25.1.2020 klo 21:52
Uutinen

Maakunnallinen Vuoden yksinyrittäjä -palkinto Mäntyharjulle

Uniikkeja takkeja valmistava Kongaamo on Etelä-Savon Vuoden yksinyrittäjä

Mäntyharjulaisen Marika Kongan yhden naisen yritys Kongaamo on valittu Etelä-Savon Vuoden yksinyrittäjäksi. Kongaamo valmistaa ja myy uniikkeja naisten takkeja, jotka tehdään 1960–1970-lukujen kankaista.

Palkinnosta päättänyt raati ihasteli erityisesti yrityksen taidolla toteutettuja nettisivuja, joissa käydään kauppaa tämän ajan hengessä. Lisäksi Kongaamoa kehuttiin kierrätettyjen materiaalien käytöstä, asiakaskunnan hyödyntämisestä sosiaalisessa mediassa, erikoistumisesta sekä hyvästä designista. Valintaraatiin kuuluivat edustajat Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtajistosta, yksinyrittäjävaliokunnan puheenjohtajasta sekä Finnveran, Etelä-Savon maakuntaliiton, kauppakamarin ja Fennian edustajista.

Kongaamon takit syntyvät Mäntyharjulla entisen kenkätehtaan tiloissa. Kaiken lähtökohtana ovat 1960- ja 1970-lukujen värikkäät kankaat, joita Marika Kongalla on iso varasto, sekä taitava kaavoitus. Suosituin takkikoko on 46. Kongan mukaan isojen kokojen menekki osittain selittää myös Kongaamon suosiota: istuvia, värikkäitä takkeja ei kyseisissä kokoluokissa paljoa muualta löydy.

Ostajia retrokankaista valmistetuille ja eri vuodenaikoihin sopiville takeille on riittänyt kasvavaan tahtiin.

“Viime vuosina kysyntä on vain kiihtynyt”, yrittäjä Marika Konga kertoo.

Lähivuosina Kongaamon liikevaihto on kasvanut joka vuosi. Vuonna 2019 liikevaihto oli 56 000 euroa.

“Kongaamon takkien tunnettuuskin on kasvanut. Värikkäät takit ovat yrityksen käveleviä mainoksia tavanomaisten mustien takkien seassa. Asiakkaat kertovat, että heitä pysäytellään kadulla ja kysellään, mistä näitä takkeja saa.”

Takit tehdään Marika Kongan suunnittelemilla valmiilla kaavoilla tai asiakkaan toiveiden mukaan mittatilaustyönä. Konga leikkaa takkien kankaat itse, ompelutyö teetetään nykyään alihankkijalla.

Kongaamon syntytarina ulottuu vuoteen 2009, jolloin Marika Konga aloitti ompelijan työt toiminimellä. Aluksi Konga teki enimmäkseen korjausompelua toisen yrittäjän tiloissa. Työssä syntyi myös lastenvaatteita retrokankaista.

“Jossain vaiheessa alettiin kysellä, tekisinkö retrokankaista vaatteita myös aikuisille, ja teinhän minä”, Konga kertoo.

Mitä enemmän Konga on keskittynyt takkien valmistamiseen, sitä isommaksi yritys on kasvanut. Kongaamon takit ovat saaneet tunnustusta alallaan: ne palkittiin vuonna 2019 Suomen Käsityöyrittäjien Vuoden Käsityötuote-palkinnolla. Viime vuonna Kongaamo sai myös Mäntyharjun Vuoden yritys -palkinnon.

“Tunnustus tuntuu hyvältä. Kun päivittäin puurtaa yksin, on kiva, että se huomataan.”

Uusia retrokankaita Marika Konga metsästää itse jatkuvasti omien verkostojensa avulla. Yrittäjä on myös pohtinut uusia suunnitelmia tulevaisuudelle, jolloin retrokankaat loppuvat, mutta niitä hän ei vielä paljasta.