Etsi

Emergency banner

Omistajanvaihdoksilla laajaa vaikuttavuutta

Finnveran rahoitustoiminnan yksi keskeinen painopiste on omistajanvaihdosten rahoittaminen. Miksi?

Finnveran rahoituksella haetaan vaikuttavuutta. Vaikuttavuus-sanan takaa löytyy useita kansantaloudessa edistettäviä asioita, joihin pyrimme omistajanvaihdoksia edistämällä. Niistä muutama sana.

Kasvu. Yrityksen uudella omistajalla on pääsääntöisesti kasvustrategia, uusia ideoita ja toimintatapoja ja erilaista kyvykkyyttä. Kannattava kasvu ja uudistuminen takaa yritystoiminnan jatkuvuuden paremmin kuin paikalleen jääminen. Omistajanvaihdokset edistävät kasvun kulttuuria Suomessa. Finnveran tilastojen mukaan joka neljäs omistajaa vaihtava yritys muuttuu kasvuyritykseksi, kun normaalisti voimakkaasti kasvuhakuisia yrityksiä ilmoittaa olevansa vain joka kymmenes yritys.

Investoinnit. Kasvuhakuiset yritykset uudistuvat, investoivat ja huolehtivat kilpailukyvystään. Toimintaa, koneita ja kalustoa nykyaikaistetaan, uudet asiakkaat vaativat uudistuksia, kasvava kysyntä vaatii tehokkuuden nostamista.

Työllisyys. Toiminnan jatkuminen takaa työn yleensä useammalle työntekijälle ja verkostoon kuuluvalle yritykselle työntekijöineen. Vaikka työvaiheita automatisoidaan, digitalisoidaan ja robotisoidaan, kasvava yritys tarvitsee näiden alojen osaajia. Kasvava ja kehittyvä yritys kiinnostaa ammattitaitoista työvoimaakin.

Vientitulot ja hyvinvointimme. Kun vientitulot ylittävät tuontitulot, kansantaloutemme vaurastuu ja sitä ”jakovaraa” on enemmän. Maassamme ja maakunnassamme on osaamista. Hyvillä tuotteilla/palveluilla ja toimitusvarmuudella on kysyntää rajojemme ulkopuolellakin. Kun yrityksen oma talous on kunnossa, osaamista ja rohkeutta löytyy, mahdollisuudet vientiin ja kansainvälistymiseen ovat olemassa.

Kuntien ja alueiden elinvoimaisuus syntyy aktiivisen ja kasvavan yritystoiminnan kautta, koska verotuloja (yhteisö- tai ansiotulo) ei synny ilman yritystoimintaa. Elinvoimainen alue kykenee tarjoamaan asumista, palveluita ja työpaikkoja.

Onnistunut omistajanvaihdos ja yritystoiminnan jatkuminen kattaa kaikki Finnveran rahoituksen painopistealueet: aloittaminen, kasvu, kilpailukyvyn turvaaminen, kansainvälistyminen ja vienti sekä viennin riskeiltä suojautuminen. Onnistuneet omistajanvaihdokset pitävät maakuntamme pyörät pyörimässä. Omistajanvaihdosten edistämiseen kannattaa panostaa laajalla rintamalla.

 

Kari Hytönen
Aluepäällikkö
Finnvera Oyj

Etelä-Pohjanmaan blogit käsittelee aiheita eteläpohjalaisen yrittäjyyden ympäriltä, päältä ja sisältä.

Blogin sisällöstä vastaa toimituskunta, johon kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sekä järjestökoordinaattorit Noora Mykkänen ja Kirsti Tikkanen.


Kari Hytönen

Kirjoittaja toimii aluepäällikkönä Finnvera Oyj:ssä.