Etsi

Uusi työstökone tuplaa Lapua-ketjujen komponenttivalmistuksen

Pohjoismaiden johtava kuljetinketjujen valmistaja Lapua-ketjut Oy nostaa ketjujen komponenttien valmistuskapasiteettia merkittävän harppauksen ylöspäin uuden työstökoneen ansiosta.

Italialaisvalmisteinen, 0,5 miljoonaa euroa maksanut päidentyöstöautomaatti on Lapua-ketjut Oy:lle erikoistilauksesta valmistettu työstökone, jolla valmistetaan ketjuosia, kuten tappeja, holkkeja ja rullia.

– Päidentyöstöautomaatti on yksi tuotantomme avainkoneista. Se tulee tuplaamaan komponenttien valmistuskapasiteettimme, Lapua-ketjut Oy:n tuotantopäällikkö Mika Mäki toteaa.

Yrityksellä on käytössä kaksi vastaavaa työtä tekevää konetta, mutta uuden BLM Groupin valmistaman Adige-Sys EM-80 -päidentyöstöautomaatin nopeus ja monipuolisuus ovat aivan omaa luokkaansa. 

– Uusi työstökone on huippunopea, ja monissa osissa valmistusaika kappaletta kohden tippuu lähes puoleen aikaisemmasta. Valmistusnopeudesta huolimatta komponenttien laatu tulee säilymään ensiluokkaisena, mikä on tärkeää, sillä kyseiset komponentit ovat ketjun kulumiskestävyyden kannalta kaikista tärkeimmät, Mäki lisää.

Myös koneen uudelleenasennus valmistusmateriaalin vaihtamisen yhteydessä nopeutuu huomattavasti. Tämä mahdollistaa pienempien sarjakokojen tuottamisen ja siten paremman reagointikyvyn markkinoiden kysyntään.

Ketjunvalmistus on luonteeltaan sarjatuotantoa, jossa teknologia vaikuttaa erittäin paljon niin laatu- kuin kustannustekijöihin. Uusi kone tekee samat osat nopeammin, mutta sillä voidaan tehdä helposti myös monta uutta ominaisuutta nykyisiin osiin. Tällaisia ovat muun muassa tappeihin ja holkkeihin tehtävät erilaiset voitelukanavat.

Investoinneilla kilpailuetua

Lapua-ketjut Oy:n investointitahti on ollut nopeaa viimeisten vuosien aikana, vuositasolla noin 8–12 % liikevaihdosta. Yrityksessä on nyt laitettu tuotannon avainkoneet kuntoon. Kehitettävää on silti paljon, joten investointeja lisätään, mikäli markkinat jatkavat hyvää vetoaan.

– Painopistettä tullaan kuitenkin kääntämään entistä enemmän sisäisen toiminnan kehittämiseen, kuten johtamiseen ja organisointiin, markkinointipäällikkö Tuomas Luoma kertoo.

Yhtiön viime vuosien nopean kasvun (+36 % viimeisten neljän vuoden aikana) johdosta ketjukomponenttien valmistus on muodostunut tuotantoa rajoittavaksi tekijäksi. Muu tuotanto on pysynyt mukana kasvavien volyymien vauhdissa, mutta tappien ja holkkien tuotantoa on jouduttu järjestelemään uudelleen ylityö- ja vuorojärjestelyin, jotta toimitusajat on pystytty pitämään riittävän lyhyinä. Uudessa työstökoneessa olevan älyn avulla sitä voidaan ajaa pitkiä aikoja täysin miehittämättömästi, esimerkiksi öisin ja viikonloppuisin.

– Tilanne on ollut hankala myös työntekijöidemme kannalta. Onneksi henkilöstömme on tiedostanut tilanteen ja joustanut sen mukaan. Uusi työstökone tuo helpotusta tähänkin asiaan, tuotantopäällikkö Mika Mäki toteaa.