Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Taas on aika varoa vilppiä

Tämän kevään aikana on tehty taas sitä yhtä tärkeimmistä töistämme - autettu yrittäjiä.

Monikaan ei tiedä tai tule ajatelleeksi, miten paljon on niitä, jotka yrittävät keinolla millä hyvänsä päästä käsiksi yrittäjän rahapussille.

Osalle kaupitellaan puhelimessa näkyvyyttä erilaisissa hakemistoissa, toiselle domaineja eli verkkotunnuspäätteitä ja joillekin putkahtaa lasku, vaikka ei olisi edes kaupiteltu saatika tilattu mitään.

Hakemistopalvelutkin saadaan kuulostamaan myyntipuheissa niin hienolta, että helpostihan tällaisen palvelun tulee tilanneeksi.

Kannattaa kuitenkin miettiä, että etsiikö itsekään tietoa mistään tällaisesta hakemistosta vai etsiikö tietoa ihan vaikka Googlesta. Jos et ole ikinä kuullutkaan moisesta hakemistopalvelusta, niin miten kukaan muukaan osaisi etsiä yritystäsi sieltä?

Niinpä, ehkei sittenkään niin hieno hakemisto kyseessä, mitä myyntipuheet lupasivat.

Domainilla tarkoitetaan yrityksen verkkotunnuspäätettä eli esimerkiksi com- tai net-päätteitä verkkosivujen osoitteen perässä. 

Näitä domainejakin on yrittäjille kaupiteltu hieman epäilyttävin keinoin. Pahimmassa tapauksessa on kerrottu soitettavan viranomaismääräysten johdosta, kun toinen taho olisi rekisteröimässä tunnuksia itselleen ja yrittäjälle tarjotaan ystävällisesti etuosto-oikeutta niihin. 

Tällaisia viranomaismääräyksiä ei kuitenkaan ole olemassa. Verkkotunnuksiin ei myöskään ole lähtökohtaisesti mitään etuosto-oikeuksia millään taholla. Molemmat väitteet ovat lähtökohtaisesti perättömiä ja huijausta. 

Nämä soittelijat ovat äärettömän hyviä puhumaan ja saavatkin valitettavan usein yrittäjän haksahtamaan sanomaan puhelimessä "kyllä" ja sitten jo pian tupsahtaakin laskua perään. 

Kesällä huijausyritykset tapaavat lisääntyä. Jos epäilet, että olet joutunut petkutuksen kohteeksi, ota meihin yhteyttä. Selvitetään tilannetta yhdessä. Me teemme täällä kaikkemme, etteivät kaiken maailman veijarit pääsisi yrittäjän rahapussille.

Etelä-Pohjanmaan blogit käsittelee aiheita eteläpohjalaisen yrittäjyyden ympäriltä, päältä ja sisältä.

Blogin sisällöstä vastaa toimituskunta, johon kuuluvat Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sekä järjestökoordinaattorit Noora Mykkänen ja Kirsti Tikkanen.


Heikki Risikko

Kirjoittaja on Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja.

Matkan varrella Heikille on kertynyt kokemusta sekä yrittäjyydestä että järjestötoiminnasta.