Etsi

Positiivinen kitinä kehittää kuntaa

Elinkeinoseminaarimme teemana oli tänä vuonna Elinvoimaa kuntaan ja seminaarin ajankohtaiset puheenvuorot kunnan roolista muuttuvassa toimintakentässä herättivät vilkasta ajatustenvaihtoa.

- Elinkeinopolitiikka on edellytysten luomista hyvien asioiden tapahtumiselle. Se ei ole vain kunnan ja kuntapäättäjien asia vaan kaikkien kuntalaisten asia. Yhteiskunnan murroksessa näkyy yrittäjyyden voima, elinkeinoseminaarin avannut Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi sanoi.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jarkko Huovinen kävi laajasti läpi kunnan tehtäviä maakuntauudistuksen jälkeen.  - Kunta voi nyt ottaa itselleen sellaistakin edistämistyötä, mitä ei ole missään mainittu, maakunta toteuttaa tulevaisuudessa sille määrättyjä lakisääteisiä tehtäviään. Se on iso lähtökohtainen ero.  - Kuntien elinkeinopolittisen tekemisen sisältö muuttuu. Elinvoimaisuuden edistämisen on keskeinen tulokulma kuntastrategiassa. Elinvoimatyön organisointiin kunnissa kannattaa nyt panostaa.

- Kunta muuttuu hallinnon ja lakisääteisten asioiden järjestäjästä elinvoiman rakentajaksi. Uusi kunta on ketterä, ei enää palvelutehdas vaan mahdollistaja ja kiinnostuneempi kumppanuuksista ja verkostoista. Kunnat saavat nyt luvan kokeilla uutta ja erilaistua, totesi Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiamies Hannamari Heinonen.

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Alanen toi keskusteluun kunnan näkökulman - Kunnanjohtajana kuulen aika ajoin kitinää, niin  luottamushenkilöiltä kuin kuntalaisilta ja yrittäjiltä. Kitinä on mielestäni hyvä asia, kitisijöitä ja heidän ajatuksiaan kannattaa kuunnella, ne saattavat jopa viedä kuntaa eteenpän. Meneillään oleva uudistus ei ole katastrofi vaan mahdollisuus kehittää uusia tapoja toimia.

MDI:n toimitusjohtaja Tommi Ranta tiivisti vinkkinsä kuntapäättäjille muuttuvassa tilanteessa:

  • Tieto on jälleen valtaa - kuntien elinvoiman kehittämisessä meneillään olevan muutoksen keskellä pärjäävät ne, joiden käytössä on tutkittua, faktaan perustettua tietoa.
  • Tuntosarvet herkkänä - hyvää tahtoa ja rahaa on paljon, nyt pitää vain löytää keinot päästä siihen kiinni. Yhteistyö hankinnoissa on parasta tekemistä. Uusi tilanne tarjoaa rajapintoja, missä kunnat joutuu omaa rooliaan palvelujen järjestämiseen hakemaan uudelleen.
  • Ilmiöt edellä yksityiskohtia unohtamatta - kompleksi missä kaikki muuttuu, sektorikohtaisesta kehitttämisestä ei voi pitää enää kiinni, menestyjiä ovat ne, jotka pystyvät kiinnittämään huomion ilmiöihin välittämättä sektorirajoista.

Seminaarin päätössanoissa toimitusjohtaja Minna Sillanpää totesi, että menestyvän kunnan pitää olla omaleimainen ja mietittävä tarkkaan miten se toteutetaan olemassa olevilla resursseilla. - Toivotaan, että seminaari tarjosi kannustavia vinkkejä päätöksentekoon siitä, millaista elinvoimaa kunnissa lähdetään tavoittelemaan.