Etsi

Yrittäjyys

Ulkomaalaisilla yrittäjillä positiivisia kokemuksia

Kansainvälistyvä yrittäjyys – seminaarissa oli nimensä mukaisesti kansainvälinen ilmapiiri. Suomessa joka kymmenes yrittäjä on ulkomaalainen. Suomessa yleisimmin yrittäjä tulee Venäjältä, Virosta ja Turkista.

Tilaisuuden juontajana toiminut Juliano Prisada on asunut Suomessa yli kaksikymmentä vuotta ja toiminut yrittäjänä vuodesta 2008.Prisadan mukaan yrityksen perustamista juuri Suomessa helpottavat vakaa lainsäädäntö, toimivat markkinat, yrittäjyyskulttuuri ja korruption puuttuminen. Haasteita sen sijaan ovat kielitaito, tiedon saaminen, kontaktit, rahoitusmahdollisuudet sekä asiakkaiden tunteminen.

Iltapäivän aikana kuultujen yrittäjätarinoiden sanoma oli englantilaisella, unkarilaisella, vietnamilaisella ja kreikkalaisella aksentilla sama: - Olla rohkea, ja verkostoitua. Kielitaito ei ole ongelma. Apua on saanut mm. Uusyrityskeskuksesta, Yrittäjäjärjestöstä ja TE-toimistosta.

Yrittäjä Paul Fairchild kehui eteläpohjalaista yrittäjyyshenkeä. – Ihmiset Suomessa pitävät yrittämistä positiivisena asiana ja yrittäjät tunnetaan henkilöinä, jotka on valmiina tekemään kovaa työtä. Suomessa yrityksen perustamisen esteenä ei myöskään ole kova byrokratia. Kaikki yrittäjätarinansa kertoneet totesivat, että omassa kotimaassaan he ehkä eivät voisi perustaa yritystä.

Paneelikeskustelussa edustettuna Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien lisäksi olivat Uusyrityskeskus, TE-toimisto, Suomen Yrittäjäopisto, ELY-keskus ja Sedu Aikuiskoulutus, jotka tarjoavat suunnattuja palveluita myös ulkomaalaisille yrittäjyyttä harkitseville ja yrittäjille.

Paneelikeskusteluun osallistuneet näkivät tärkeänä, että yrittäjäksi aikovat saavat tietoa kaikista apuna toimivista organisaatioista riippumatta siitä, missä organisaatiossa asioi.