Etsi

Ruokainnovaatioille kaivataan tukea sääntelyn sijaan

Kauhajoen Ruokamessujen yhteyteen järjestetyssä seminaarissa keskusteltiin ruokainnovaatioista ja niiden esitämisestä sekä yritysten välisestä yhteistyöstä.

Paikalle ehtinyt ministeri Kimmo Tiilikainen oli tyytyväinen budjettiriihessä maatalouden saamaan 50 miljoonan kriisipakettiin.

Tiilikainen näki digitalisaation tuomat mahdollisuudet tuottajan ja kuluttajan kohtaamisessa merkittävänä. - Kuluttajat haluavat tietoa ja tarinoita. Tuottajan asettama kamera kanalasta välittää kuluttajalle tietoa ja tarinaa siitä, miten tilalla eletään. Ympäristöarvot, ruuan terveellisyys ja laatutekijät ovat ratkaisevia sekä tuottajalle että kuluttajalle, Tiilikainen tarkensi.

Tiilikainen mainitsi halituksen kärkihankkeista erityisesti byrokratian vähentämisen. - Uusia kustannuksia aiheuttavia säädöksiä vältetään ja viidenkymmenen säädöksen purku on hallituksen listalla. Ministeri piti yrittäjien tekemää kehitystyötä arvokkaana.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi totesi kommenttipuheenvuorossaan, että kotimaisen maataloustuotannon elinehto on, että julkisella sektorilla on tarjolla aina myös kotimainen vaihtoehto.

Niemi uskoo automaation, alihankinnan, resurssien yhteiskäytön sekä verkostoitumisen olevan isoimmassa roolissa mahdollistamassa maataloussektorin selviytymisessä. Ongelmana hän sen sijaan piti suomalaisten yritysten rohkeuden puutetta viedä hyviä innovaatioitaan myös ulkomaille. - Rohkeus ja avoimuus avaavat uusia ovia myös vientimarkkinoilla, Niemi täsmensi.

Kaurainnovaatioistaan pääsivät yleisölle kertomaan yrittäjät Hannu Malmivaara sekä Teppo Ylä-Hemmilä. Kumpikin yrittäjä totesi, että uuden tuotteen kehittäminen vaatii paljon työtä ja vähän onnea. Yrittäjät totesivat yhteen ääneen myös sen, että yrittäjä on työssään usein niin kiireinen, että tukihakemusten kirjoittamiseen ei jää aikaa ja monet kytössä olevat tukimuodot jää byrokratian kiemuroiden takia käyttämättä. Innovaatioiden vientisuunnitelmat olivat molemmille selvät.