattavasti aiemmin. Myös tuen loppusumma 300 miljoonaa on paljon odotettua pienempi.

Esitys lähtee nyt eduskuntaan. Lakiesityksen hyväksymisen jälkeen valtioneuvosto antaa vielä asetuksen, jolla avustuksen piirissä olevia toimialoja tullaan rajaamaan.

Vasta sen jälkeen tuen haku valtiokonttorista voi käynnistyä.

Tuen saaminen edellyttää vähintään 10 prosentin liikevaihdon laskua tuen piiriin hyväksytyltä toimialalta ja yksittäiseltä yritykseltä vähintään 30 prosentin liikevaihdon pudotusta.

Poikkeustapauksia varten tullaan luomaan ns. etanakaista, joka mahdollistaisi tuen myöntämisen, vaikka toimialaehto ei täyttyisi.

Kaikkia tarvittavia tietoja yleisestä kustannustuesta ei siis vieläkään ole olemassa, mutta koronasivustomme päivittyy edelleen ja tuoretta tietoa on saatavissa sieltä.

Hallitus esittää myös mm. yrittäjien väliaikaista oikeutta työmarkkinatukeen jatkettavaksi vuoden loppuun asti, mikä on hyvä asia. Ilmeisesti TE-toimiston on tämän takia kuitenkin käsiteltävä jokainen hakemus uudelleen.

Hallituksen tuore sote-esitys on yrittäjien kannalta iso pettymys. Se suosii räikeästi julkista sektoria.

On aivan selvää, ettei sote-uudistuksen laadullisia ja taloudellisia tavoitteita tulla saavuttamaan ilman pk-yrityksiä. Sote-maakuntien valmistelulle tämä tuo todella suuria haasteita.

Jättisuuri lisäbudjetti sisältää yrittäjien kannalta monia toivottuja asioita. On kuitenkin hämmästyttävää, että velanoton rajusta kasvusta huolimatta ei ole esitetty mitään rakenteellisia uudistuksia, joilla työllisyyttä voitaisiin tukea ja valmistautua velkaantumisen hillitsemiseen.

Lisätalousarvioesityksestä voisi noukkia moniakin vertailevia yksityiskohtia. Tässä yksi: Teiden päällysteiden korjaamiseen tulee 30 miljoonaa. Samaan aikaan jalankulun ja pyöräilyn tukemiseen annetaan 18 miljoonaa lisää.

Luulisin kuitenkin, että maanteiden surkea kunto on Suomelle moninkertaisesti isompi ongelma kuin nykyiset pyöräilyn ja jalankulun olosuhteet.

Yritykset ja ihmiset tarvitseva kunnossa olevaa tiestöä. Autokanta ei ole supistumassa, vaikka moottorin käyttövoima pikkuhiljaa muuttuu.

Tietähän se sähköautokin tarvitsee.

Etelä-Pohjanmaan blogit käsittelee aiheita eteläpohjalaisen yrittäjyyden ympäriltä, päältä ja sisältä.

Blogin sisällöstä vastaa toimituskunta, johon kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sekä järjestökoordinaattorit Noora Mykkänen ja Kirsti Tikkanen.


Heikki Risikko

Kirjoittaja on Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja.

Matkan varrella Heikille on kertynyt kokemusta sekä yrittäjyydestä että järjestötoiminnasta.