Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Toiminnanjohtajan katsaus vuoteen 2020

Seinäjoen paikallisyhdistyksen vuosi toiminnanjohtajan näkövinkkelistä

Varsin erilainen vuosi on kääntymässä kohti loppuaan. Yhdistyksemme 90. toimintavuosi lähti vauhdikkaasti käyntiin ja suunnitteilla oli monenlaista. Alkuvuodesta järjestimme useita onnistuneita yrittäjätapahtumia.

Tech Teamin Tilaa Tähdille –tapahtumassa satapäinen joukko tekniikan alan osaajia kokoontui helmikuussa verkostoitumaan. City Teamissa taas vuosi polkaistiin käyntiin ystävänpäiväkampanjalla ja Seinäjoen Yrittäjien jäsenyrittäjät perheineen viettivät helmikuun lopulla 450 hengen voimin perhepäivää. Maaliskuussa ehdimme vielä isolla joukolla hörppiä yrittäjien aamukahvit.

Kevättalvi koetteli meistä jokaista jollain tapaa. Monella perhe ja työt siirtyivät kotiin. Oli opeteltava parissa päivässä täysin uudenlainen arki. Monella yrittäjällä liiketoiminta rajoitusten vuoksi vaikeutui huomattavasti tai jopa lakkasi. Arki oli arvaamatonta, haastavaa ja monen mielestä tilanne oli jopa hieman pelottava. Uskomatonta oli silti huomata, kuinka pian moni yrittäjä kertoi kehittäneensä uusia keinoja yritystoiminnan mahdollistamiseksi ja kuinka aivan kuin tyhjästä syntyi useita uusia yhteistyökuvioita. Yrittäjät eivät antaneet periksi.

Seinäjoen Yrittäjät ja Into Seinäjoki perustivat yhdessä Kriisin yli -ryhmän, jonka palvelupuhelin otti vastaan useita satoja puheluja yrittäjiltä. Ryhmä ohjasi, tuki ja neuvoi. Olen myös äärimmäisen ylpeä Seinäjoen Yrittäjien hallituksesta, joka isosta kokoonpanosta huolimatta toimi todella ketterästi ja reagoi tilanteeseen nopeasti. Yhdistyksen toimintavuodelle tehdyt suunnitelmat menivät uusiksi, mutta silti päätä ei laitettu pensaaseen vaan toimittiin aktiivisesti muuttuvien tilanteiden antamin mahdollisuuksin. Muun muassa City Team järjesti historian ensimmäisen Komiat Karkelot Online –ostostapahtuman.

Kesällä kun tilanne hieman rauhoittui ja rajoituksia purettiin, City Team sai järjestettyä viikoittaista ohjelmaa ja musiikkia Seinäjoen Keskustorille. Ja kyllä se torikahvilasta ostettu jäätelö sekä elävä musiikki vain maistuikin kevään jälkeen.

Kesällä yhdistyksen hallitus alkoi työstää uutta strategiaa vuosille 2021-2023. Uuden strategian päätavoite muotoutui entistä enemmän jäsenen saaman konkreettisen hyödyn ja yhdistyksemme tarjoaman henkilökohtaisen palvelun ympärille. Toivomme olevamme entistä helpommin tavoitettavissa ja lähempänä jäsenyrittäjäämme vuonna 2021.

Syksyn koittaessa oli vuoro juhlistaa yrittäjyyttä. Kokoonnuimme ensimmäistä kertaa sitten alkuvuoden Yrittäjänpäivän tapahtumaan 5.9. Samassa tilaisuudessa yhdistyksemme säännöt muutettiin vastaamaan keskusjärjestön mallisääntöjä. Syksyn aikana saimme myös Liedon Yrittäjät vierailulle Seinäjoelle ja oma hallituksemme teki reissun Vuoden paikallisyhdistykseksi 2019 palkitun Kuopion Yrittäjien vieraaksi. Matkalta saimme repun täyteen uusia ideoita ja oppeja oman toiminnan kehittämiseksi.

Loppuvuoden aikana olemme järjestäneet vielä lukuisia pienempiä jäsentapahtumia, City Teamin kaupallisia tapahtumia sekä Seinäjoen joulunavauksen, mutta harmiksemme yhdistyksen 90-vuotisjuhlat sekä Oktoberfestit jäivät odottamaan ensi vuotta. Sitten kun aika on oikea, juhlitaan isolla porukalla tämänkin vuoden edestä.

Paikallinen vaikuttamistyö ja aktiivinen vuoropuhelu Seinäjoen kaupungin sekä muiden sidosryhmien kanssa ei ole unohtunut tänäkään vuonna. Kuluneen vuoden aikana olemme olleet lukuisia kertoja keskustelemassa yrittäjien asioista ja yrittäjälähtöisen päätöksenteon tärkeydestä niin virkamiesten kuin päättäjien kanssa. Vuosia kestänyt avoin yhteistyö yrittäjien ja kaupungin välillä on tuottanut tulosta, kuten Kuntabarometrin ensimmäinen sija jälleen osoitti.

Työtä tehokkaamman vaikuttamisen eteen olemme tehneet kuluneen vuoden aikana myös Ylistaron ja Peräseinäjoen yrittäjäyhdistysten kanssa selvittämällä mahdollisuutta yhdistyä yhdeksi isoksi, koko Seinäjoen alueen yrityksiä palvelevaksi yhdistykseksi. Yhdistymisen päätavoitteena olisi laaja-alaisemmat ja vahvemmat vaikuttamismahdollisuudet. Koemme, että yhdistymisen myötä voisimme edistää entistä paremmin yritysten ja yrittäjien kannattavan toiminnan edellytyksiä koko Seinäjoen alueella.

Halu kehittyä ja toiminnastamme saatu palaute vie meitä eteenpäin. Juuri valmistuneen jäsenkyselyn tuloksia käymme tarkasti läpi ja saatujen vastausten perusteella on hyvä suunnitella vuotta 2021. Pidetään hyvät asiat toimintasuunnitelmassa, kehitetään uutta ja parannetaan niitä asioita, jotka eivät toimi täydellisesti.

Suuret kiitokset kaikille 1293:lle yrittäjäjäsenellemme kohtaamisista ja luottamuksesta.

Suuret kiitokset myös kaikille pääyhteistyökumppaneillemme, jotka olette tukeneet ja kulkeneet rinnallamme, vaikka yhteiset suunnitelmat menivätkin useaan kertaan uusiksi kuluneena vuonna.

Meillä on loistava seinäjokisten yrittäjien yhteinen yrittäjäyhdistys ja mahtava tekemisen meininki päällä. Me-henki paranee koko ajan ja toivottavasti saamme ensi vuonna toimintaan mukaan monia uusia yrittäjiä.

 

Haluan toivottaa rauhallista ja rentouttavaa joulua jokaiselle.

Iloisin mielin ja toimeliain suunnitelmin kohti Uutta Vuotta 2021!

 

Kaisa Metsänranta

Toiminnanjohtaja