Etsi

Arvot, minun arvot ja onnellisuus

Yrittäminen tarkoittaa parhaimmillaan omien arvojen toteuttamista ja niiden mukaan elämistä, kirjoittaa kasvuyrittäjyyshankkeen projektipäällikkö Vesa Tiensuu.

Ainakin periaatteessa yrittäjä ilmentää omalla toiminnallaan niitä arvoja joihin uskoo.  Se tarkoittaa niiden asioiden tekemistä, jotka ovat itselle tärkeitä ja mielekkäitä. Siinä mielessä yrittäminen on henkistä vapautta, joka periaatteessa tuottaa onnellisuuden tunnetta.

Onnellisuus ei välttämättä tarkoita vain häiden tai lottovoiton tapaisia tapahtumia, vaan sitä, että voi elää elämäänsä omalla tavallaan, itseään toteuttaen, mikä on tarvehierarkian yläpäähän kuuluvia asioita.  

Vaikka arki on usein raskasta, itselle tärkeiden asioiden tekeminen tuo siihen mielekkyyden tunteen ja mielekäs elämä on hyvää elämää. Käynnissä olevat olympialaiset ovat tästä hyvä esimerkki. Kisoissa olevat urheilijat ovat käyttäneet pienestä saakka koko elämänsä treenaamiseen ja näihin kisoihin valmistautumiseen. Se on heille tietoinen valinta, elämäntapa, ei uhraus, ihminen kun on luotu tekemään.

Onnellisuus ei tarkoita vain sitä, että maataan palmujen alla tekemättä mitään. Sen sijaan onnellisuus tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että ihminen kehittää ja toteuttaa niitä lahjoja, joita hänellä synnynnäisesti on. Onnellisuus on sitä, että on oman elämänsä toimitusjohtaja. Tästä näkökulmasta yrittäminen ei ole aivan pöllömpi ratkaisu. Kuten eräässä tunnetussa laulussa sanotaan, elämä on ihmisen parasta aikaa ja myös työ voi olla mielekästä ajan käyttöä.