Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Apua yrittäjille koronaepidemian aiheuttamiin haasteisiin

Kriisitilanteissa tosiasioiden tunnistaminen riittävän ajoissa on ensiarvoisen tärkeää. Jo uhka yrityksen ajautumisesta talousvaikeuksiin tulisi toimia signaalina ryhtyä maksuvaikeuksia ehkäisevään yritystoiminnan sopeuttamiseen. Aikaisen puuttumisen lisäksi asiantuntijoiden apu voi olla ratkaisevaa ongelmien taltuttamiseksi ja rahoitustilanteen vakauttamiseksi. Sopeuttaminen on yrityskohtaista, mutta tärkeintähän on saada kulut ja tulot tasapainoon.

Tässä 8 kohdan tomintalista, joka tulisi kaikkien yrittäjien käydä läpi: 

 • Käy läpi laskut. Kuinka paljon laskuja erääntyy? Voitko esim. muuttaa laskuja maksettaviksi osissa? Hyödynnä tilitoimistosi osaamista.
 • Ole yhteydessä pankkiisi. Neuvottele lyhennysvapaasta ja esim. Finnveran takauksista. Lisätietoa alempana kohdassa rahoitus!
 • Ole yhteydessä vakuutysyhtiöösi sekä eläkevakuutusyhtiöösi. Eläkemaksuihin voi saada joustoa ja takaisinlainauksella edullista lainaa. Myös muihin vakuutusmaksuihin voidaan sopia maksusuunnitelma.
 • Ole yhteydessä vuokranantajaan ja neuvottele mahdollisesta vuokranmaksun lykkäämisestä.
 • Varmista henkilöstösi kanssa sairauspoissaolot, etätyöt, ylityövapaiden tai lomien pitäminen ja mahdolliset lomautukset.
 • Ole yhteydessä asiakkaisiin ja tavarantoimittajiin, mikäli joudut siirtämään tai perumaan toimituksia.
 • Ideoi uusia tapoja tehdä bisnestä. Voitko toimittaa palvelusi etänä? Voiko tuotteitasi toimittaa suoraan kotiin? Voiko palveluasi muuttaa digitaaliseksi? Onko sinulle syntynyt kokonaan uusi bisnesidea? 
 • Anna hyvän kiertää. Osta kollegayrittäjältä lahjakortti, maksa treenisalin kausikortti ennakkoon, tilaa naapurin verkkokaupasta, tilaa ruoka kotiin ravintolasta, tilaa webinaari, tilaa seuraavan markkinointiesitteen kuvaukset, maksa tilaamasi komponentit etukäteen. Julkaisemme tällä sivulla ja Inton somekanavissa hyvät ideat siihen, miten yritysten pyörät pidetään pyörimässä. Moni pienyrittäjä kamppailee toimeentulostaan nyt ja tulevaisuudessakin. Haluan ostaa pienyrittäjältä -ryhmän tavoitteena on tarjota vastuulliselle ostajalle paikka, jossa hän voi tiedustella palvelua tai tuotetta pienyrittäjältä. Vastaavasti pienyrittäjällä on mahdollisuus vapaasti tarjota tuotteitaan ja palveluitaan niitä etsiville. Miksi et suosisi oman tai naapurikunnan palveluita, tai tiedätkö edes kaikista palveluista mitä alueeltasi löytyy?! Pohjaton Pohjanmaa -ryhmän idea on että yrittäjät/yritykset (kaikki joilla on Y-tunnus) voi mainostaa täällä itseään ja tuotteitaan. Pelastetaan palvelut on uusi koko kansan yhdistävä liike, jonka tavoitteena on tukea yrittäjiä ja minimoida siten koronavirustilanteen yhteiskunnalle aiheuttamat vahingot.

Lähde: Into Seinäjoki

Tukipalvelut ja vertaistukea yrittäjille:

Suomen valtion ja verottajan tukitoimet yrittäjille:

Hallitus aikoo antaa yrittäjille väliaikaisen oikeuden työttömyysturvaan. Lisätietoa

Hallitus esitteli kaivatun tukipaketin: Yksinyrittäjä, näin tilannettasi helpotetaan

Verottajan ohjeita yrityksille, joiden toimintaan korona vaikuttaa:

Tässä yrittäjille ohjeet toimeentulotuen hakemiseksi:

Toimeentulotuen ensimmäiseen hakemuksen liitteeksi tarvitaan yrittäjiltä ja ammatinharjoittajilta yritysmuodosta riippumatta:

 • Yrittäjän tuloselvityslomake TO4 https://www.kela.fi/documents/10192/3861304/TO4.pdf
 • Tuloslaskelma ja tase kolmelta viimeiseltä kuukaudelta- Yrityksen pankkitilien tiliotteet kolmen edellisen kuukauden ajalta
 • Yrittäjän ja puolison kaikkien heidän pankkitiliensä tiliotteet kahden edeltävän kuukauden ajalta. Verkkopankeista saa kuukausitiliotteet pdf tiedostoina jotka voi näppärästi liittää hakemuksen liitteeksi verkkoasioinnissa. Ei koskaan ruudunkaappauksia mobiilipankkisovelluksista.
 • Asumiseen liittyvät laskut (vuokra, vastike, sähkö, vesi, asuntolainan korot, kiinteistövero jne)
 • Terveydenhuollon menot, kunnalliset maksut jne

Kaikki mielellään sähköisenä jos suinkin mahdollista, niistä joita ei saa niin voi räpsiä kännykällä kuvat kokonaisista sivuista. Jos kirjeposti on ainut mahdollisuus niin ne voi laittaa maksutta osoitteella:

Kansaneläkelaitos, tunnus 5002877, 00006 vastauslähetys

Ne yrittäjät, jotka hakee työttömyysturvaa nyt, eivät tule sitä ihan heti saamaan niin toimeentulotuki on käytännössä nopein tapa saada elämisen tukemiseen rahaa.

Suomen Yrittäjät:

Suomen Yrittäjät on koonnut yrityksille kattavan tietopaketin koronaviruksesta ja sen vaikutuksesta yritysten toimintaan. Sivuilta löydät ohjeita työnantajalle kaikesta koronaan liittyvistä asioista kuten työnantajien ohjeistukseen, talousvaikutuksiin, tukitoimiin ja korvaus- sekä sopimusasioihin liittyen. Lisätietoa

Rahoitus:

Business Finland:n uusi rahoitushaku häiriötilanteista kärsiville yrityksille on tänään avautunut.

Uusi rahoitus jakautuu kahteen erilliseen rahoitusmalliin:

Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoitus,jonka suuruus on enintään 10 000 euroa. Tällä rahoituksella yritys voi selvittää ja suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen.

Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoitus, jonka suuruus voi olla enintään 100 000 euroa. Tällä rahoituksella yritys voi toteuttaa niitä kehittämistoimenpiteitä, joita se on tunnistanut esiselvityksessä tai muuten omana toimintanaan ja jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Toimenpiteiden tavoitteena tulee olla yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen.

Rahoitukset ovat tarkoitettu kaikille Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden nykyinen liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantoketjuhäiriöistä.

Rahoituksien ehdot ovat poikkeuksellisen hyvät, joten nyt kannattaa aktivoitua asiassa ja selvittää omat mahdollisuudet rahoituksen saamisessa. Lisätietoa

Novice Oy tarjoaa asiakkailleen rahoituksen hankkimiseen liittyviä palveluita ja Novicen tiimi on onnistuneesti hankkinut rahoitusta kansainvälistymiseen sekä strategian ja liiketoiminnan kehittämiseen Business Finlandin kautta. Novice Oy auttaa parhaillaan myös useita yrituksiä saamaan kehitysrahoitusta häiriötilanteisiin.

Yritys-Suomen talousapu puhelinpalveluun puh. 02950 24880 on lisätty vastauskapasiteettia. Talousvaikeuksien kohdatessa näihin ammattilaisiin kannattaa olla yhteyksissä. Lisätietoa

Suomen Yrittäjät: Yrittäjä, tässä ovat rahoituslähteet koronakriisin yli

Yrittäjän on hyvä myös olla yhteydessä oman pankkinsa yrityspalveluun, jossa neuvotaan lyhyen ajan rahoituksista.

Alajärven OP yhteystiedot

OmaSP Alajärven yhteystiedot