22.1.2018 klo 10:09
Uutinen

Erityisosaamisella asiantuntijabisnestä Vimpelissä

Vimpeliin on syntynyt jälleen uutta asiantuntijayrittäjyyttä B to B -sektorille. Talousjohtamiseen erikoistunut Idecon paljastaa todellisen kannattavuuden perustan. Talousjohtamisen periaatteista hyötyvät kaikki yritykset. Lue tästä jutusta, miten.

Oman yrityksen kannattavuuden miettiminen jää monesti arjen kiireessä vähälle huomiolle. Näin on etenkin pk-yrityksissä. Yrityksen talousjohtamisesta tulee ensimmäisenä mieleen kilometrin pituiset tase- tai tuloslaskelmat, mutta kirjanpito on talousjohtamisen lopputulos. Sanna Järviaho perusti talousjohtamiseen erikoistuneen asiantuntijayrityksen, Ideconin, viime vuonna. Hänellä on takanaan 20 vuoden työura valmistavan teollisuuden yrityksissä muun muassa talouspäällikkönä ja business controllerina.

– Talousjohtamisella tarkoitetaan sitä, että yrittäjä tuntee liiketoimintansa jokaisen prosessin numerot. Prosesseilla tarkoitan yrityksen kaikkia perustoimintoja kuten varastonhallinta, tuotanto, materiaalinkulutus, myynti, osto, laskutus sekä luotonvalvonta. Prosessien tulee keskustella keskenään reaaliaikaisesti, ja niistä saaduilla tiedoilla tehdään yrityksessä päätöksiä ja johdetaan taloutta. Tiedoilla voidaan myös johtaa henkilöstöä, ja henkilöstö voi myös itse ohjautua, kun tavoitteet on sovittu. Toteutumista seurataan mittareiden avulla, Sanna kertoo.

Nykypäivänä on erityisen tärkeää, että prosessit on mahdollisimman pitkälle automatisoitu ja toiminnanohjausjärjestelmää on hyödynnetty tehokkaasti.

– Kannattaa miettiä, ovatko kaikki prosessit, esimerkiksi laskutus, nykypäivän tasolla, Sanna jatkaa.

Parempi kannattavuus

Kyllähän jokainen yrittäjä, yritysjohtaja ja yritys haluaisi saada enemmän katetta toiminnalleen. Tästä talousjohtamisessa on kyse: paremmasta kannattavuudesta.

– Lähdetään liikkeelle tavoitteiden asettamisesta. Yksi yhteinen päätavoite tulee olla. Tämän jälkeen määritellään osatavoitteita, mittarit joilla seuraamme niiden toteutumista, sitten ollaan onnellisia, kun päästään tavoitteisiin. Ja jos ei päästä, mietitään, miksi näin ja tehdään suunnitelma, kuinka tavoitteeseen päästään, Sanna selventää.

Talouden johtamisessa puhutaan myös kontrolleista. Ne ovat asioita, joilla varmistetaan yrityksen toimivuus.

– Varastonhallinnassa tarkkaillaan, ovatko varastossa olevat materiaalit oikeita, onko jotain mikä kiertää heikosti, onko epäkuranttia materiaalia ja niin edelleen. Muun muassa näitä teemoja käsittelen puheenvuorossani Vimpelin Yrittäjien talousillassa.

Erityisen tärkeää kasvuyrityksille

Sanna on koulutukseltaan ekonomi. Talousluvut voivat tuntua monen mielestä käsittämättömiltä, mutta Sannalla on hieno taito puhua asioista inspiroivasti ja selkeästi. Sanna on valittu myös yhdeksi Kasvu Open -sparraajaksi. Talousjohtamisesta hyötyvät erityisesti yritykset, joiden liikevaihto on vähintään 2–3 miljoonaa euroa. Mutta etenkin kasvua tavoittelevien yritysten tulisi ottaa prosesseistaan löysät pois, ja hioa ne mahdollisimman suoraviivaisiksi tukemaan yrityksen kasvustrategiaa.

– Prosessien tehokkuus korostuu etenkin kasvuyrityksissä. On riskaabelia, jos yrityksissä mennään mutu-tuntumalla. Liikevaihdon kasvaessa menetetään kannattavuutta, jos prosessit eivät toimi, Sanna huomauttaa. Eri liiketoimintojen, tuotteiden ja asiakkaiden kannattavuudet sekä eri toimintojen tehokkuudet pitää tunnistaa.

Vaikka Ideconin palvelu on suunnattu pk-yrityksille, myös mikroyritykset hyötyvät talousjohtamisen periaatteista. Aina on varaa parantaa ja tehostaa.

Sanna pitää puheenvuoron paremmasta kannattavuudesta Vimpelin Yrittäjien Talous- ja tietosuojaillassa 16.2. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.