9.9.2020 klo 11:03
Uutinen

Etelä-Pohjanmaalla koko maata loivempaa laskua: Korona romautti yritysten näkymät

Risikon mukaan myös muut kuin suhdannemuutoksen suuntaa kuvaavat keskeiset saldoluvut putosivat tuntuvasti koko maassa, mutta eteläpohjalaisilla lasku oli lievempää. Eteläpohjalaisten yritysten suhdannenäkymien saldoluku laski keväästä 13 yksiköllä arvoon miinus 12. Joka toinen yritys kuitenkin arvioi suhdanteen pysyvän ennallaan.

Edellinen Pk-yritysbarometri julkistettiin juuri ennen koronanviruksen leviämistä Suomeen. Silloin 18 prosenttia ennusti suhdanteiden heikkenevän ja 19 prosenttia paranevan. Koronakriisi muutti tilanteen: nyt pienistä ja keskisuurista yrityksistä 31 prosenttia arvioi suhdanteiden heikkenevän ja samaiset 19 prosenttia paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana.

– Odotukset liikevaihdon kehityksestä ja kannattavuudesta laskivat jyrkästi. Kannattavuusodotusten suhteen vajottiin jo vuoden 2008 finanssikriisin tasolle, Risikko sanoo.

Pk-yritykset pitävät kiinni osaavasta työvoimasta

Vaikka talous on supistunut ja tulevaisuuden näkymät muuttuneet poikkeuksellisen epävarmoiksi, pk-yritykset eivät oleta henkilökunnan pienenevän merkittävästi. Tilanteen vaikeudesta kertoo kuitenkin se, että odotusten saldoluku laski keväästä koko maassa 11 yksikköä ja Etelä-Pohjanmaalla viisi yksikköä.

– Myönteistä tilanteessa on se, että edelleenkin suuri enemmistö, eli lähes 73% eteläpohjalalaisista pk-yrityksistä pyrkii säilyttämään nykyisen henkilömääränsä, Risikko kertoo.

Korona sekä pysäytti että vauhditti

Pandemian vaikutukset pk-yritysten liiketoimintaan vaihtelevat. Tarjous- ja tilauskannat ovat lyhentyneet ja myynti on pienentynyt kahdella kolmasosalla yrityksistä, mutta lopuilla vaikutukset ovat olleet jopa päinvastaisia, sanoo Finnveran aluepäällikkö Kari Hytönen.

Tämä näkyy rahoituksessa siten, että rahoitusta tarvinneiden pk-yritysten määrä kasvoi keväästä merkittävästi.

– Finnveran rahoituksen myöntämisessä maakunnassa tämä näkyi 41 %:n rahoituksen kasvuna. Kuitenkin vain osa rahoituksesta kohdentui koronasta aiheutuvaan käyttöpääomatarpeeseen. Yritykset myös investoivat, tekivät kauppaa ja toimituksia normaalisti ja hakivat rahoitusta yrityskauppoihin, Hytönen kertoo.

Hytösen mukaan syksyllä tarvittaneen uudelleen maksuhelpotuksia, mutta rahoituksen kysyntään odotetaan kasvua vasta keskitalvella. Finnvera varautuu turvaamaan elinkelpoisten yritysten rahoituksen saatavuuden koronakriisin kaikissa vaiheissa.

– Jatkamme pankkirahoituksen takausohjelmaa ja täydennämme rahoitusmarkkinoita myös Finnveran omilla lainatuotteilla. Rahoitusjärjestelyt voivat vaikeutua niillä yrityksillä, jotka tarvitsevat järjestelyjä toistamiseen tämän kriisin aikana. Finnvera joustaa järjestelytarpeissa, ja toivomme joustoja koko rahoitusjärjestelmältä, kuten keväälläkin.

Koronakriisistä toipuminen edellyttää kehityshakuisuutta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen strategiapäällikkö Timo Takala muistuttaa, että barometrin tulokset heijastelevat toimintaympäristön epävarmuutta ja suhdannenäkymien sumuisuutta.

– Haasteellisesta tilanteesta huolimatta on tärkeää, että osaavasta työvoimasta pidetään kiinni. ELY-keskus haluaa tuoda myös esiin, että koronakriisistä toipuminen edellyttää kehityshakuisuutta, jonka tueksi on tarjolla erilaisia rahoitusinstrumentteja, Takala luonnehtii.

Hänen mukaansa koronarahoituksen turvin alueella on kyetty käynnistämään monia kehityshankkeita, joiden edistymistä halutaan aktiivisesti tukea myös jatkossa.

– Potentiaalisia kehittämisaihioita on ELY-keskuksen oman selvityksen pohjalta yrityskentällä varsin runsaasti.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö julkistavat kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, josta käy ilmi, mitä pienet ja keskisuuret yritykset odottavat tulevalta 12 kuukaudelta. Tällä kertaa Etelä-Pohjanmaan alueella vastaajamäärä oli 279 eli hieman tavallista suurempi.

Lisätiedot:

Heikki Risikko 050 3175 145
Kari Hytönen 040 1833 013
Timo Takala 050 3967 672