Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Jos yrityksen arvoa voisi seurata vuosittain

Jokaiselle yritykselle tehdään vuosittain tilinpäätös. Olisi hyödyllistä ja kätevää, jos sen sivutuotteena julkaistaisiin senhetkinen arvonmääritys tilinpäätöksen näkökulmasta!

Kirjanpitäjä kirjaa raha- ja omaisuuserät ylös koko vuoden, vuodesta toiseen. Työn tuloksena tuloslaskelma näyttää kuluneen vuoden yhteenvedon ja tase koko elinajan yhteenvedon. Niiden kiinnostavuutta lisäisi merkittävästi, jos liitetietona synnytettäisiin vuosittainen yrityksen arvo.

Tiedän, se ei olisi välttämättä lähelläkään myyntiarvoa, mutta ainakin sen muutoksesta voisi tulkita paljon. Eläkeyhtiötkin raportoivat vuosittain siihen mennessä kertyneen eläkkeen. Sen lisäksi ihmisellä voi olla vapaaehtoinen eläke, vuokra- ja osinkotuloja sekä toisaalta ulosottomaksuja jne. Silti eläkeraportti on kiinnostava tieto ja yksi totuus.

Ihmiset tietävät yleisesti asuntonsa, autonsa, lastenvaunujensa ja kultakorujensa arvon, mihin niiden arvot perustuvat ja miksi arvo muuttuu. Miksi? Siksi, että asuntoja, autoja, lastenvaunuja ja kultakoruja on myyty ja ostettu käytettyinä kautta markkinatalouden historian. Niiden arvoa seurataan yleisesti, asiasta on normaalia ja luvallista puhua. Yrityskaupat ovat uudempi juttu.

Suomen joka kolkassa on liuta yrityksiä, joiden yrittäjät kaipaavat eläkkeelle pääsemistä. Olisi ensiarvoisen tärkeää, että niiden omistajanvaihdokset saataisiin sujuvasti käyntiin ja maaliin. Näin varmistettaisiin toimivien yritysten jatkuminen. Epätietoisuus yrityksen arvosta aiheuttaa monien kauppaneuvottelujen katkeamisen, vaikka ostajalla olisi halu ostaa ja myyjällä halu myydä. Tämä on erittäin valitettavaa ja ihan turhaa.

Yrityksen arvo vuosittain tilinpäätöksen liitteenä olisi pelkästään hyvä juttu, koska:

  • Yrittäjä näkisi omien toimiensa ja arvon muutoksen välisen yhteyden ja kiinnostuisi aivan uudella tavalla arvoon vaikuttavista kriittisistä tekijöistä.
  • Omistajanvaihdokset lähtisivät aivan eri tasolta liikkeelle.
  • Tilitoimistot voisivat tarjota uutta palvelua asiakkailleen.

Kuka aloittaa ja ehtii ensin?

Tekstin sisältämä idea syntyi, kun SeAMKin tutkija Juha Tall pyysi kirjoittajaa miettimään, mikä helpottaisi yritysten omistajanvaihdosten sujuvuutta.

Etelä-Pohjanmaan blogit käsittelee aiheita eteläpohjalaisen yrittäjyyden ympäriltä, päältä ja sisältä.

Blogin sisällöstä vastaa toimituskunta, johon kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sekä järjestökoordinaattorit Noora Mykkänen ja Kirsti Tikkanen.


Aila Hemminki

Kirjoittajan 17 vuoden kauppiasura päättyi onnistuneen yrityskaupan myötä. Vapautuneen ajan myötä Aila opiskeli kauppatieteiden maisteriksi ja nyt hän Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntijana luotsaa muitakin onnistuneisiin yrityskauppoihin. Niin ostajia kuin myyjiäkin.