7.4.2020 klo 13:33
Uutinen

Korona-ajan tsekkilista yrittäjille

Yrittäjä, käy läpi seuraavat kohdat miettiessäsi toimenpiteitä yritystoiminnan sopeuttamiseksi.

1. Mieti yrityksesi kassan tilanne nyt. Miten kauan raha kassassa riittää nykyisellä tulo- ja kulutasolla? Listaa ne kululähteet, joista laskuja tulee säännöllisesti.

2. Käy läpi laskut. Kuinka paljon laskuja erääntyy? Voisiko laskuja maksaa osissa? Pienet ostovelat kannattaa maksaa pois, jos mahdollista.

3. Ole yhteydessä tavarantoimittajiisi, jos joudut perumaan tilauksia.

4. Tarkista verotus. Ennakkoveroihin voi hakea muutosta OmaVerossa. Veroihin, myös alv, voi hakea maksujärjestelyä OmaVerossa helpotetuin ehdoin, siten että ensimmäinen eräpäivä on 3 kuukauden päässä. Verottajan päivittyvä koronainfo.

5. Ole yhteydessä eläkevakuutusyhtiöösi. YEL- ja TyEL-maksuihin voi saada nyt 1–3 kk maksuaikaa. Lisäksi yrittäjällä voi olla mahdollisuus käyttää YEL-joustoa. Lisätietoa kannattaa katsoa oman vakuutusyhtiön nettisivuilta.

6. Oletko ollut yhteydessä vuokranantajaasi? Nyt kannattaa kysyä vuokranalennusta tai mahdollisuutta siirtää vuokranmaksua.

7. Oletko ollut yhteydessä pankkiisi? Pankit myöntävät nyt lyhennysvapaata ja pankkien kautta voi saada Finnveran takaamaa lainaa. Myös Finnveran lainaan voi saada lyhennysvapaata.

8. Jos sinulla on työntekijöitä, kannattaa varmistaa, että henkilöstön kanssa on käyty läpi sairauspoissaolot, etätyöt, ylityövapaiden tai lomien pitäminen ja mahdolliset lomautukset.

9. Ole yhteydessä myös asiakkaisiisi, erityisesti mikäli joudut siirtämään tai perumaan toimituksia ja pitääksesi heidät tietoisena tilanteestasi.

10. Mieti rauhassa, voitko sopeuttaa kustannuksia? Onko jotain säännöllisiä menoja, joista voisi nyt luopua mahdollisuuksien mukaan ja mielellään etupainotteisesti?

11. Selvitä, voitko hakea koronarahoitusta. Katso tarjolla olevat tukimuodot.

12. Olisiko yrittäjän työttömyysturva oikea ratkaisu? Hallitus on päättänyt helpottaa freelancereiden ja yksinyrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta. Työttömyysetuuden saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista. Toimet ovat määräaikaisia ja niiden kesto on kolme kuukautta. Haku pyritään avaamaan kunnissa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään vko 16. Kunnat tiedottavat tuen avautumisesta. Tilannetta pitää siis seurata ja odottaa lisätietoja.

Yrittäjä voi saada myös Kelasta asumistukea tai perustoimeentulotukea.

Yrittäjän oikeutta työttömyysturvaan laajennetaan. Muutos auttaa turvaamaan yrittäjien toimeentuloa ja pelastamaan yrityksiä. Hallitus esittää 2.4., että yrittäjä voisi saada työttömyysturvaa ilman, että lopettaa yrityksensä. Muutos koskee kaikkia yrittäjiä yrityksen koosta ja yhtiömuodosta riippumatta. Etuutta voi hakea heti, kun laki tulee lopullisesti voimaan.

Yrittäjän pitää ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon 15.4. mennessä, tällöin hän voi saada etuutta takautuvasti jo 16.3. alkaen. Työnhakijaksi voi ilmoittautua vaikka heti.

13. Katse kannattaa suunnata myös tulevaan. Voitko toimittaa palveluasi etänä? Voiko tuotteita toimittaa suoraan kotiin? Voiko palvelua muuttaa digitaaliseksi? Voiko palvelukonseptia muuttaa? Olisiko nyt hyvä hetki kehittää? Löytyisikö julkisista hankinnoista sopivaa kilpailutusta, johon yrittäjä voisi yksin tai yhdessä verkostonsa kanssa osallistua?

14. Hyödynnä tilitoimistosi osaamista.