Etsi

Pieni verkostojuuri voi kasvaa suureksi puuksi

Jos yrittäjällä ei olisi käytettävissään erilaisia kontakteja eli verkostoja, häneltä puuttuisi paljon. Mertsi Kantosen mielestä erilaisista verkostoista hyötyy ilman muuta.

- Eniten minua viehättää se tapa ja lopputulos, miten verkosto tuo ihmisiä yhteen kaikkien hyödyksi. Itsekin haluan olla rakentamassa sellaisia siltoja. Minulle verkostot ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia ja kanavia. Ja nehän ovat myös edullista sissimarkkinointia!

Alajärveläissyntyinen Mertsi Kantonen on toiminut yrittäjänä Seinäjoella lähes 30 vuotta. Kokemusta löytyy niin huoltoasemayrittäjänä kuin markkinointialaltakin. Markkinointi on yrittäjän leipätyö myös mainostoimisto Ahaa-mainos Oy:ssä, jossa Mertsi on osakkaana.

Erilaisia tuttavuuksia ja verkostoja on syntynyt Mertsille vuosien mittaan useita. Pitkäaikaisen, edelleen toimivan verkoston hän löysi suorittaessaan yrittäjän ammattitutkinnon Suomen Yrittäjäopistossa noin 10 vuotta sitten. Eri toimialojen 16 yrittäjäopiskelijasta muodostui kiinteä ryhmä, josta tuli oma klubi ja Mertsistä sen puheenjohtaja.

– Meillä oli sama tavoite ja samat asiat, jotka mietityttivät meitä. Keskustelut näiden yrittäjäkollegoiden kanssa antavat edelleen paljon.

Tapaamiset ja nimenomaan vierailut yrittäjien luona ovat Mertsille muutenkin mannaa. Verkosto toimii myös niin, että yrittäjäkollega, joka ei välttämättä ole samalta alaltakaan, osaa vinkata tarvittavan avun tai tahon. Onko verkostosta sitten myös rahallista hyötyä?

– Ajan saatossa kyllä. Eikä verkostosta koskaan mitään haittaa ole. Toivoisinkin pohjalaisen yrittäjyyden olevan nimenomaan molemminpuolista auttamista. Itse ainakin annan apua puhelinnumeroita myöten, kun apua ja sopivia vinkkejä kysytään.

                                                    Terve verkosto ottaa vastaan

Onko verkostoissa sitten vaara syntyä hyvä veli –verkosto? Että ostetaan vain niiltä omilta tuttavilta ja ystäviltä?

– Se vaara tietenkin on, mutta terve verkosto antaa uusille mahdollisuuden päästä mukaan. Verkostot, joihin minä kuulun, ovat paikkakuntauskollisia, mutta sellaisia haluan niiden olevankin.

Yrittäjän tulisi uusien verkostojen saamiseksi osallistua Mertsin mukaan erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin, joista hän nimeää yhtenä antoisimmista Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien vuosittain järjestämän Itsenäisyyden juhlan. Toinen hyvä mahdollisuus kontaktien luomiseen ovat erilaiset messut.

– Jo pelkästään yksi kontakti voi johtaa moneen asiaan. Uusien vaihtoehtojen hakeminen avoimella mielellä voi myös avata silmiä aivan johonkin uuteen, mikä ei ole juolahtanut itselle ollenkaan mieleen.

Mertsin verkostoja ovat yrittäjäjärjestö, entiset opiskelukaverit, muusikot kuten hän on itsekin, seurakunta, tilitoimisto, asiantuntijat, yrittäjäkollegat… Innostuksen antajia on monenlaisia. Seinäjokelaisena innostuksen syy tulee mieleen heti: kaupungin monipuolisuus.

– Seinäjoella on palveluja joka lähtöön. Yritykseni saa täältä kaiken tarvitsemansa, ja perheenä sekä lapsille että aikuisille löytää kaikenlaista.

Teksti: Kirsi Kuusisto

Kuva: Timo Aalto

Yrittäjä Mertsi Kantosen haastattelu jatkaa Into Seinäjoki Oy:n ja Seinäjoen Yrittäjien yhteiskampanjaa ”Innostu Seinäjoesta”.