Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Päivä kerrallaan

Oma vaatimaton yrittäjäntaipaleeni oli ihan omien päätösteni takia hyvin riskialttiissa vaiheessa, kun 1990-luvun lama iski lujaa päälle. Idänkaupan romahdus, rahamarkkinoiden vapautuminen ja muutama muu syy aiheuttivat silloin koko Suomelle taloudellisen ja inhimillisen katastrofin.

Lama jätti syvät haavat suomalaiseen yhteiskuntaan ja ihmisiin. Erityisen raskaasti kärsi suuri joukko yrittäjiä ja heidän läheisiään. Myös minulle lama tuli kalliiksi. Ensimmäiset vuodet velkoja maksellessa ketutti koko ajan, mutta sen jälkeen helpotti. Siitä selvittiin. Ja opittiin paljon.

Finanssikriisin iskiessä vuonna 2008 olin palkkatöissä Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkönä. Yrittäjien ahdinko huokui Töölön betonikasarmiin puhelimen ja sähköpostin kautta. Silloin myös kiersimme paljon ympäri Suomea.

Nyt ei kierretä. Kahdesta aiemmasta notkahduksesta poiketen tilanne on aivan erilainen. Ennen sai tehdä töitä, jos niitä oli. Sai yrittää. Sai kokoontua ja matkustaa.

Nyt Suomi on seis. Tämä on kovasti erilaista tällä kertaa. Alkaa jo kolmas viikko jatkuvaa puhelinrumbaa, teamsia ja skypeä. Yrittäjien ahdinko tulee tuskallisen todeksi myös niiden kautta.

Tilanne on vakava, mutta ei toivoton. Tämän nykyisen ja kahden edellisen notkon yhteydessä on toistunut sama kokemus. Uskon ihan oikeasti, että yrittäjä on erityinen ihminen ja hänellä on erityisiä taitoja. Hän ei välttämättä sitä itse usko, eikä huomaa, mutta niin vain on. Se liittyy varmaan ihmisen henkilökohtaisiin vahvuuksiin ja mahdollisesti juuri niistä johtuvaan ammatinvalintaan.

Yrittäjäkin on tietysti vain ihminen. Häntä ketuttaa, ahdistaa, musertaa ja huolettaa. Silti hän löytää jostain kummallisen voiman, joka usein avaa polun selvitä mahdottomalta tuntuvasta tilanteesta.

Tälläkin viikollakin useampi yrittäjä sanoi samat taikasanat kuin lukuisat kollegansa kahden aikaisemman laman aikana: ”Päivä kerrallaan”.

Mielestäni tämä selkeä selviytymisstrategia on paitsi suuri viisaus, mutta myös yrittäjämäisen toimintatavan yksi ydin. Ratkaistaan ongelmia sitä mukaa kun ne eteen kaatuvat ja tehdään ongelmanratkaisu sillä voimalla mikä kulloinkin käytössä on. Joskus se riittää, joskus ei. Se vain pitää katsoa päivä kerrallaan.

Kieltämättä kadehdin Ruotsin päätöksiä yrittäjyyden tukemisesta koronakriisissä. Ainakin nyt ne näyttävät nopeilta, epäbyrokraattisilta ja pikaisesti kassakriisiä helpottavilta. Uskon, että Suomi kuitenkin pärjää myös tässä kisassa. Valtion on pakko auttaa yrittäjiä. Se on kaikkien yhteinen etu.

En epäile pätkääkään, etteikö tästä selvittäisi. Ei se helppoa tule olemaan, mutta helpottuu, kunhan vain tämä kirottu epidemia saadaan peitottua.

Sen takia noudatamme ohjeita ja minimoimme tartuntavaaran. Mennään eteenpäin, päivä kerrallaan.

Etelä-Pohjanmaan blogit käsittelee aiheita eteläpohjalaisen yrittäjyyden ympäriltä, päältä ja sisältä.

Blogin sisällöstä vastaa toimituskunta, johon kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sekä järjestökoordinaattorit Noora Mykkänen ja Kirsti Tikkanen.


Heikki Risikko

Kirjoittaja on Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja.

Matkan varrella Heikille on kertynyt kokemusta sekä yrittäjyydestä että järjestötoiminnasta.