Etsi

Eettisyys ei ole virheettömyyttä - yrittäjän etiikka -illassa pohdittiin arvoja ja luottamusta

Arvovalinnat koskettavat yrittäjää ja yrityksen toimintaa. Yrityksen toimintaperiaatteissa on yrittäjän kannalta kysymys valinnoista, jotka perustuvat omiin arvoihin. Yrittäjä joutuu kohtaamaan tilanteita, joissa on mietittävä omien arvojen merkitystä, kun asiakas tai liikekumppani ehdottaa epääeettisiä toimintatapoja. Yrittäjä on tärkeän kysymyksen äärellä: Haluanko menestyä tasapainossa omien arvojeni kanssa?

Yrittäjän etiikkaan perehtyminen lähti seitsemän hengen tutkijatiimin vetäjän Juha Tallin mukaan kahvipöytäkeskustelusta ja työtä on tehty kökkätyönä innostuksesta aiheeseen. Ryhmään kuuluu yrittäjiä, tutkijoita ja asiantuntijoita.

Yrittäjän Etiikka-ilta oli ensimmäinen tapahtuma, johon kutsuttiin alueen yrittäjiä pohtimaan etiikkaa omassa liiketoiminnassa. Ryhmän työstämän julkaisun Yrittäjyys 2.0 – menestyksen avaimet julkaisun liittyneen kyselyn tuloksia kävi läpi ryhmän jäsen Hannu Tuuri Seinäjoen Ammattikorkeakoulusta.  Tutkimukseen osallistuneista yrityksistä vain 29 %:lla oli dokumentoitu arvopohja, Tuuri kertoi.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana toukokuun alussa aloittava Mikael Pentikäinen, joka aloitti oman puheenvuoronsa motolla eettistä toimintaa voi olla ilman luottamusta mutta luottamusta ei voi olla ilman eettistä toimintaa. Hän korosti puheenvuorossaan myös, että eettisyys ei ole virheettömyyttä. - Eettinen näkökulma tulee esille silloin kun virheitä käsitellään, hän totesi

Pentikäinen on pohtinut paljon Luottamusta, josta kirjoitti kirjankin vuonna 2014. - Jos ei ole luottamusta, ei ole menestyvää liiketoimintaa. Jokainen kauppa perustuu asiakkaan luottamukseen. Luottamuksen lähtökohtia on mietitittävä yhdessä henkilöstön kanssa ja kirkastaa ne itsen lisäksi henkilöstölle ja asiakkaille, Pentikäinen kertoi.

Luottamus kumpuaa Pentikäisen mukaan tahdosta, taidosta, avoimuudesta, tuloksista ja integrediteetistä. Itseluottamus on kaiken lähtökohta. - Ellei  luota itseensä, heijastuu se myös ulkopuolelle.  Johdolla pitää olla itseluottamus omaan tekemiseen ja valintoihin, hän kertoi.

Yrittäjä Jorma Luoma pohti etiikkaa, arvoja ja niiden soveltamista oman pitkän yrittäjän taipaleensa vaiheissa. Erityisen tärkeänä Luoma piti sitä, etät koko organisaatio ymmärtää arvojen sisällön ja merkityksen omassa työssään. - Kun arvot on yhdessä pohdittu ja päätetty, ne ovat yksinkertainen työkalu päivittäisessä työssä, Luoma kertoi.