Etsi

Tutustu ja hyödynnä

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kunta

Elinvoimaa!

Elinkeinopoliittinen mittaristo on jälleen julkistettu ja yrittäjät ovat ilmaisseet mielipiteensä kuntien toiminnasta elinkeinopolitiikan saralla. Kestosuosikkiaiheet kunnan päätöstenteon yrityslähtöisyys, hankinnat ja elinkeinopolitiikka olivat jälleen kolmen kärki eli yrittäjien mielestä ne tärkeimmät asiat.

Etelä-Savossa tunnelmat myötäilivät hyvin valtakunnan lukuja. Puumala, Kangasniemi ja Rantasalmi olivat positiivinen poikkeus keskikastista, Mikkeli piti asemansa, Pieksämäki ja Savonlinna olivat alueemme ”mustat lampaat” tämän kyselyn perusteella.

Mitä johtopäätöksiä voimme yrittäjien mielipiteistä vetää? Kunnallisjohdon seminaarin aluepalaverissa kävimme keskustelua tulosten pohjalta. Mielestäni keskustelussa nousi esiin hyviä huomioita:

Yrittäjiä ei ymmärretä ellei tehdä yhteistyötä ja virkamiehet jalkaudu yrityksiin
Jokaisen kunnan kannattaa katsoa suuntaa ja vertailla omiin tuloksiin
Harvat yrittäjät tietävät mitä kunnassa tapahtuu
Ajattelulla virkamies vastaan yrittäjä ei tapahdu mitään –  kumppanuus ajattelulla asiat etenevät
Eiköhän oteta tavoitteeksi, että kahden vuoden kuluttua kautta linjan paremmat tulokset!

Me yrittäjät arvostelemme kuntien toimintaa ja arvioimme kuntien toimintaa omista lähtökohdistamme. Toisilla meistä on paljon kokemusta yhteistyöstä kunnan kanssa ja julkisista hankinnoista – osa ei ole koskaan tehnyt mitään töitä julkiselle puolelle. Mutta me kaikki voimme vaikuttaa siihen, että asiat sujuisivat meidän yrittäjien kannalta paremmin. Vaikutusmahdollisuuksia on monia – osallistumalla tilaisuuksiin voit jakaa omia kokemuksiasi, lähtemällä luottamushenkilöksi pääsee paremmin sisälle kunnan toimintaan ja pystyy vaikuttamaan yhteisiin asioihin, vastaamalla kyselyihin ja tutkimuksiin antaa oman panoksensa ja näkemyksensä kokonaisuuteen.

Me olemme kuitenkin kaikki ihmisiä ja loppupelissä kysymys on ihmisten välisestä kanssakäymisestä ja vuorovaikutuksesta. Voisimme käyttää pankkivankineuvottelijan oppeja monessa eri tilanteessa niin yksityiselämässä kuin liikesuhteissa:

  • motiivin ymmärrys – kiinnostu ihmisestä ihmisenä
  • tunnesiteen luominen – opettele menemään niin lähelle kuin pystyt epämiellyttävää tilannetta/asiaa
  • halu auttaa

Elinkeinopoliittisen mittaristokyselyn perusteella kaikilla kunnilla ja yrittäjillä on vielä työnsarkaa, jotta asiat olisivat paremmin. Sitä tosiasiaa ei voi unohtaa, että yritysten ja kuntien välillä on kohtalonyhteys – molemmat tarvitsevat toisiaan. Tulevat muutokset kuntien ja alueiden hallinnossa eivät ainakaan vähennä tämän yhteyden tarvetta.

Meillä aluejärjestönä on vahva tahto tehdä töitä sen, eteen, että yrityksillä on tulevaisuudessa entistä paremmat toimintaedellytykset alueellamme. Yksi konkreettinen teko sen eteen on se, että järjestämme Etelä-Savon oman kunnallisjohdon seminaarin, jossa kunnat ja yrittäjät sekä tarkkaan harkittu kumppanien joukko tekee töistä maakuntamme hyvinvoinnin eteen.

Terveisin Nina Rasola

 

Jäsenedut tästä