Etsi

Emergency banner

Hammaslaboratorio Kirsident Oy sai Avainlippu-tunnuksen

Yksinyrittäjä Kirsi Raunion Seinäjoen keskustassa toimiva hammaslaboratorio on nyt vajaan 10 suomalaisen hammaslaboratorion joukossa, joka saa käyttää Suomalaisen Työn Liiton myöntämää Avainlippu-alkuperämerkkiä. Hammaslaboratorio Kirsident Oy sai alkuperämerkin yrityksen tuotteelle. Saavutus on toistaiseksi alan ainoa Etelä-Pohjanmaalla.

Avainlippu-alkuperämerkin käyttöoikeuden saa yrityksessä valmistettu tuote, jonka kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia omakustannusarvosta. Kirsi Raunion mukaan hänen valmistamiensa hammasteknisten töiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.

– Avainlippu ja kotimaisuus merkitsevät minulle ennen kaikkea laatua. Arvostan sitä valmistamissani hammasproteettisissa töissä, käyttämissäni materiaaleissa ja kaikissa alaani liittyvissä oheistuotteissa sekä arkeni valinnoissa, toteaa Kirsi Raunio. Avainlipun käyttöoikeuden saa kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Helsinkiläissyntyinen Kirsi Raunio (42) on viettänyt suurimman osan lapsuus- ja nuoruusvuosistaan Kauhavalla. Hammasteknikoksi hän valmistui kolmen ja puolen vuoden koulutuksen jälkeen Helsingin IV terveydenhuolto-oppilaitoksesta joulukuussa 1998.

– Koulutus, jota saa parin vuoden tauon jälkeen nykyään Turun ammattikorkeakoulussa, on hyvin käsityöpainotteinen. Hammasteknikon työ on nimenomaan yksilöllistä käsityötä, tosin siinä pitää tuntea niin valo- ja värioppi kuin fysiikan ja kemian lait, jotta hallitsee työssä käytettäviä materiaalit.

Oman yrityksen Kirsi Raunio perusti heti valmistumisensa jälkeen tammikuussa 1999.

Hammasteknikolta vaaditaan myös pään alueen anatomia ja fysiologian tuntemusta, hyviä hienomotorisia taitoja sekä silmän ja käden sujuvaa yhteistyötä. Lisäksi Kirsi Raunio korostaa, että työ on aina yhteistyötä hammaslääkärin kanssa.

Vuosittain noin 300 000 suomalaista saa suuhunsa jonkin hammasteknikon valmistaman tuotteen. Hammaslaboratorioita on Suomessa tällä hetkellä noin 350 – 400 erikoishammasteknikot mukaan lukien. Hammaslaboratorioiden asiakkaita ovat keskussairaalat, kuntayhtymät, yksityiset hammaslääkärit sekä ketjuuntuneet hammaslääkäripalvelujen tarjoajat.

– Nyt toimivista hammasteknikoista yli puolet eläköityy noin 20 vuodessa. Töitä tällä monimuotoisella alalla kuitenkin riittää, toteaa Kirsi Raunio, joka vaikuttaa myös Suomen Hammasteknikkoseura ry:n hallituksessa.

 

Lisätiedot:

Kirsi Raunio

Hammaslaboratorio Kirsident Oy

p. 050 303 0871,