Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Maksut viipyvät, ennakointi harvinaista

Yrittäjägallupin mukaan yritysten väliset maksuajat ovat edelleen pidentyneet koronakriisin aikana. Käytännössä pienet yritykset toimivat nyt aivan liian usein isompien yritysten pankkina.

37 prosenttia yrityksistä sanoo, että sopimuskumppanit tai asiakasyritykset ovat hidastaneet laskujensa maksamista.

Eniten maksuaikojaan ovat pidentäneet suuret yritykset (60 %). Koronakriisi on johtanut myös siihen, että pienetkin yritykset ovat pidentäneet maksuaikojaan.

Lain mukaan yritysten välisten laskujen maksuaika saa ylittää 30 päivää vain silloin, jos siitä on nimenomaisesti sovittu. Nyt vain puolet yrityksistä saa asiakasyrityksiltään maksun toimittamastaan tuotteesta tai palveluista kuukaudessa.

Yli puolessa niistä tapauksista, joissa palvelun tai tuotteen toimittanut yritys on joutunut odottamaan maksua yli kuukauden, ei ole sovittu pidemmästä maksuajasta, vaikka laki sitä vaatii.

Yli puolet Yrittäjägallupin vastaajista (51 %) haluaakin, että viranomainen valvoisi maksuaikalain noudattamista. 27 prosenttia vastustaa tätä. Nyt lain noudattamista ei valvota lainkaan. 

Maksuaikojen pidentyminen aiheuttaa monille yrityksille taloudellisia vaikeuksia. Lähes kolmannes yrityksistä on kärsinyt taloudellista vahinkoa siitä, ettei se ole saanut maksujaan lain edellyttämässä ajassa.

Koronan takia myös raaka-aineiden ja komponenttien saatavuus on tullut vaikeammaksi ja toimitusajat ovat pidentyneet. Tämä hidastaa rahan kulkua entisestään.

Myös yritysten välisten tilausten ennakointi voisi olla nykyistä parempi. Juttelin tänään asennusyrittäjän kanssa. Hän kertoi esimerkin, jonka mukaan päämies oli tehnyt kaupat kesäkuussa ja toimitus oli sovittu elokuun loppuun.

Asennusyrittäjä sai kuitenkin työtilauksen vasta viime tipassa, vaikka toimituspäivä oli ollut tiedossa jo yli kaksi kuukautta. Sama komponenttipula vaivaa sitä paitsi myös montaa asennusalan yrittäjää.

Kun raha liikkuu hitaasti ja lähes kaikkien toimitusketjuissa on ongelmia, nousee ennakoinnin merkitys arvoonsa.

- Toivon yrittäjiltä ennakoinnin lisäksi myös ymmärrystä toista yrittäjää kohtaan, kiteytti tämä asennusyrittäjä.

Mielestäni oikein hyvä toivomus.

Etelä-Pohjanmaan blogit käsittelee aiheita eteläpohjalaisen yrittäjyyden ympäriltä, päältä ja sisältä.

Blogin sisällöstä vastaa toimituskunta, johon kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sekä järjestökoordinaattorit Noora Mykkänen ja Kirsti Tikkanen.


Heikki Risikko

Kirjoittaja on Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja.

Matkan varrella Heikille on kertynyt kokemusta sekä yrittäjyydestä että järjestötoiminnasta.